startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 11 november 2017

Chili-olie zelf maken

Ik heb een leuk cadeau-ideetje voor jullie bedacht, geïnspireerd op de geweldige peperoogst die ik dit jaar had (en nog steeds heb!).
Want met de feestdagen voor de deur is er toch niets leuker dan een met zorg zelfgemaakt cadeautje te geven. Het hoeft niet duur te zijn, als het maar liefdevol gemaakt is en er mooi uitziet.
Voor een echte keukenprinses, of juist voor die man die wel wat meer in de keuken mag staan, geef je een bijzonder en kleurig olietje cadeau.
De basis van deze olie zijn rode pepers, maar je kunt oneindig variëren met allerlei kruiden en specerijen.
Heb jij geen moestuin met pepertjes? Ze zijn overal te koop en vooral bij toko's niet zo duur.

Ik heb inmiddels voor járen en járen genoeg pepers :). Toen ik laatst Lia een deel van mijn peperoogst gaf, daagden we elkaar uit er iets bijzonders van te maken.
Van  sambal heb ik inmiddels genoeg en gevulde pepers heb ik ook al eens gemaakt, dus het moest iets anders worden.

Ik maakte chili olie!
En dit is zó eenvoudig!
Het vergt alleen wat voorbereidingstijd en geduld.
Vervolgens kun je het lekker lang gebruiken om allerlei gerechten meer pit te geven.

Chili olie maken

Ingrediënten:
  • rode pepers
  • zonnebloemolie of olijfolie
Hoe pak ik het aan:
Je kunt allerlei olieën op smaak brengen met kruiden of specerijen. Om het veilig te doen, is het belangrijk om te werken met gedroogde ingrediënten en géén verse die nog vocht bevatten.
Dit om het gevaar op botulisme te voorkomen! 
Dus droog eerst je pepers of gebruik al gedroogde pepers.
Drogen kan in de oven op lage temperatuur of in een voedseldroger.
Bij verse pepers, op 70 graden, duurt het drogen zo'n 12 tot 15 uur.
De pepertjes zijn goed gedroogd als ze knisperen als je ze aanraakt.
Snijd de pepertjes in fijne stukjes.
Deze volgorde kan ook omgedraaid worden en dit verkort de droogtijd.

Werk trouwens met handschoenen aan omdat de pepers capsaïcine bevatten wat aan je handen blijft zitten. De capsaïcine, die de peper scherp maakt, zit vooral in de ribben van de peper, de inwendige zaadlijsten.
Doe de in stukjes gesneden, gedroogde pepers in een flesje. Ik gebruikte vier pepers voor een flesje van 250 ml. Hoe meer je gebruikt, hoe pittiger de olie wordt.

Schenk vervolgens de olie eroverheen.
Ik maakte twee flesjes en gebruikte zonnebloemolie, die perfect is om ook op hoge temperaturen te verhitten en daardoor uitermate geschikt is om te roerbakken.
En ik vulde een flesje met olijfolie. Lekker om een Oosterse salade meer pit te geven of om een risotto op smaak te brengen.
Natuurlijk kun je ook andere oliën gebruiken en gebruik maken van hun specifieke eigenschappen.
Denk bijvoorbeeld aan saffloerolie of sesamolie.


De olie is ongeveer na 6 weken goed op smaak, als de geur en smaak er goed ingetrokken zijn.
Je kunt de peperstukjes er uit zeven, maar dat hoeft niet.
De olie wordt licht rood van kleur.

Wát een leuk flesje olie.
De ontvanger van dit mooie flesje zal er blij mee zijn.
En als je er net als ik gelijk twee maakt, houd je zelf ook een pittig olietje bij de hand.
Doseren doe je naar eigen smaak en is even uitproberen.
Van deze olie kun je jarenlang genieten, want ze is erg lang houdbaar.

 
Een reactie posten