Zó leuk! Vorige week heb ik weer bonen gezaaid in mijn moestuin en ze komen super goed op.
Het merendeel is 'eigen' zaad en heb ik overgehouden van vorig jaar.
Zaad van snijbonen, sperziebonen, kousenband en kidneybonen.
Kidneybonen horen bij de droogbonen en bewaar je hetzelfde als ander zaad:
op een droge en goed afsluitbare plek. En nu kun je kiezen wat je met deze peulvruchten doet:
opeten of deze maand opnieuw in de grond stoppen.
Ik koos voor beide opties: een deel in de grond om nog meer opbrengst te verkrijgen,
een ander deel in dit heerlijke, koude bonengerecht.
Jaren geleden maakte ik dit gerechtje - wat je enige dagen van tevoren kunt maken - al en
ik ben blij dat ik het recept weer heb gevonden. Bonen bevatten zijn een belangrijke bron van
eiwitten en een welkome aanvulling op een gezonde, gevarieerde levensstijl!
Het lijkt een enorme lijst aan ingrediënten, maar bevat vooral dingen die in bijna alle keukens
te vinden zijn.
Schrik ook niet terug dat je de avond van tevoren begint, je kunt gerust gaan slapen
in de tussentijd dat de bonen weken ;o
Ingrediënten:
- 400 g gedroogde bonen: witte, bruine en kidneybonen
- 2 takjes verse tijm
eerste marinade: - 1 l groentebouillon van bouillonpasta of -blokjes
- 4 kruidnagels
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje bonenkruid
tweede marinade: - 2 uien
- 2 el zeezout
- 4 teentjes knoflook
- 1,5 tl mosterd
- 2 tl gedroogde oregano
- 8 el fruitazijn of wijnazijn
- 9 el olijfolie
- bosje verse peterselie
- versgemalen zwarte peper
- overige tuinkruiden
Hoe maak ik het klaar:
Kies zelf de verhouding voor de verschillende bonensoorten. Je kunt ook andere droogbonen toevoegen, maar zwarte bonen kleuren het geheel nogal donker.
Was de bonen en zet in een ruime schaal of pan onder water samen met de takjes tijm
en laat een nacht weken. Giet af.
Schenk de groentebouillon in de pan, samen met de uitgelekte bonen. Steek de kruidnagels in de ui,
pel de teentjes knoflook en snijd in plakken en voeg toe aan de bonen.
Voeg ook het bonenkruid en de laurierblaadjes toe.
Breng de bonen aan de kook en laat zachtjes een kwartier doorkoken.
Om op de kleintjes te letten, zetten we de pan met het bonenmengsel
in de hooimadam, -kist of -pompoen.
Heb je deze niet? Je kunt de pan ook in bed zetten, met een deken of dekbed eromheen.
Het gaat erom dat de pan met bonen warm gehouden wordt, zodat de bonen kunnen blijven doorgaren.
Dit duurt twee tot drie keer zo lang als de voorgeschreven kooktijd, maar dat is
een kwestie van plannen.
Mijn zelfgemaakte hooimadam is bijna aan vervanging toe. Als het zover is,
maak ik een nieuwe en plaats het patroon hier op mijn blog ;)
Zijn de bonen goed gegaard - ik laat ze gerust de hele dag in de hooimadam zitten -
giet dan het water, de ui, knoflook en kruiden af.
Bewaar alleen de bonen.
Maak nu de tweede marinade:
snipper de ui fijn en schep hier een lepel zeezout over.
Laat een half uurtje staan. Giet het vrijgekomen sap af en spoel de uisnippers
kort af in een zeef.
Voeg dan de mosterd, olie, gedroogde oregano en de azijn toe.
Ik gebruikte mijn zelfgemaakte aardbeienazijn, maar een andere fruitige azijn
of wijnazijn is ook goed.
Pel de knoflook en snipper de teentjes heel fijn.
Was de peterselie goed en snijd de helft fijn, voeg allebei toe.
Breng de marinade op smaak met versgemalen zwarte peper.
Roer goed door en zet enkele uren koel weg.
In de koelkast is dit gerecht zo'n vier tot vijf dagen houdbaar.
Geef als voorgerecht of bijgerecht bij lunch of diner.
Of geef het in een salade of in een koude wrap als borrelhapje.
Gezond voor sporters, geschikt voor vegans!
Geniet van dit gezonde hapje boordevol eiwitten.
Lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten