startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 12 april 2023

Kaaskoekjes met brandnetel

 Voor de proeverij tijdens de wildplukwandeling bakte ik deze lekkere kaaskoekjes met brandnetel
Brandnetelkaaskoekjes!
Ook lekker bij de weekendborrel!



Kaaskoekjes met brandnetel

       zo'n 40 stuks

Ingrediënten:
  • 1 flinke handvol verse brandnetels
  • 150 g biologische bloem
  • 150 g biologisch volkoren meel
  • 200 g biologische roomboter
  • 150 g oude kaas
  • 1 ei
  • snuf zeezout
  •    evt als topping
  • versgemalen peper
  • sesamzaad, lijnzaad, maanzaad, chiazaad, komijnzaadjes
  • extra geraspte kaas


Hoe maak ik het klaar:
Was de brandnetels goed en dep ze droog. Om ze met de blote handen te snijden, raad ik niet aan. Doe ze voor het gemak in een hakmolen, 
ik gebruikte een notenhakselaar en dat ging prima. Laat even staan.
Weeg de beide meelsoorten af in een grote kom. Voeg het zout toe. 
Rasp de oude kaas en roer door het meel. Breek het ei erboven, snijd de roomboter in blokjes
 en roer door. Voeg de brandnetels toe, door het hakken is 'de brand' eraf.
Kneed met koele hand een deeg en 
maak er twee rollen van. Leg - in bakpapier gewikkeld - een half uurtje in de koelkast.
Warm de oven voor op 180° C.
Snijd dunne plakjes  van ongeveer een halve cm.  
Leg deze plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel eerst de zwarte peper over de koekjes, druk een beetje aan en 
verdeel er daarna een topping over naar smaak.
 Allerlei zaadjes, maar ook geraspte kaas zijn lekker. Mijn favoriet is die met komijnzaadjes, 
maar  je kunt ook kerrie of paprikapoeder erover strooien. Of een ander soort zaad. 
Varieer per koekje en kijk wat je het lekkerst vindt.
Schuif de kaas-brandnetelkoekjes in de oven en bak in 20 minuten gaar. 
Ze zien er heel licht goudbruin uit en worden vanzelf stevig.

Het is niet verboden er al eentje te proeven als ze nog warm zijn - oh, zo lekker! - maar 
net afgekoeld zijn ze nog lekkerder.
Bewaar in een afgesloten koektrommel niet langer dan drie dagen.
Je kunt de koekjes ook in twee delen bakken; er passen toch geen 40 koekjes op één bakplaat.
 Een rol deeg is in de koelkast zo'n drie dagen houdbaar.
Snack maar lekker door, deze koekjes met brandnetel zijn gezond!
En overheerlijk!

Ben jij een zoetekauw of meer een hartig type?
Heb je wel zin in kaaskoekjes maar niet met brandnetel?!
Kies dan voor 'gewone' verse keukenkruiden en meng peterselie en bieslook òf
 rozemarijn, tijm en oregano door elkaar. 
Ook lekker!

2 opmerkingen: