startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 4 mei 2023

Schuimomelet met rabarber

 Uit mijn moestuin valt één groente te oogsten.....  dát deed ik dan ook met kilo's tegelijk!
Rabarber is het, die zo geweldig goed groeit en ik hoef er niets voor te doen. 

Daarnaast heb ik eieren in overvloed...
Eieren en rabarber, rabarber en eieren: ik maakte er een speciaal toetje van!
Ik vond het lekker en heb er ook anderen blij mee gemaakt.
Maar vooral blij ben ik dat dit uit mijn tuintje komt ;)


Schuimomelet met rabarber

     nagerecht voor 4-6  personen

Ingrediënten:

        voor de rabarber compote
  • 500 g rabarber
  • 50 ml druivensap of water
  • 50 g rietsuiker (of wat meer als je een zoetekauw bent)
            voor de schuimomelet
  • 5 kleine eieren
  • 1 el rietsuiker
  • 2,5 tl vanillesuiker 
  • snufje zout
  • klontje roomboter
  • poedersuiker

Hoe maak ik het klaar:
Begin met het maken van de rabarber compote. Was de rabarber, snijd in stukken en breng met het (ongezoete) druivensap aan de kook. Voeg de suiker toe 
en laat tien minuten zachtjes koken met het deksel op de pan totdat de stukken 
uit elkaar vallen en zacht zijn.
 Laat de rabarbercompote staan om af te koelen. De compote kun je prima
 een dag van tevoren bereiden. 
Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote kom samen met de rietsuiker. 
Klop luchtig en  schuimig, tot het wit in pieken overeind blijft staan. 
Roer de eidooiers los met de vanillesuiker en het snufje zout.
Maak de vanillesuiker lekker zelf (klik), zodat je altijd een potje op voorraad hebt.
Smelt de roomboter in een ruime koekenpan. 
Spatel ondertussen de eidooiers
 voorzichtig door het eiwit en schenk gelijk in de pan.
 Laat op middelhoog vuur 2 minuten bakken, leg dan een deksel op de pan en draai het vuur laag. 
Laat de schuimomelet in 10 tot 15 minuten rustig garen.
Je draait de omelet niet om. Laat op een bord glijden.
Verdeel de rabarber compote over één helft van de omelet. 
Klap de omelet dubbel en bestrooi ruim met poedersuiker.
Snijd in punten of stukken en serveer meteen. 

Hier in huis zijn er niet zoveel rabarberlovers, dus at ik een groot stuk en 
Peet nam uit compassie een klein stukje.
En toen bleef er nog over, wat ik niet kon bewaren.
Gelukkig lusten de buren rabarber en wilden ze graag een stukje proeven. 
Met drie vorkjes prikten ze achter elkaar alles schoon op.
Ondertussen kreeg ik complimenten en kon ik naar tips vissen. 
"Moet er meer suiker bij?" "Is het te flauw?" 
Maar alles was goed en lekker.... wat een verademing.
Dank je wel, Rob, Citta en Donna voor jullie hulp bij het opeten!



Variaties om het nog leuker te maken:
  • Voeg een half theelepeltje kaneel toe aan de rabarber compote en vervang de vanillesuiker door kaneelsuiker. Het druivensap kun je eventueel vervangen door (vers) sinaasappelsap
  • Bak in de boter eerst twee eetlepels geschaafde amandelen en schenk hier de omelet overheen. Resultaat? Een mooi versierde bovenkant met amandelen
  • Schep naast de rabarbercompote nog slagroom op de omelet of roer een bekertje zure room los met een zachtzoete likeur en schep dit op de schuimomelet. Niet voor iedereen geschikt ;)

En.... heb jij  rabarber in de tuin staan?

 Of ben je een rabarberhater?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten