startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 13 juni 2023

Raapstelenstamppotje met tomaat

 Eet jij met deze zomers temperaturen stamppot? 
Als afwisseling op allerlei (maaltijd)salades is een
 licht, zomers stamppotje  geen verkeerd idee!
Raapstelen smaken lekker fris en met de zongedroogde tomaatjes erbij 
krijg je een voluit zomers gerecht!
Met raapsteeltjes en sjalotten uit de moestuin...
Ik vind 't heerlijk, maar natuurlijk mag je dit recept opslaan voor wat koudere dagen ;)



Raapstelenstamppotje met tomaat

      voor 4 - 5 personen

Ingrediënten:
  • 1250 g biologische aardappelen
  • 2 bosjes raapstelen (250 - 300 g)
  • 12 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 175 g jong belegen kaas
  • 50 g kaas met tomaat en olijf
  • 1 dl sojaroom
  • 1 tomaat
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen of als je nieuwe aardappelen heb, spoel ze goed af. Snijd in stukken en kook in een laagje water gaar in ongeveer twintig minuten.  
Heb je raapstelen in de tuin staan, dan kun je die in de tussentijd oogsten: lekker supervers op je bord!!
Pel de sjalotten en snijd in ringetjes. Verhit twee lepels olie van de zongedroogde tomaatjes in een pan
 en fruit de sjalotringen tot ze lichtbruin gekarameliseerd zijn. Laat staan.

Snijd ondertussen de kaas in blokjes. Ik vond nog een stukje boerenkaas met olijf en tomaat 
in de koelkast. Dit zomers smakende kaasje past prima in dit stamppotje
 maar kun je ook vervangen door gewone kaas.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Was de raapstelen en snijd ze wat fijner als je daar van houdt.

Giet de aardappels af  en stamp ze fijn. Roer de sojaroom erdoor, samen 
met twee eetlepels olie van de tomaatjes. Roer de kaasblokjes erdoor zodat de kaas licht smelt.
 Roer in gedeeltes de raapsteeltjes erdoor. Voeg tot slot de zongedroogde tomaatjes toe en 
verdeel de gebakken sjalotringen over de stamppot. Snijd de verse tomaat in parten en
 geef deze bij de stamppot.

Serveer meteen en eet smakelijk!
Dit stamppotje ga ik vaker op het menu zetten: overheerlijk!!

Maar ik ben dan ook een stamppotlover. En jij?

2 opmerkingen:

  1. Ja, heerlijk stampot raapsteeltjes. Ik doe er een fijn gesneden rode paprika door en lekker blokjes kaas en mosterd bij.
    Astrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een lekkere variatie! Zo komt er telkens een ander stamppotje op tafel... 😋

      Verwijderen