Ik stopte een groot deel in de rumtopf, maar vlaaien bakken en wecken van de kruisbes,
daar had ik dit jaar even geen zin! Sterker... ik vond nog weckpotten met kruisbessen van vorig jaar.
Ik besloot van de ruim 3 kilo kruisbessen - ja, ja, van één struik - sap te maken.
Sap maken is een koud kunstje met de sappan.
Nou ja, het wordt wel erg warm, want de sappan zorgt dat fruitsap gepasteuriseerd wordt.
Het werkt met het stoomprincipe; door het aan de kook houden van water
in het onderste compartiment, wordt de stoom naar de vruchten
in het bovenste compartiment geleid.
Door de hitte van de stoom, barsten de celwanden van de bessen, het sap
stroomt eruit en wordt in het middelste deel van de pan opgevangen.
En als de juiste tijd voorbij is, laat je het sap via het kraantje gemakkelijk
in gereedstaande flessen lopen.
Ik beschrijf hoe ik het deed en wanneer ook jij veel tuinfruit kunt oogsten,
deze tijd van het jaar, kan ik je een sappan zeker aanraden.
Kruisbessensap
- 300 g kruisbessen
- 240 g biologische rietsuiker
en verder: - een sappan
Hoe maak ik het klaar:
Was de kruisbessen, dat kan gemakkelijk door de kruisbessen af te spoelen in het bovenste deel van de sappan met de gaatjes.
Weeg ze nauwkeurig af. Ik heb er gewicht bij geschreven, maar het maakt niet zoveel uit,
als je maar de juiste verhouding qua suiker neemt en de juiste stoomtijd aanhoudt.
En die ga ik nu beschrijven.
Breng in het onderste deel van de sappan het water aan de kook. Let op dat dit deel goed gevuld met water blijft, je houdt het namelijk steeds tegen de kook aan.
In het bovenste deel doe je de schoongespoelde kruisbessen. Als er nog steeltjes aan zitten is dit geen probleem. Voeg 8% van het gewicht van de kruisbessen aan suiker toe. Dit is niet veel en zorgt niet alleen voor een zoete smaak, maar helpt ook conserveren.
Bij 3 kilo kruisbessen ontsappen, heb ik 240 gram suiker voor nodig.
Heb je 5 kilo kruisbessen, dan gebruik ik 400 g suiker.
Elke fruitsoort heeft z'n eigen ideale tijd voor het extraheren.
Voor kruisbessen is dit 45 minuten.
Doe je dit langer, dan gaan er onnodig voedingsstoffen verloren, doe je het korter,
dan win je niet al het sap wat er in de bessen zit.
Je hoeft er niet bij te blijven, de pan doet z'n werk.
Daarom is sap maken een dankbaar en makkelijk klusje.
Zorg dat er brandschoon en met soda uitgekookte flessen klaar staan en
spoel deze kort van tevoren nog eens om met kokend water.
Door de verhitting van het sap en het werken met brandschone flessen,
heb je een gepasteuriseerd sap wat wel een jaar houdbaar is.
Vul de flessen met het sap en zet ze eventueel op de kop weg of
werk met flessen met een beugelsluiting.
Na openen bewaar je het sap in de koelkast en drink je het binnen twee weken op.
Ik had twee grote flessen en vijf kleine flesjes vol kruisbessensap.
Ik moest gelijk even proeven.
Kruisbessensap ruikt naar de keuken bij oma thuis, smaakt zoetzuur zoals rabarber en
de dronk is vol en rond. Kortom, een bijzonder sapje.
Oh ja, mijn sap is donkergeel van kleur doordat ik een struik met groene kruisbessen heb.
Je hebt ook rode kruisbessen....
Bij mij is de kruisbessenstruik helemaal leeg.
Tijd om te snoeien...
Maar eerst een toost op het kruisbessensap!
Deze keer komen de kleine flesjes kruisbessensap gelijk in mijn winkeltje (klik)
kun je proeven en besluiten of je dit sap zelf wilt maken.
Op welke manier kun je dit maken zonder sappan?
BeantwoordenVerwijderenGoede vraag! Doe de kruisbessen met een laagje water in een pan. Kook net zo lang tot de vruchten kapot gekookt zijn en er veel sap vrijkomt. Voeg naar smaak die 8% suiker toe.
VerwijderenZeef het hete sap door een netel- of kaasdoek. En dáár is je sap!! Kijk ook eens op mijn blog over appelsap maken😉