Wat is er leuker deze herfst dan er lekker op uit te gaan, om schatten te verzamelen?!
Tamme kastanjes kun je nu overal in het bos of in stadsparken vinden.
De eetbare kastanje, het broertje van de bekende paardenkastanje, hebben we nodig
voor deze overheerlijke pesto!
Heb je de tamme kastanjes uit hun stekelige bolster bevrijd, dan ben je er nog niet.
Om deze zoete en gezonde boomvrucht te eten, moet je ze eerst pellen.
Test van tevoren of ze nog goed zijn met 'de drijfproef'.
Doe de kastanjes in een ruime kom met water, blijven ze drijven, dan kunnen ze weg,
zinken ze naar de bodem, dan zijn ze goed.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Leg ze eerst 3 minuten in kokend heet water.
Kerf een kruis in de bolle kant van de kastanje en leg ze op een bakplaat.
Pof ze 15 minuten in de hete oven. Daarna kun je de kastanjes makkelijk pellen.
Niet alleen de buitenste, harde pel, maar ook het bruine vlies wat strak om de kastanjes
zit en erg bitter smaakt.
Pel ze warm, dat gaat het gemakkelijkst.
Heb je de kastanjes gepeld? Dan ben je klaar voor het volgende recept...
een overheerlijke pesto met de tamme kastanje in de hoofdrol.
Ik heb al heel wat pesto's gemaakt en elke keer vind ik de pesto die ik net heb klaargemaakt,
de lekkerste, maar nu is het oprecht waar! Ik heb nog nooit zo'n overheerlijke pesto
met bijzonder rijke smaken die perfect op elkaar ingespeeld zijn, geproefd.
Tamme kastanje pesto
Ingrediënten:
- 75 g gepelde tamme kastanjes
- 2 teentjes knoflook
- 40 g verse basilicum
- 50 g geraspte extra belegen kaas
- 1 el vers citroensap
- 30 ml olijfolie
- 45 ml basilicumolie (van olijfolie)
- versgemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
Hoe maak ik het klaar:
Doordat de kastanjes eerst geroosterd zijn, krijgen ze een unieke smaak: van nootachtig aards tot heerlijk zoet met een romige textuur. Doe de gepelde kastanjes samen met de blaadjes basilicum, de geraspte kaas en de knoflook in de keukenmachine en laat draaien. Pers wat vers citroensap en voeg een eetlepel toe. Laat de olie in een fijn straaltje erbij lopen terwijl de keukenmachine draait.
De basilicumolie maakte ik eerder deze zomer (klik) maar je kunt ook alleen een goede olijfolie nemen.
Laat de machine draaien tot een smeuiige pesto is verkregen.
Breng op smaak met versgemalen zeezout en zwarte peper.
De zoete kastanjesmaak komt mooi in balans door de pittige knoflook, de extra belegen kaas
en de basilicum. Je weet niet wat je proeft...
Deze pesto smaakt verrukkelijk in een herfstige schotel met paddenstoelen.
Of geniet ervan op een borrelplank bij versgebakken brood.
Ik vind dit oprecht een heerlijke pesto. Maar hoe ik 'm ook aanprees en zelfs tapenade noemde,
niemand hier in huis durfde 'm te proeven.
Mmmmm....deze week kook ik een lekkere pastapesto.
Met tamme kastanje pesto.... Dát zal ze leren!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten