startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 10 november 2023

Kruidenzout

Maak met de laatste verse kruiden uit je tuin of uit het park  
lekker, geurig kruidenzout!
Kruidenzout zelf maken is een fluitje van een cent en je wordt tijdens 
het maken vanzelf blij van de geur van verse kruiden

Verse kruiden groeien tót de eerste nachtvorst en het is 
fijn alles te gebruiken voordat het niet meer kan.
Kruidenzout maken kost weinig tijd en levert een mooi, duurzaam product op!




Kruidenzout


     vooor 2 potjes


Ingrediënten:
  • 75 g verse (keuken)kruiden
  • 100 g zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Spoel de verse kruiden voorzichtig af onder stromend water en verwijder takjes of harde steeltjes.
Ik gebruikte selderij, venkelgroen, lavas, laurier, salie en rozemarijn.... kijk welke kruiden jij voorhanden hebt en neem die kruiden waarvan je vindt dat ze lekker bij elkaar ruiken. 
Let op! Lavas en laurier overheersen snel qua geur.
Je kunt ook één bepaald soort kruidenzout maken, maar een mengsel is leuker!
Weeg het zout af en vermeng met de verse kruiden.
Leg op bakpapier in een droogoven of gebruik de (restwarmte van de) oven.
Laat de kruiden met het zeezout op 50 graden 2 tot 3 uur drogen.
Zet de temperatuur niet hoger dan blijven geur, kleur en smaakstoffen het beste bewaard.
Voel of de verschillende kruiden knisperig droog aanvoelen.
Heb je geen droogoven of dehydrator, dan kun je dit kruidenzout ook maken.
Leg de kruiden met het zeezout op een dienblad op een zonnige (eh.... wat is dat ook alweer)
plek in huis of juist lekker dicht bij de kachel.
Na een dag of twee, drie zijn de kruiden voldoende droog en voelen knisperig aan.
Doe de gedroogde kruiden met het zout in een keukenmachine.
Of gebruik de notenhakselaar bij de staafmixer.
Mix net zo lang tot de kruiden met het zout goed vermengd zijn en je
een donkergroen zout hebt.
Bewaar het in glazen potjes.
Zout conserveert en is oneindig houdbaar. Mits de kruiden goed gedroogd zijn,
is ook dit kruidenzout heel lang houdbaar.
Je kunt het bijna overal bij gebruiken waar je anders
gewoon zout in gebruikt (behalve in cake of taart).

Fijn om je zelf geoogste kruiden ook in de winter nog te ruiken
 en kunnen gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten