startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 5 december 2023

Kruidnootjes

 "Waar is het pak?" vroeg vriendinnetje in de keuken aan jongste dochter. 
Ze hadden het plan kruidnoten te bakken, maar een pak ontbrak. 
Maar kruidnootjes maak je net zo makkelijk, gezonder en goedkoper zonder pak. 
Toen ik op mijn pagina 'heerlijk december' keek, schitterde het recept voor kruidnoten
 echter door afwezigheid. Oeps! Dan maken we ze nog snel op de valreep.
Want valt het jou ook op? 
Goedkoop op de laatste dag voor Sinterklaas nog letters, strooigoed
of pakpapier scoren, lukt niet meer.
Alles is al Kerst wat de klok slaat.
Nog een reden om ze lekker zelf te bakken.

En het is niet moeilijk maken met ingrediënten die in bijna iedere keuken te vinden zijn.



Kruidnoten


Ingrediënten:
  • 175 g bloem
  • 75 g volkoren meel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el koekkruiden
  • snuf zout
  • 125 g boter
  • 3 - 4 el sojamelk of andere plantaardige melk

Hoe maak ik het klaar:
Doe eerst alle droge ingrediënten in een ruime kom
en roer goed door. Snijd de koude boter in blokjes en vermeng met de droge bestanddelen. Kneed door elkaar en voeg de plantaardige melk toe tot je een soepel deeg hebt. 
Verwarm de oven voor op 175° C
Verdeel het deeg met koele handen in kleine bolletjes en druk ze aan de zijkanten licht plat. 
Probeer ze allemaal even groot te maken. Leuk om met kinderen te doen. 
Zet ze lekker aan het balletjes rollen.
Het kan ook wat makkelijker:  maak rollen van ongeveer 3 cm doorsnede en 
snijd hier plakjes af en maak de kruidnoten nog wat boller.
Leg de kruidnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en 
bak ze in het midden van een voorverwarmde oven in 15 minuten gaar en goudbruin.

Oh wat ruikt het heerlijk als de kruidnoten net uit de oven komen.
Warm zijn ze overheerlijk, maar afgekoeld en even bewaard worden ze knapperig
 zoals het hoort. In een afgesloten trommel kun je ze zeker twee weken bewaren, 
maar dan zijn ze al lang op en is Sinterklaas al lang weer in Spanje.

Bedankt Jasmijn en Jisca voor deze mooie en lekkere kruidnoten.
Ze smaakten heerlijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten