startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 31 januari 2024

Feestelijke, Hollandse wafels

 Mmmmm.... wie heeft er ook nostalgische herinneringen aan warme, versgebakken wafels? 
Ik wel! Mijn moeder hield van bakken en af en toe toverde ze wafels op tafel.
Het werd tijd om zelf een wafelijzer aan te schaffen. Heb jij er al één?
Eigenlijk wilde ik een hartjeswafelijzer of een ronde, maar ik kreeg 'm voor m'n verjaardag
en hé... een gegeven paard kijk je niet in de bek... uh, mond. 
Dat ik 'm cadeau kreeg is bijna twee jaar geleden.
Vervolgens heb ik er heel lang niks mee gedaan.
Dat kwam zó: de regelbare thermostaatknop was eraf en dus was het apparaat 
tamelijk onhandig te bedienen.
Pas geleden kwam de knop op wonderbaarlijke wijze tevoorschijn.
En nu ben ik aan het  bakken geslagen.
Heerlijk!  Wist je dat wafels  zich uitstekend lenen voor allerlei variaties?
Houd je vast... die komen er aan! 
Maar eerst de zoete, Hollandse, klassieke wafels.
Loopt het water je al in de mond? Het bakken is  een fluitje van een cent en
 succes is gegarandeerd!
Jongste dochter komt - als ik wafels bak - elke woensdag met aanhang thuis.


Hollandse wafels  

      voor 8 - 10 wafels

Ingrediënten:
  • 200 g bloem
  • 50 g volkoren meel
  • 3 g fijngemalen zeezout
  • 20 g wijnsteenbakpoeder
  • 2 el fijne bio rietsuiker
  • 3 eieren
  • 2 dl havermelk of andere plantaardige melk
  • 1,5 dl handwarm water
  • 100 g bio roomboter
  • 1 tl vanille extract
      als topping
  • 100 g pure chocolade
  • poedersuiker
  • zilveren decoratiekogeltjes

Hoe maak ik het klaar:
Werk met ingrediënten op kamertemperatuur.
Doe de droge ingrediënten in een ruime kom, roer goed door en maak een kuiltje in het midden.
Doe de roomboter in een steelpannetje en laat smelten op laag vuur.
Breek een ei in het kuiltje en roer vanuit het midden los. Voeg zo de andere eieren toe. Vermeng de plantaardige melk met handwarm water en voeg onder voortdurend roeren scheut voor scheut toe.
Voeg het vanille-extract toe en vervolgens de gesmolten roomboter.
Verwarm het wafelijzer voor op de hoogste stand. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Laat er een klontje roomboter in smelten en verdeel met een bakkwastje voor de eerste wafels.
Schep een grote soeplepel beslag in het wafelijzer en doe dicht. 
Afhankelijk van het soort wafelijzer wat je gebruikt, krijg je dikkere en grotere,
 of dunnere en meer wafels.
Bak de wafels in ongeveer 5 minuten goudbruin, warm en knapperig. 
Check dit bij je eigen wafelijzer, de tijd kan iets korter of langer zijn.
Serveer de wafels gelijk uit het ijzer: warm en licht knapperig!

Serveer ze naar smaak met wat boter, rietsuiker, poedersuiker, ahornsiroop of agavesiroop
Voor de luxe, feestelijke wafels neme men:
pure chocola, poedersuiker en taartdecoratieballetjes. Lekker over the top!
Breek de chocolade in kleine stukken en smelt au-bain-marie.
Bestrooi een warme, versgebakken wafel met poedersuiker, verdeel de
 zilveren decoratiekogeltjes in de wafelruitjes en slinger de gesmolten chocolade erover.
Deze wafels zijn lekker bij de koffie, als dessert, of als zondig zoete lunch
 En af en toe zondig zoet, mag best :)

Samen met oudste dochter maakte ik er deze week een wafelparty van. 
Ze had dan ook wat te vieren!
Pas op! Eet er niet teveel van.


Tips:
  • Je kunt de wafels het beste gelijk warm vanuit het ijzer eten. Wil je ze toch even bewaren? Doe dit dan in een oven op 100 graden, niet langer dan een half uur. 
  • Mijn moeder bakte wafels altijd met verse gist. Gebruik 15 g verse gist ipv het bakpoeder en laat het beslag 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plaats. De wafels worden luchtiger en dikker
  • Zoet beleg is lekker, maar kies ook eens voor vers fruit in blokjes gesneden met of zonder slagroom
  • Wafels kun je invriezen, ze blijven dan zo'n 3 maanden goed. Wedden dat je dat niet redt om uit te proberen? Ontdooi en warm weer even op in de oven.
  • Blijf meelezen: recepten van hartige wafels komen er aan!!





dinsdag 30 januari 2024

Witlof plaattaart

 
Yes! Gisteren oogstte ik de eerste witlof, want ik had zo'n zin om witlof plaattaart te maken!
Bij nader inzien waren ze toch een beetje te klein, de witlofstronkjes  maar ze smaakten me best. 
Ik zal wat langer wachten op de volgende stronkjes, zodat het 'stronken' worden;)
Het recept  krijg je alvast van mij, want ook in de winkel is witlof nu goed verkrijgbaar.
Want witlof mag best van z'n ouderwets bittere imago af. In deze plaattaart is 't ie heerlijk!
Lekker handig: deze plaattaart is  snel klaar. Helemaal vers bereid staat ze - inclusief 
oventijd - binnen 40 minuten op tafel!


Witlof plaattaart

     voor 3 -4 personen

Ingrediënten:
  • 4 kleine strokjes witlof of 3 grote stronken
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g roomkaas naturel
  • 20 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 5 champignons
  • 175 g jong belegen biologische kaas
  • 175 g mais uit een potje
  • 1/2 tl kruidenzout
  • pittig paprikapoeder

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Pel de ui en snijd in ringen. 
Was de witlof (meestal wordt ze op water geteeld en is ze al schoon, bij mij komt ze 
uit de grond), halveer en snijd de bittere kern eruit. 
Snijd de witlof in reepjes.
Smelt de helft van de boter in een koekenpan en voeg een eetlepel olie toe. Fruit de uiringen 
2 minuten. Voeg de witlofreepjes toe en bak nog 2 minuten.
Veeg de champignons schoon, snijd in kwarten en bak in een andere koekenpan 
met de boter in 4 minuten bruin.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en met de verse bladerdeeg. Rek het deeg iets op, 
zodat het de hele bakplaat bedekt. Prik gaatjes met een vork in het deeg voor de luchtigheid. 
Bestrijk het deeg met de roomkaas.
Verdeel hierover het ui-witlofmengsel en de in kwarten gesneden champignons. 
Laat een half potje mais uitlekken en verdeel de maiskorrels over de plaattaart. 
Bestrooi de groenten met het kruidenzout (maak dit eens zelf klik) en wat paprikapoeder.
Rasp de kaas en verdeel dit tot slot over de plaattaart.
Schuif de taart in de oven en bak in 20 minuten gaar en goudbruin.

Snijd de taart in stukken en serveer direct!
Lekker met een soepje vooraf en een groene salade erbij als hoofdgerecht.

Maar deze plaattaart is ook een lekker warm hapje bij de lunch.

En.... zie je wel dat het meevalt met de bittere smaak van de witlof?
En proef je toch een licht bittertje... juist dat bittere is super gezond voor je.
Eet smakelijk!


Ik wacht weer een maand voor de volgende plaattaart op tafel komt ;)
Meer lezen over de teelt van witlof? Klik dan hier!  of hier.


zaterdag 20 januari 2024

Donuts


De ingrediënten heb je vast allemaal in huis en de baktijd is maar 3 minuten!
Wáár is dat feestje?! 
Hier is dat feestje...donuts bak je gewoon bij jou thuis in de keuken!
Twee jaar geleden ontstond een nieuwe traditie.....  Peter gebruikte
 de hete olie die er na het oliebollen bakken op oudjaarsdag stond, om er donuts in te bakken. 
Gelukkig is donuts bakken het hele jaar door mogelijk.
Ook op een sombere jauaridag wanneer je wel wat lekker zoets kunt gebruiken.
En zelf gemaakt is het niet alleen lekkerder maar ook veel goedkoper en gezonder.

Hier het recept wat Peter gebruikte, zo kan hij het makkelijker terug vinden en
 vaker bakken. Of ik verras ze er hier thuis een keer mee.



Donuts


     voor 17 - 18 stuks

Ingrediënten:
    
  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 5 g zout
  • 50 g fijne rietsuiker
  • 15 g vanillesuiker
  • 50 g roomboter
  • 150 ml sojamelk
  • 50 g verse gist of  2 zakjes gedroogde gist
  • 2 liter zonnebloemolie
      voor de topping
  • 50 g (diepvries)frambozen
  • 100 g poedersuiker

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de melk tot lauwwarm. Doe de verse gist samen met 50 ml sojamelk en
een theelepel suiker in een schaaltje en roer goed door. 
Weeg de droge ingrediënten af en meng in een ruime kom. Gebruik je gedroogde gist, 
dan kun je dit door de droge ingrediënten roeren.
Maak een kuiltje in het midden en schenk daar het verse gistmengsel in. 
Roer vanuit het midden stevig door. Smelt de roomboter in een steelpannetje en meng met de melk.
Voeg onder voortdurend roeren de (rest van de) vermengde
 lauwwarme melk en losgeklopte eieren toe.
Kneed tot een samenhangend deeg. Is het wat te droog, voeg dan wat melk toe, 
is het te vochtig, voeg dan wat bloem toe. Kneed het deeg 10 minuten om de gluten 
goed op te rekken. Vorm een bal en zet het deeg met een natgemaakte theedoek erover
 op een warme plek. Laat het deeg een uur tot anderhalf uur rijzen.
Kneed het gerezen deeg kort door en rol uit tot een dikke lap van zo'n 1,5 cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Vorm cirkels met behulp van een bakring of ander rond voorwerp 
van zo'n 7 cm doorsnede. Steek hier rondjes uit met bijvoorbeeld de dop van een fles.
Steek op deze manier zo'n 17 tot 18 donuts uit het deeg.
 Leg ze op een met een bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek.
Zet de bakplaat weer op een warme plek en laat een half uur rijzen.
Verwarm ondertussen de zonnebloemolie  tot 175°C in een pan of 
gebruik een frituurpan met schone olie.
Laat de gerezen donuts per drie of vier - afhankelijk van de grootte van je pan
in de hete olie glijden. Als het goed is, zullen ze - net als oliebollen - vanzelf draaien 
en anders help je ze een handje. 
Blijf erbij want binnen twee tot drie minuten zullen de donuts gaar en goudbruin zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in een met keukenrol
bekleed vergiet.

Leg de donuts daarna op een groot bord of een schaal.

Je kunt de donuts bestrijken met een laagje sojamelk en dopen in fijne rietsuiker. 
Je kunt ze ook versieren met glazuur en je maakt er iets speciaals van.
Voor een helderrode, zoete en fruitige topping maakte ik een glazuur van 
poedersuiker en frambozen. In de zomer vers ingevroren,
kunnen ze nu verwerkt worden in dit glazuur.
Laat de frambozen ontdooien in een hoge kom en voeg de poedersuiker toe.
Maak met de staafmixer de frambozen goed fijn samen met de suiker.
Je kunt de frambozenpitjes eruit zeven, maar ik vond het niet storend mét.
Je kunt ook ander zomerfruit gebruiken.

Bestrijk de donuts overvloedig met de frambozenglazuur.
Het ziet er niet alleen kleurrijk lekker uit, ze smaken ook fantastisch!
Zachtzoet deeg, met een vleug fris fruit.
Dit is heel erg genieten!
En soms heb je dat gewoon even nodig!

zondag 14 januari 2024

Tulband met wintergroenten

Als het buiten grauw en koud is, als blue monday je somber maakt, helpt het je vast om lekker
 uitgebreid te koken. Dat mag gerust wat tijd kosten, want de heerlijke geuren uit de oven 
vullen je huis en zorgen dat je nog meer uitziet naar de maaltijd. Lekker bezig zijn in de keuken 
maakt je warm en het eindresultaat ziet er feestelijk uit. Met groentes uit het seizoen, 
boordevol gezonde voedingsstoffen geef je jezelf wat je nodig hebt en waar je lichaam om vraagt. 
Deze tulband is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook lekker rijk aan smaak en verantwoord. 
Een deel van de wintergroente komt nog uit de tuin, maar ook in de winkel zijn deze groentes 
nu volop verkrijgbaar.
Met Kerst kwam deze tulband bij mij op tafel, maar ik had geen tijd om een blog te maken.
Toch is deze feestelijke hartige tulband met wintergroente te speciaal om niet te delen.



Tulband met wintergroenten

   voor 6-8 personen

Ingrediënten:
  • 1 kleine knolselderij (350 g schoon gewicht)
  • 2 winterpeen
  • 2 rode uien
  • 3 takken rozemarijn
  • 225 g krootjes (gekookt gewicht)
  • 10 g gedroogde paddenstoelen 
  • 100 g bulghur
  • 225 g biologische tarwebloem
  • 175 g volkoren meel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100 g kokosolie
  • 125 g hazelnoten (roosteren en fijnhakken)
  • 1/2 tl nootmuskaat (geraspt)
  • versgemalen zeezout en peper
  • 55 g geitenkaas
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 150 ml sojamelk (plantaardige melk)
  • 2 kleine eieren
  • olie


Hoe maak ik het klaar:
Schrik niet van de lange ingrediëntenlijst: vandaag is het een dag om je  uit te leven voor het diner. Begin gewoon stap voor stap...
Buiten regent het, in de keuken is het lekker warm! 

Begin met het koken van de rauwe bietjes. Laat ze 45 minuten onder water gaarkoken.
Of sla deze stap over en neem voorgekookte rode bietjes. Snijd deze in grove stukken en laat staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was en schil de winterpeen en knolselderij. Snijd ze in plakken en dobbelsteentjes. 
Pel de uien en snijd deze in kwarten. Verdeel de wortel, ui en knolselderij 
samen met de takjes rozemarijn over een bakplaat.

 Druppel er goede olijfolie over en bestrooi met versgemalen zeezout en peper. 
Hussel door elkaar in een braadslede en zet in de voorverwarmde oven.
Schep elk kwartier even om.
 Voeg van 45 minuten de krootjes in stukjes gesneden toe en bak nog 15 minuten.
Laat de groentes afkoelen.
Doe de gedroogde paddenstoelen in een schaaltje en schenk hier 150 ml kokend water op. 
Laat de paddenstoelen een half uur weken. Gedroogde paddenstoelen kopen kan ook, maar is prijzig.
Ik gebruikte zelf gedroogde paddenstoelen: champignons die gingen verschrompelen (uit de winkel) 
en in het wild gevonden inktzwam.

Doe de bulghur in een kom en overgiet met heet water. Laat 20 minuten rusten.
Hak de hazelnoten fijn en rooster ze 5 minuten in een droge koekenpan tot ze geuren. 
Laat staan. Smelt de kokosolie in een kom.
Verwarm de oven voor op 200 graden
Doe de bloem, meel en het bakpoeder in een ruime kom. Voeg hier de gewelde bulghur, 
de geroosterde hazelnoten, de gewelde paddenstoelen en de versgeraspte nootmuskaat aan toe 
en roer goed door elkaar. 
Voeg de gesmolten kokosolie toe en het weekwater van de paddenstoelen. 
Klop het ei los met de plantaardige melk.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukken, verkruimel de geitenkaas en 
roer dit door het meelmengsel.
Voeg ook de geroosterde groenten toe en roer nu de melk en het ei erdoor.
Je krijgt een heel dik mengsel.

Vet een tulbandvorm in met wat olie en schep het groente-meel mengsel in de vorm.

Zet in de voorverwarmde oven en bak de tulband in 60  minuten gaar en goudbruin.
Prik erin met een sate prikker en kijk of er geen deeg meer aan kleeft.
Laat anders 5 minuten langer bakken.
Laat 5 minuten afkoelen en stort op een bord.
Hierbij nog een kerstige foto van deze tulband... ;)
Maar ook op 'gewone' grauwe winterse dagen smaakt deze tulband heerlijk!
Sterker nog: het maakt je dag juist goed! 
En dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd van het jaar

Snijd in stukken en geniet van de verschillende smaken!
Vind je het - ook in het weekend - teveel werk?
Je kunt de groente een dag van tevoren roosteren of je maakt de hele tulband 
van tevoren klaar en schuift hem de volgende dag in de oven.

Veel plezier in de keuken, leef je uit!

woensdag 10 januari 2024

Ice candles

Deze ice candles kun je alleen maken (en goed houden) zolang het vriest....  
en dat is in ons land nooit zo erg lang.
Maar vandaag kan het!!!
Vind je ze ook niet prachtig?!

Zet ze vooral niet in de zon of binnen waar het warm is. 
Buiten op een ijskoude plek is het best!
Laten we snel beginnen voordat het gaat dooien!

Ik maakte twee verschillende ice candles, maar laat je creativiteit de vrije loop.


Ice candle with orange

    voor 1 ijskaars
Benodigdheden:
  • 1 rond plastic bakje/emmertje
  • 1 rond plastic bakje een maat groter
  • 1 sinaasappel
  • knikkers of steentjes 
  • water
Hoe maak ik het:
Snijd de sinaasappel in dunne plakjes. Dep ze goed droog met keukenpapier.
Leg ze in een droogoventje of op een bakplaat in de gewone oven op 70 graden.
Droog ze in twee uur hard en knapperig, draai halverwege de droogtijd een keer om.
Vul de grootste bak voor een derde deel met water. Zet de kleine bak erin en 
doe hier gelijk het verzwaringsmateriaal in. Als het goed is, komt het water bijna tot bovenaan. 
Verdeel de goed gedroogde citrusschijfjes tussen de beide emmertjes in het water.
Vul eventueel aan met water tot bovenaan.
Zet de emmers een nacht buiten op de grond waar het vriest. 
Haal ze de volgende ochtend binnen en schenk wat heet water in het binnenste bakje
 tot deze eruit glijdt.  Maak het buitenste emmertje warm 
met je handen of wat warm water tot de ice candle er uit komt.
Zet op een ijskoude plek en geniet van je uitzicht.



Tips:


  •     Gebruik gekochte sinaasappelschijfjes of gebruik ze uit een bloemstuk.       Je kunt ze bij de Intratuin of een bloemisterij kopen.
  •    Varieer met ander citrusfruit of voeg specerijen toe zoals kaneelstokjes,       kruidnagels en steranijs
  •    Gebruik je biologisch fruit, dan kun je de schijfjes later gebruiken in een        verwarmende kop kruidenthee met verse gember of rozemarijn




Botanic ice candle 


voor 1 ijskaars

Benodigdheden:
  • 1 rond plastic bakje/emmertje
  • 1 rond plastic bakje een maat groter
  • conifeertak of ander groen
  • droogbonen of blindbakvulling  
  • water

Hoe maak ik het:
Knip verse takjes conifeer, rozemarijn, taxus of klimopblaadjes... wat je kunt vinden aan groen in de winter.
Deze gebruiken we vers. Je kunt ook gebruik maken van gedroogde takjes, blaadjes of bloemen, maar dan begon je voorbereiding al eerder ;)
Vul de grootste bak voor een derde deel met water. Zet de kleine bak erin en doe hier gelijk de blindbakvulling als verzwaring in. Als het goed is, komt het water bijna tot bovenaan. Knip de takjes conifeer in stukjes, zo hoog als het emmertje en verdeel ze tussen de beide emmertjes.
Vul het water bij tot bovenaan.
Zet de emmertjes een nacht buiten op de grond waar het vriest. 
Haal ze de volgende ochtend binnen en haal de ice candle er uit.

Vriest het niet hard genoeg of heb je niet zoveel geduld? Je kunt de ice candles 
natuurlijk ook in de vriezer laten bevriezen.
Zet op een ijskoude plek buiten en brandt er een waxinelichtje in.
Het kan echt ;)
Geniet van de betoverende schoonheid van de winter.

dinsdag 9 januari 2024

Kerriesoep

Met dit (ijs)koude weer gaat een lekker warm soepje er vast en zeker in!
Deze goed gevulde kerriesoep kun je prima als maaltijdsoep eten,
 is heerlijk voedend als lunch en smaakt ook tussendoor lekker. 
Voor nu het meest belangrijke: het verdrijft de kou 
 na een lange winterse wandeling of wanneer je thuiskomt van werk of school.
En leuk detail: ik maakte de soep met mijn zelfgemaakte kerriepoeder :) (klik)


Kerriesoep

    voor  4 - 5 soepkommen


Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g vega kipstukjes
  • 2 el kerrie
  • 40 g boter
  • 45 g bloem
  • 800 ml bouillon
  • 50 g geraspte kokos
  • 3 bosui of 75 g (stengelui)

Hoe maak ik het klaar:
Pel en snipper de ui.
Verhit de boter in een soeppan en pers de knoflookteentjes erboven uit. Voeg de uisnippers toe en laat 5 minuten fruiten op zacht vuur.
Voeg de kerriepoeder en de bloem toe. Roer goed door en laat 1 minuut garen op laag vuur.
Maak ondertussen de bouillon van een blokje, poeder of van verse bouillonpasta.
Maak van 50 g geraspte kokos kokosmelk door deze met 200 ml water in een blender één minuut te mixen.
Voeg de bouillon scheut voor scheut toe en roer stevig met een garde of lepel zodat 
er geen klontjes ontstaan. Breng de soep aan de kook. 
Voeg nu ook de romige kokosmelk toe. Je kunt ook 300 ml kokosmelk uit blik gebruiken.
 Roer goed door en breng weer aan de kook. Je kunt ervoor kiezen de soep te pureren.
Voeg de vegetarische kipstukjes toe en laat 5 minuten doorwarmen in de hete soep.
Strooi de stukjes stengelui of de in ringen gesneden bosui over de soep en serveer.

Soep smaakt altijd goed met een vers afgebakken stokbroodje, getoast brood of crackers.
Verdubbel de hoeveelheid om langer te kunnen genieten van deze soep! 
Ik voel me voldaan en lekker opgewarmd.
Kan ik er weer tegen als ik de kou nog een keer moet trotseren.


Ik weet dat er veel souplovers meelezen... wil je meer soep?
Dan vallen de volgende zeven winterse soepen vast ook in de smaak! Klik!

vrijdag 5 januari 2024

Smeuïge chocoladetaart

Goede voornemens om te balansen, suikervrij en gezond te eten in januari
 sneuvelen bij ons al voordat ze gemaakt zijn. 
Al voor de 16e keer op rij vieren we na alle feestelijkheden rondom kerst en 
oud & nieuw, de verjaardag van jongste zoon.
Niks rustig aan 'balansen': we beginnen met feest! En daar horen feestelijke taart recepten 
bij! Geniet je mee? Of wil je je goede voornemens toch volhouden? 
Sla dit lekkere recept dan op voor later...

Jongste zoon wordt dit jaar 16! Natuurlijk mag mams geen foto van hem posten, 
(jammer hoor, hij is een good looking boy, hoewel elke moeder dat misschien zegt)
maar wel van de taart die hij krijgt. Dit jaar wilde hij  chocoladetaart. 
Dit is 'm geworden!


Smeuïge chocoladetaart

    voor een taart van 28 cm doorsnede; 12 - 14 punten

Ingrediënten:
  • 300 g biologische roomboter
  • 450 g pure chocolade (Fair Trade)
  • 6 eieren
  • 225 g rietsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • snuf zeezout
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 120 g bloem
       voor de topping
  • 125 g pure chocolade
  • 65 g biologische roomboter
  • 125 g poedersuiker


Hoe maak ik het klaar:
Deze chocoladetaart is ideaal om overgebleven chocoladeletters of kerstchocolade in te verwerken.... Breek de chocolade in stukken en doe ze
samen met de roomboter in een ruime kom. Laat au-bain-marie smelten. Laat het mengsel 
10 minuten afkoelen nadat alle chocola gesmolten is. 
Klop intussen de eieren samen met de suiker schuimig. Weetje: vanillesuiker 
maak je heel makkelijk zelf!  Klik. Altijd handig om een potje te hebben staan.

Verwarm de oven voor op 175° C.
Vet een springvorm van 28 cm in met boter en leg bakpapier op de bodem.

Voeg de iets afgekoelde, gesmolten chocoladesaus toe 
aan de schuimig geklopte eieren en roer stevig door.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout en roer dit tot slot door het beslag.
Je mag het ook even mixen, maar dat hoeft niet.
Schenk het beslag
 in de springvorm en schuif de taart in de voorverwarmde oven.
Bak de taart in 50 minuten gaar.
Prik een naald in de taart en kijk of deze er droog uitkomt. Bak eventueel 
wat langer tot de taart goed gaar is. Laat afkoelen in een geopende oven.

Maak ondertussen de topping, smelt hiervoor weer de chocolade met de boter au-bain-marie.
Roer er de poedersuiker door als dit gesmolten is en 
bestrijk de bovenkant van de taart met deze topping. Laat gerust wat chocolade strepen zien, 
het hoeft niet glad......
Is de topping te droog, voeg dan één of twee eetlepels water toe tot een fonkelend
bruine chocotopping!

Versier de taart naar keuze. 
Werk bijvoorbeeld af met chocolade, zilver decoraties, slagroom, noten of vers fruit.
Ik vind zilver altijd erg mooi staan bij het donkere van de chocolade. 
Tja, wat staat en smaakt er nu niet lekker bij chocola?

Het is in ieder geval een heerlijke taart geworden voor de echte
choc-aholic! 

Soms heb je geen reden nodig om van zo'n lekkere taart te genieten!
Of breek je er zelfs je goede voornemens voor ;)



donderdag 4 januari 2024

Roomboter zelf maken

 Het begon als een foutje en ik kan me zo voorstellen dat dit de allereerste boterboer
  zo overkomen is.... 
Voor een feesttaart mocht jongste dochter de slagroom kloppen. Ze vroeg me 
wanneer de slagroom stijf genoeg is. Ik stond ernaast en keek ernaar. 
Toen ik me even omdraaide om in een pan te roeren, was het te laat!
De slagroom was aan het 'schiften', dit is het proces dat een emulsie - bestaande uit
 een vet en een andere substantie - uiteen valt. 
Maar laat dit nu precies het begin zijn van roomboter. En eigenlijk al bijna het hele proces.
Wacht, ik schrijf even uit, hoe ik de fout van jongste dochter expres herhaalde....


Roomboter

   voor 250 g boter

Ingrediënten:

  • 500 ml verse biologische slagroom
      verder nodig
  • mixer
  • evt zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Koop het liefst biologische slagroom vers bij de boer vandaan. Soms is dit goedkoper dan in de winkel. Omdat ik geen bio boer in de buurt ken, nam ik biologische slagroom uit de winkel.
Mix de slagroom tot ze stijf is
en ga door....
De slagroom zal schiften, oftewel zich verdelen in een vast en een vloeibaar deel.
Scheid de melk nog meer van het vaste deel door nog een minuut door te mixen.
Het vloeibare deel is melk, halfvolle melk.
Ik schonk het tot gebruik in een pak, je kunt het ook gelijk drinken.
Het vaste deel is de roomboter... het lijkt er niet alleen op, het is het!
Gemaakt binnen drie minuten.
Zeef de boter door een dubbelgevouwen kaasdoek
en laat vervolgens opstijven in de koelkast.
Boter is een natuurproduct en is niet zo lang houdbaar.
Daarom is het belangrijk dat je kiest voor (dag)verse slagroom.
En dat je de roomboter gaat wassen.
Haal de boter na een uur of twee uit de koelkast, dompel onder in een bak ijswater
en begin te kneden. Er zal waarschijnlijk nog wat melk uitkomen. Ververs het water en 
ga door met kneden tot  het water helder blijft.
Nu zal je boter niet binnen een paar dagen ranzig worden, maar kun je 'm
zeker twee weken bewaren op een koele plaats.
En lekker dat deze boter is! Probeer er maar eens af te blijven.

Geniet van dit zelfgemaakte natuurproduct. Niet alleen te te maken in een 
landelijke keuken van een boerderij, maar ook in mijn stadse keuken.


Waarom zou je boter zelf maken?
Tegenwoordig is roomboter erg duur en wanneer je aan goedkopere slagroom kunt komen, 
is het zelf maken van roomboter een stuk minder duur.
Verder vind ik het heel interessant om te weten hóe een proces verloopt om iets zelf te maken.
En de boter die je zelf maakt, is natuurlijk veel lekkerder!


Variaties:

  1. Je kunt ervoor kiezen om de melk van te voren licht te laten fermenteren. Doe dit door de slagroom met 2 eetlepels karnemelk een nacht buiten de koeling te laten staan. Wanneer de slagroom in boter en een vloeibaar deel gescheiden wordt, heb je geen melk maar karnemelk.
  2. Breng de boter voor het kneden op smaak met zout voor gezouten roomboter
  3. Je eigengemaakte kruiden- of bloemenboter is nog lekkerder en smaakt nog meer bijzonder als je het bereidt met deze zelfgemaakte boter.


 Boter versus margarine

Hoewel ik geen zuivel drink, gebruik ik wel altijd roomboter: roomboter om mee te bakken, 
om mee in te vetten en ook op brood.
Roomboter is een vet en niet zuurvormend.
Ze bevat van nature vitamine A, D, E en K, ook bevat ze omega 3 als koeien gras 
te eten krijgen (wat bij biologische koeien altijd het geval is!) en verzadigde vetten. 
Van verzadigde vetten werd gedacht dat dit heel slecht voor je gezondheid is, 
maar nieuwe onderzoeken onderschrijven dit niet. Transvetten en dan vooral 
de industrieel gevormde transvetten zijn juist een veroorzaker van hartziekten.
Roomboter bevat geen industrieel transvet, het wordt gemaakt van maar één ingrediënt.
Ik gebruik altijd roomboter en ik raad het je aan, want het alternatief is.... margarine of halvarine.  
Alles aan margarine is nep, het is een dood product, net als de toegevoegde, synthetische vitamines.
Hoewel bovenstaande uitspraak onzin is, is het nog grotere onzin dat margarine
 of halvarine gezond zou zijn. Dat is een slimme truc van de reclame industrie
die deze producten promoot. Daar zijn miljarden euro's in gestoken.
Ook de website 'voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën' is in het leven 
geroepen om de onwetende consument te misleiden. 

Meer over margarine kun je later dit jaar lezen bij een blog wanneer ik zelf
 margarine ga maken. Met maar een paar natuurlijke ingrediënten.
Weet wat je eet en kies bewust!

Ik gebruik vele malen liever een natuurlijk product, dat vertrouw ik meer 
dan een chemisch laboratorium. En jij?

En daarbij wens ik je met dit eerste blog van 2024 een heel bewust,  
gezond en groen nieuw jaar!!




Bronnen:

'Een leven lang fit' door Harvey en Marilyn Diamond