Oh nee, hij is gevallen! De twee kweeperen aan mijn boompje zijn niet moeders mooiste,
maar ik koester ze. Door een verhuizing gaf de boom vorig jaar geen vrucht, maar dit jaar ben ik blij met de twee kweeperen die er hangen. En nu vanmorgen de ene kweepeer uit de boom gevallen is, is het een teken dat ik er mee aan de slag moet.
Overrijp, wat kleine plekjes... niets erg! Deze twee kweeperen gaan bij mij in de broodpudding.
Hoewel ik even wil afspreken dat we het een taartje noemen,
een kweepeertaartje want dat klinkt lekkerder dan broodpudding.
Althans, dat vinden mijn kinderen....
Broodpudding is ideaal om left-overs van brood in te verwerken. Ook verwerk ik in dit taartje
een deel van mijn al eerder gemaakte producten met kweepeer,
zoals carne de membrillo en kweepeersiroop.
Het is een echt herfstig taartje, want naast de kweepeer gaat er ook
een deel van mijn walnotenoogst in. Niet van eigen boom, wel zelf geraapt.
Broodpudding is heerlijk als lauwwarm dessert of eet een punt bij de koffie!
En dat kan ook prima met een kweepeertaartje!
Kweepeertaartje
voor een springvorm van 24 cm
- 2 kweeperen
- 3 el kweepeersiroop of appeldiksap
- 30 g bio kristalsuiker + 2 tl
- 250 ml ongezoete sojamelk
- 50 g bio roomboter en om in te vetten
- 175 g oud mueslibrood
- 250 g carne de membrillo
- 30 g gepelde walnoten
- 2 eieren
- snufje zout
Hoe maak ik het klaar:
Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Let op: bewaar de pitjes uit de klokhuizen en lees onderaan wat je met de pitjes gaat doen! Snijd de kweepeer in kwarten en vervolgens in dunne plakjes.
Verwarm de kweepeersiroop - bij mij is ze half gegeleert - samen met twee theelepels suiker in een koekenpan. Voeg de plakjes kweepeer toe en bak ze al omscheppend drie tot vijf minuten op middelhoog vuur
tot ze goudbruin zien. Laat afkoelen.
Verwarm de melk in een klein pannetje en voeg hier de boter en overige suiker aan toe.
Snijd het brood in stukken, doe in een ruime kom en overgiet met de warme melk en
gesmolten boter. Laat 5 minuten staan.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Pel de walnoten als je ze zelf hebt geraapt en breek in stukjes.
Roer ze door de geweekte broodstukjes. Roer ook de carne de membrillo door het mengsel.
Ik had van een voorgaand jaar nog carne de membrillo staan: je kunt het heel lang bewaren!
Carne de membrillo is in Spaanse winkels te koop. Hoe je het (makkelijk) zelf maakt, lees je hier!
Voeg bij het inmiddels donkerbruine mengsel de twee eieren toe en een snufje zout. Roer krachtig door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Vet een springvorm in en stort de broodpudding erin.
Leg de licht gekarameliseerde kweepeerschijfjes in een dubbele waaiervorm
Schuif de broodpudding in de voorverwarmde oven en
Een broodpudding mag aan de binnenkant nog zacht zijn, terwijl de korst licht knapperig is.
Lekker als nagerecht, maar zolang kon ik niet wachten. Ik nam een punt bij een kop thee.
Mmmm.... kweepeer, familie van de roos, heeft zo'n heerlijke geur. Ik word er echt blij van.
Blij dat ik vandaag mijn kweepeertje zag vallen zodat ik er mee aan de slag moest.
Blij word ik ook van dit zoete kweepeertaartje enneh....
niet verklappen dat dit eigenlijk een broodpudding is. ;)
- van de pitjes uit de verse kweepeer maak je heel makkelijk een heerlijke, verzorgende gel voor handen of voeten. Lees er hier alles over
- gebruik in plaats van kweepeersiroop kweepeergelei of appeldiksap
- in plaats van carne de membrillo kun je ook kweeperen gebruiken die je overhoudt wanneer je kweepeergelei maakt. Neem 250 gram gekookte kweeperen en zoet met 6 eetlepels ahornsiroop of 150 g suiker
- vervang het mueslibrood door gewoon brood en voeg 50 g rozijnen toe
- voor een wat hogere broodpudding: voeg 1 el wijnsteenbakpoeder toe en neem een springvorm van 22 cm
- hoewel dit officieel een broodpudding recept heet, kun je het gerust een taartje noemen. Het is zacht en smeuïg van structuur zoals een brownie... Noem het zoals je wilt en geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten