startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 29 juli 2025

Maïsbouillon trekken

 "Oh, daar moet je lekkere maïssoep van maken" knikte mijn tuinbuurvrouw
 naar mijn hoog oprijzende mais in de tuin.
Ik knikte maar eens en dacht: 'er gaat niks boven een gekookte maiskolf met roomboter en zout'.
Tot het deze week ineens hoog tijd werd om ze te oogsten. Niet ééntje maar allemaal.
Wat blijkt? De parkieten hebben ze ontdekt, scheuren en pikken ze open en eten ervan.
 En waarom zou je als parkiet in één maiskolf pikken, als er wel tien groeien? 
Dus oogstte ik half aangevreten maiskolven en besloot wél naar mijn tuinbuurvrouw te luisteren....
Hoewel: voor de helft.
Want ik kwam een idee tegen om overgebleven of kale maiskolven te gebruiken 
om er een goede bouillon van te trekken.
En met de verse maïs die nog over was? Daar maakte ik een lekker streetfood gerecht van.
Maar dat komt later deze week.



Maisbouillon

  voor 2,4  liter bouillon


Ingrediënten:
  • 8 maiskolven 
  • 2,4 l water
  • 2 kleine uien
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • bosje selderij met stengels of drie bleekselderijstengels
  • 1 el kruidenzout


Hoe maak ik het:
De mais kun je van de kolf snijden met een zagende beweging. Vang de korrels op in een schaal. 
Eraf eten kan natuurlijk ook.
Alleen de overgebleven,  kale kolven 
gaan we gebruiken.
Pel de uien en snijd deze in kwarten. Was de selderij. Mijn bleekselderij vormt 
niet zulke goede stengels, dus ik gebruik zo'n 6 dunne bleekselderijstengels met blad. 
Je kunt ook drie grote bleekselderijstengels nemen.
Snijd steel en blad fijn. Breng het water aan de kook in een ruime pan.
Voeg alle ingrediënten toe aan het kokende water, behalve het zout.
Breng opnieuw aan de kook en laat de bouillon 45 minuten trekken op laag vuur.
Voeg het kruidenzout -klik- toe en laat de bouillon afkoelen.
Haal de maiskolven uit de pan en zeef de rest van het vocht,
 totdat je een heldere bouillon overhebt.
Gebruik de bouillon gelijk of schenk over in plastic bakjes of glazen weckpotten.
Vers getrokken bouillon kun je tot vijf dagen in de koelkast bewaren.
Je kunt ze ook invriezen, dan blijft ze enkele maanden goed.

Een deel heb ik ingevroren. Maar natuurlijk moest ik ook gelijk proeven.
Wat is dit een ontzettend smaakvolle, vers getrokken bouillon en een geweldige
basis voor allerlei soorten soep.
Ik maakte er een snelle cup-a-soup met courgette van: klik!
Dát ik dit nooit eerder heb gemaakt!
Natuurlijk is deze bouillon ook een geweldige basis voor maissoep!
Toch eens met mijn tuinbuurvrouw erover hebben.
Wat een top idee voor een top bouillon!

Wat maak jij wel eens van groente restanten wat andere mensen weggooien?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten