Niet normaal zoveel kweeperen er aan mijn kleine boom hangen.
Waar het er vorig jaar precies 4 waren, is het dit jaar - ja, een mastjaar - 20 x zoveel!
Er komen dus heel wat recepten aan met kweepeer. En we trappen af met... ijs!!
Woon je in de buurt? Kom gerust een paar peren halen.
Weet je een boom in het park te staan? Pluk lekker wat peren voor een koud dessert.
Want het mag dan wel herfst zijn, met het zonnetje erbij kun je prima ijs eten.
Wat zeg ik? Dit ijs is buitengewoon lekker en feestelijk, ook zonder zon.
De kweepeer groeit aan zijn steeltje recht omhoog, alsof 't ie op de kop staat.
Volgens mij hoor ik 'm een zucht van verlichting slaken als ik er een dik exemplaar afpluk
en de tak tenminste niet breekt onder het gewicht.
Voor dit lekkere ijs wilde ik twee kilo kwees hebben, maar eigenlijk is elke
hoeveelheid goed. De suiker die je gebruikt weeg je namelijk pas af
na het koken, afhankelijk van het 'schone' gewicht.
Kweepeerijs
voldoende voor 2 l ijs
Ingrediënten:
- 2 kg kweeperen
- biologische kristalsuiker
optioneel bij dessert - carne de membrillo
- slagroom
- blaadjes citroenmelisse
- chocoladelepeltjes
Hoe maak ik het:
Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
Let op! Weggooien hoeft niet, van de schillen en klokhuizen maak je een heerlijke likeur.
Van de pitjes van de kweepeer maak je een prachtig huidverzorgingsproduct, ideaal voor gebarsten eelt of kloven op je voeten. Lees meer over deze klovengel.
Snijd de kweeperen in stukjes en
kook in een bodempje water in een kwartier zacht.
Laat een nachtje staan. Sommige kwee's worden rood, de mijne bleven zachtgeel.
Weeg de volgende dag en voeg dan 60% van het gewicht aan suiker toe.
Dit lijkt veel, maar smaak wordt onder invloed van kou minder zoet ervaren.
Bij het maken van ijs gebruik je altijd wat meer suiker.
Maak alles fijn tot moes met de staafmixer.
Doe de kweeperenmoes over in een ruime schaal of bak en zet in de vriezer.
Roer elk uur een keer goed door om de ontstane ijskristallen te breken.
Het doorroeren werkt eigenlijk op dezelfde manier als een ijsmachine en
aangezien ik die niet heb, doe ik het zó ;).
Roer elke keer na een uur goed om, totdat het ijs na ongeveer 6 uur bevroren is.
Leg een deksel op de bak (voorkom vriesbrand) en bewaar in de vriezer bij -18°C
tot ongeveer een half jaar.
Van dit ijs kun je mooie bolletjes scheppen.
Serveer als grand dessert met een bolletje carne de membrillo, een dot verse slagroom en
een takje citroenmelisse.
Ik had chocoladelepeltjes voor een speciale gelegenheid bewaard en
vond dit wel hét moment om te gebruiken. Mooi eetbaar, toch?!
Maar een takje munt of basilicum kan ook of garneer met eetbare bloemen
en ander fruit. Leef je uit!
Nu nog gasten uitnodigen met dit dessert als afsluiting!
Zet je schrap voor nog veel meer lekkere en bijzondere kweepeerrecepten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten