startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 4 april 2019

Gevulde koeken

Hoera! Vandaag is het mijn verjaardag....
Er is geen tijd voor een groot feest, wel bakte ik lekkere, gevulde koeken!
En als cadeautje deel ik het idee en recept met jullie, mijn gezellige bloglezers.
Het idee zag ik bij het programma 'Binnenstebuiten', waar deze gevulde koeken lekker bruin gebakken werden. 
En ik dacht meteen: "dat is niet zo ingewikkeld, dat kan ik ook!" Zo gezegd, zo gedaan!
Ik heb nog een pot zelfgemaakte amandelspijs staan, die eigenlijk wel leeg mag..... dat kan dus prima in deze koeken!

Dus vandaag, 4 april, is het gevulde-koeken-dag!

Gevulde koeken

                    voor 6 à 7 stuks
Ingrediënten:
  • 225 g biologische bloem
  • 150 g boter
  • 140 g witte basterdsuiker
  • 2 g zout
  • 1 ei
  • 1/2 tl koekkruiden
  • ong 125 g amandelspijs
  • 2 el sojamelk

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de bloem, het zout en de suiker in een kom en roer goed door elkaar. Roer het ei los en gebruik een half ei voor in het deeg. Snijd de boter in hele kleine blokjes. Maak met deze ingrediënten een deeg en kneed tot een samenhangende bal.
Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik en steek rondjes uit met een uitsteker of glas van ongeveer 9 cm doorsnede.

Rol de restjes deeg opnieuw uit voor meer rondjes. Doe dit op een met bloem bestoven werkplek of op vetvrij bakpapier.
Als je 12 of 14 rondjes hebt leg je de helft daarvan op een bakplaat. Neem de amandelspijs en weeg per koek ongeveer
18 gram af.

Maak een bolletje wat je vervolgens plat drukt en leg het op een deegrondje. Laat de randen vrij. Leg nu de overige 6 deegrondjes op de koeken. Druk de randen stevig aan.
Leg op het midden van elke koek drie halve amandelen.
Klop het halve ei wat je nog over hebt, los met de sojamelk en bestrijk elke koek twee keer met het eimengsel voor een mooi goudbruin resultaat.
Schuif de bakplaat in de warme oven en bak de koeken gaar en lichtbruin in ongeveer 30 minuten. 

Laat ze goed afkoelen en serveer ze koud!

Ik vind deze koeken erg groot, maar je kunt natuurlijk ook een halve nemen. 
Of experimenteer eens met kleinere rondjes.
Zelfgemaakt, biologisch en vers zijn ze natuurlijk veel lekkerder dan uit de winkel.




Geniet ervan.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten