startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 2 oktober 2019

Gomasio

Dit kruidenmengsel is heel simpel te maken en bespaart je niet alleen veel geld, maar je koopt ook minder verpakkingsmateriaal. Dat is sowieso het grote voordeel van zelf producten maken.
Dus duik met deze druilerige dagen lekker de keuken in en laat je inspireren.
Heb je nog nooit van gomasio gehoord en het ook niet eerder gebruikt?
Gomasio is een mengsel van gemalen sesamzaad en zeezout en wordt vooral in de Japanse keuken
gebruikt.

 
Het woord komt uit het Japans want 'goma' betekent 'sesamzaad' en 'shio' betekent 'keukenzout'.
Ik heb eigenlijk al jaren zelfgemaakte gomasio in huis, tot het deze week ineens op was.
Dus maakte ik snel een nieuw potje gomasio, want het is niet alleen super snel en makkelijk te maken,
maar ook  handig in gebruik en gezond.
 
 
Wil of moet je meer zoutarm gaan eten? Dan is Gomasio een prima zoutvervanger!
Sesamzaad is trouwens erg gezond.
Sesamzaad bevat veel olie die rijk is aan onverzadigde vetzuren (linolzuur) en lecithine.
Verder zit er veel vitamine in: A, B en C en heel veel mineralen waaronder
calcium, fosfor, natrium, kalium, magnesium en silicium...
 
 
 

Gomasio

Ingrediënten:
  • 100 g sesamzaad
  • 10 g grof zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Maal of mix het sesamzaad fijn. Voeg daarna het zeezout toe en maal het gezamenlijk zodat elke zoutkorrel omgeven wordt door de olie uit het sesamzaad.
Ik gebruikte het speciale hakmolentje bij m'n staafmixer. Hiermee krijg ik noten en kruiden heel fijn.
Doe de gomasio in een potje en geniet van de smaak.
Dit kruidenmengsel is wel een paar jaar houdbaar.
Natuurlijk kun je meer of minder maken, maar ik houd meestal de verhouding 1 : 10 aan. Wil je nog minder zout gebruiken, dan kun je het zout eventueel nog halveren.

Waar gebruik je gomasio in of bij?
Je kunt het gebruiken als smaakmaker over salades en als broodbeleg of over plakjes tomaat en avocado op je boterham.
Ook kun je het over soepen en warme gerechten strooien, maar let op dat je het niet mee laat koken, strooi het pas vlak voor het serveren er over.
Inmiddels wordt gomasio echt niet meer alleen in de Japanse keuken gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de macrobiotische keuken als vervanger van zout.


Ik zou zeggen: probeer het eens uit en maak je eigen potje Gomasio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten