startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 20 februari 2019

Minder plastic in huis!!(deel 2)

Zoals vele huishoudens met mij, heb ik het goede voornemen mijn plastic (wegwerp)artikelen drastisch te verminderen dit jaar!

Ik maak al heel veel producten zelf en dat scheelt behoorlijk. Net als het verbouwen van mijn eigen groente en fruit....
Maar ik vind het niet voldoende.

We kunnen niet meer met z'n allen zo doorgaan en onze ogen sluiten voor het enorme probleem van de plastic soep, die als we op dezelfde manier doorgaan, onze hele planeet zal overspoelen.

Plastic, een geweldige uitvinding?
Plastic is immers:
  • goedkoop
  • niet zwaar
  • vershoudend 
  • warm
  • in allerlei vormen te maken. 
Maar wat een zegen leek, wordt een vloek! Want plastic doet er 400 tot 1000 jaar over voordat het is opgelost. En slechts een kleine 5%  wordt bruikbaar gerecycled...….


En naast het plastic wat je direct herkent als plastic, is er dus ook verborgen plastic: microplastics.
Wist je dat plastic verborgen zit in:
  • Fleece (dekens en truien)
  • Theezakjes
  • Wasmiddel
  • Tandpasta
  • Kartonnen koffiebekertjes
  • Wattenstaafjes
  • etc. etc.


We moeten iets doen!!
Met z'n allen...

Dit is de reden dat ik begon te kijken naar verbeterpunten in mijn huishouden.
Wat kan er vervangen worden zonder noemenswaardige problemen en zonder zelfs iets van luxe of gemak in te moeten leveren?!
Want ja, het moet ons niet te veel kosten en het moet niet te moeilijk voelen.

Met wat kleine wijzigingen kwam ik erachter, dat het zelfs meerdere voordelen heeft om plastic te vervangen door betere, lees duurzamere, alternatieven.

Om het makkelijk te houden volgt hier mijn tweede foto verslag, bedoelt om te inspireren...
Want je kunt al snel goéd bezig zijn!
En ook een goed gevoel is best fijn, niet?!


1. Theezakjes versus losse thee en kruidenthee


Het is niet te geloven dat er plastic in een theezakje zit.....  Ja, de industrie blijkt een kleine hoeveelheid polypropyleen toe te voegen aan de papiervezels van de theezakjes. Dat beetje plastic maakt het mogelijk de zakjes te sealen en heel te houden zodat de theeblaadjes er in blijven zitten als je het zakje in je theeglas hangt. Er zijn wel zakjes zonder plastic, die zijn te herkennen aan het feit dat ze dichtgestikt zijn in plaats van dichtgeperst. Maar de gewone theezakjes zijn allemaal met polypropyleen gemaakt. De Britten bijvoorbeeld - theedrinkers bij uitstek - nuttigen zo'n 165 miljoen koppen thee per dag. En 96% van die kopjes wordt met een theezakje gezet, waardoor je wel kunt spreken van een behoorlijk omvangrijk probleem. 
Het alternatief is echter heel eenvoudig, super simpel en ook nog eens trendy: 
stel je eigen (kruiden)thee samen en gebruik een thee-ei, theestaafje of ongebleekte, zelf te vullen theezakjes zonder microplastics....
Hoewel ik geen koffie drink - lust ik niet - ben ik niet zielig! De keuze is reusachtig als je thee drinkt: verse munt, verse gember, zelfgedroogde brandnetel, zelfgedroogde vlierbloesem (wat in de pot zit), etc.
Maar een mengsel kopen is ook mogelijk.  Nog steeds wordt losse thee in blik verkocht ipv in plastic en in zakjes .....

2. Wattenstaafjes met plastic versus wattenstaafjes zonder plastic

Dit hoort thuis in de categorie: kleine bijdrage. Ik weet niet hoeveel wattenstaafjes jullie gebruiken: hier gaan er niet zoveel doorheen.
Toen de wattenstaafjes hier  in  huis op waren, heb ik een tijdlang gekeken of we zonder kunnen. Maar we misten ze toch. Plastic wattenstaafjes wilde ik echter niet meer.
Hoe weinig ook: plastic is plastic en ook wattenstaafjes belanden na eenmalig gebruik in de prullenbak als het niet als zwerfafval verdwijnt.....
Het Europees Parlement heeft in oktober vorig jaar besloten dat wegwerpplastic waarvoor betaalbare alternatieven zijn, vanaf 2021 verboden gaat worden. Hieronder vallen o.a. ballonstokjes, rietjes en wattenstaafjes.
En een alternatief is er. Houten wattenstaafjes zijn makkelijk online te vinden, maar dochterlief die bij de Natuurwinkel werkt, nam nog andere mee. Drie keer zo duur waren ze als de goedkope wattenstaafjes bij de Kruidvat of supermarkt, maar hé.... we praten nog steeds maar over een bedrag van € 1,50.
En deze wattenstaafjes zijn gemaakt van stijf opgerold papier. Ik heb even aan het stokje getrokken om te illustreren dat het inderdaad om papier gaat. Goed, toch?!

3.  Gangbare scrub versus scrub op basis van suiker

In veel van onze (dagelijkse) verzorgingsproducten zitten plastic deeltjes, ook wel microbeads genoemd. Ze hebben een reinigend of scrubbend effect. Gek idee toch? Plastic om jezelf schoon te maken.... maar het wordt erger als je bedenkt dat al deze microplastics door het afvoerputje in het water verdwijnen. Zie hier onze belangrijke en dagelijkse bijdrage aan de plastic soup.
Hoe kun je dit voorkomen? Soms kun je de microplastics herkennen als bolletjes in douchegel en scrubs. Vaak kun je ze niet met het blote oog zien en moet je via de ingrediëntenlijst erachter komen of er plastic gebruikt is.
Let alsjeblieft op de volgende termen: 
polyethyleen
polypropyleen
polyethyleentereftalaat
polymethylmethacrylaat
nylon 
Voor het overzicht van alle namen, kijk je op de lijst van beat the microbeadEen alternatief voor hand- of lichaamsscrub is makkelijk zelf te maken. Dit kan met zout (heeft een ietwat uitdrogende werking op de huid) of suiker. De grove korrels zijn perfect om dode huiddeeltjes te verwijderen en zorgen voor een frisse teint. Anderhalf jaar geleden maakte ik deze handscrub met suiker. Door de toevoeging van kokosolie voelt je huid na gebruik heerlijk zacht aan. Het is niet alleen makkelijk te maken, maar ook leuk om te doen (met kinderen) en leuk om cadeau te geven.

4. Plastic waterflesjes versus doppers of andere herbruikbare flessen


Volledigheidshalve noem ik dit onderwerp, hoewel dit bij iedereen bekend is, toch?!
Koop geen plastic waterflesjes voor eenmalig gebruik meer, alsjeblieft!!
Goede alternatieven zijn er voldoende. Hoewel de foto anders doet vermoeden, maak ik geen reclame voor de Dopper! Mijn eigen flesje kon helaas niet meer op de foto, omdat het de vaatwasser niet overleefde ;) Maar ze zijn makkelijk in gebruik: navulbaar, uitwasbaar, lekvrij en goed uit te drinken!
Ben je nog niet helemaal overtuigd? Ik heb even wat schokkende weetjes over plastic flesjes opgezocht. Wist je dat er wereldwijd elke minuut 1 miljoen plastic flesjes wordt verkocht? China loopt hierin voorop, maar elk flesje is er één. De meeste van deze flesjes komen op de vuilnisbelt of in het milieu terecht. Slechts een klein percentage (7%) wordt gerecycled tot nieuwe PET flessen. Omgerekend komt een volle vuilniswagen met plastic per minuut(!) in de oceaan of zee terecht. 
Dit las ik bij de plasticsoupfoundation…. ronduit schokkend!

5. Papieren zakdoekjes in plastic verpakking versus katoenen zakdoeken


Het lijkt of dit onderwerp hier niet helemaal thuishoort. Zowel papier (boom) als katoen (plant) wordt gemaakt van zogenaamde 'hernieuwbare' grondstoffen. Waar het mij vooral om gaat, is de plastic verpakking die om de papieren zakdoekjes heen zit. En het eenmalig gebruik van deze zakdoekjes. Dit zogenaamde sanitaire papier mag namelijk niet bij het oudpapier. 
Stoffen zakdoeken daarentegen zijn uitwasbaar op 60 of 90 graden en kunnen heel erg lang meegaan.
En is het echt zo gek om een stoffen zakdoek in je tas mee te nemen?

6. Schuursponsjes met plastic versus schuursponsjes zonder plastic 


Ik houd niet zo erg van schoonmaken, maar als ik het doe, doe ik het graag goed. Dus een schuursponsje voor de badkamer, de wastafels, randjes rondom het fornuis.... dat is wel handig. Maar na even boenen, verslijten ze ook snel. Ze verdwijnen in het restafval, met al dat plastic.... zonde!! Gelukkig is er een ecologisch alternatief zonder plastic, te koop bij een biowinkel.
 En geloof me of niet.... ik heb zelfs van touw schuursponsjes gebreid(!). Nog niet uitgetest, dus ik kan er nog niks over zeggen. Maar die plastic sponsjes komen er bij mij niet meer in!!


7. Koekjes uit de super of super koekjes zelf gebakken

Need I say more? Kijk wat er aantrekkelijker uitziet..... 
Okay, vooruit...
Zo'n drie jaar geleden ben ik begonnen om alle koekjes zelf te gaan bakken. Als je me langer volgt, heb je dit al meegekregen. Kijk gerust even op mijn nieuwe pagina voor het overzicht van alle koekjes, taarten en broodjes. Makkelijk en eenvoudig, want het mag me ook weer niet teveel kosten. Ik begon voornamelijk met het-zelf-koekjes-bakken omdat ik niet meer zoveel E-nummers, suikers en slechte vetten binnen wilde krijgen. En natuurlijk mijn kinderen dat niet gun. Prachtig bijkomend voordeel: het huis geurt heerlijk èn vers, soms nog warm gebakken koekjes en cakejes smaken onovertroffen. Nu blijkt het ook nog eens heel goed te passen in mijn nieuwe streven om steeds minder plastic te gebruiken. Plus, plus, plus!!
Een foto zegt meer dan duizend woorden, hier nog eentje dan:


8. Kleine zakjes en pakjes versus grootverpakkingen


Natuurlijk moet het passen in je voorraadkast, maar het kopen van grote verpakkingen is niet alleen voordeliger voor je portemonnee, maar spaart ook (plastic) verpakkingen uit. Als het even kan is het beter om te kiezen voor kartonnen, blikken of glazen verpakkingen. Op de blog Awkward duckling staat een serie over zero waste winkelen per winkelketen. Beslist inspirerend!
Zelf koop ik altijd risottorijst bij de toko in zakken van vijf kilo. Ook biologisch meel en bloem koop ik groot in. Bij de Natuurwinkel hebben ze papieren zakken van vijf kilo. Biologische noten en rozijnen koop ik ook per kilo. Heerlijk, zo'n voorraad..... het voelt rijk en ik kan er weer een tijdje mee vooruit.


9. Glassex of allesreiniger versus natuurazijn



Schoonmaken is niet mijn hobby, een schoon huis is echter wel mijn streven. Daarom kocht ik jarenlang die felgekleurde en heerlijk geurende allesreiniger zodat mijn water en mijn handen lekker gingen ruiken. Oh ja.... m'n huis natuurlijk ook. Maar wat zitten daar niet allemaal voor schadelijke stoffen in?!
Azijn is een natuurproduct, is goedkoop en reinigt en ontkalkt uitstekend. Okay, het ruikt niet zo lekker  maar dat los ik op met een drupje etherische olie. Spiegels, kranen en ruiten maak ik al prachtig schoon met azijn. Binnenkort een blog over dit onderwerp, so stay tune....


10. Handzeep in plastic verpakking versus zelfgemaakte handzeep of een stuk zeep

Als ik een tijdje terug er aan dacht een stuk zeep te moeten gebruiken, dacht ik aan de vieze, slijmerige groene brij van het stuk handzeep vroeger bij mijn moeder in de bijkeuken.
Alweer een paar jaar maak ik zelf vloeibare handzeep. Het is niet moeilijk te maken, ruikt lekker fris en spaart vooral plastic verpakkingen uit. Voor het zelf maken van vloeibare handzeep gebruik ik namelijk een stuk zeep, verpakt in papier. Het eindproduct kan in een verzorgd uitziend zeeppompje van glas of aardewerk. Het goedkoopste supermarkt-zeeppompje ontloopt qua prijs mijn zelfgemaakte zeep bijna niet. Maar bij mij komt er geen plastic aan te pas!
En nu ligt er sinds twee weken ook een stuk handzeep in de keuken. Gekregen van dochterlief die kreeg uitgedeeld. Het ligt op een schoon schaaltje en ik maak het af en toe even droog. Het valt eigenlijk best mee om je handen met deze zeep te wassen.
Ik heb het nu alleen nog maar over de verpakking van de zeep gehad. Qua inhoud is de ene zeep ook de andere zeep niet... daar ga ik me nog wat meer in verdiepen als deze op is.



Noot: de plastic alternatieven op veel foto's komen bij mijn vriendin vandaan..... Ik had ze zelf al niet meer in huis. Dus dank je wel, Christine, voor het lenen.

Dit is deel 2 in deze serie.
Deel 1 is te lezen als je hier klikt.
Met hierin onder andere goede, lees plastic-vrije alternatieven voor feestjes!

In maart wil ik weer een blog in deze serie plaatsen.
Ik heb echter nog niet zoveel ideeën hiervoor....
Kun jij mij inspireren? Wat voor goede gewoontes zonder plastic heb jij al omarmd?