startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 30 mei 2020

Spinazie Pinksterbloem

Mei is dé maand om spinazie te eten: lekker vers van eigen bodem. 
Mei is ook  dé maand van de mooie feesten: Hemelvaart en Pinksteren, 
of zo je wilt van de extra vrije dagen.

Speciaal voor Pinksteren heb ik een prachtig gerecht met spinazie voor jullie: feestelijk en heerlijk!

Een hartige taart in de vorm van een bloem of misschien zie jij er een kroon in.
Het is een bewerkelijk en bijzonder gerecht, maar toch niet bijzonder moeilijk klaar te maken.


De spinazie hiervoor - meer dan een kilo - kwam uit eigen tuin.... extra smaakvol.
En als je spinazie uit de tuin afsnijdt, kun je wel drie keer oogsten, ze groeit gewoon weer aan!


Hier komt 'ie:

Spinazie Pinksterbloem

               voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
  • 1250 g spinazie
  • 1 1/2 pak vers bladerdeeg op rol 
  • 150 g roomkaas
  • 150 g versgeraspte belegen kaas
  • 80 g vegetarische hamplakjes (van de Vegetarische Slager)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde salie
  • 1/2 tl rozemarijn
  • 2 el paneermeel
  • 1 klein ei
  • 25 g pijnboompitten

Hoe maak ik het klaar:
Was de spinazie en stoom ze kort om te laten slinken. Heb je geen stoompan, dan kun je ze met aanhangend water ook heel kort even aanbakken in een wok.
Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk al het vocht eruit. Snijd de spinazie fijner. Breng licht op smaak met versgemalen zeezout en peper. Meng het in een grote kom of schaal met de roomkaas die je fijnprakt door de spinazie. Roer de geraspte kaas erdoor.
Snijd de plakjes vegetarische ham in blokjes en roer ze ook door het spinaziemengsel.
Roer de kruiden erdoor. Je kunt ook gebruik maken van verse kruiden, neem dan het dubbele qua hoeveelheid.
Laat het spinaziemengsel staan.

Maak van de rechthoekige lap bladerdeeg een vierkant en rol iets groter, doe dit twee maal. Bladerdeeg is met wat water (vochtige handen) makkelijk aan elkaar te plakken.
Snijd met behulp van een groot bord - ik gebruikte een taartschaal van 35 cm doorsnede -  een grote cirkel uit het bladerdeeg. Zorg dat je er twee krijgt.
Leg de ene cirkel op het bakpapier en bestrooi met het paneermeel.
Vorm een bol van de spinazie, ter grootte van een theekopje en leg dit in het midden. 


Verdeel de rest van de spinazie er als een krans omheen.
Dek de spinazie af met de tweede deegcirkel. Druk het deeg overal stevig aan, bestrijk de randen met water en kneed deze op elkaar.

Snijd de bolle deegkrans vanaf de buitenkant in met een scherp mes op gelijke afstanden.
Kantel de rand voorzichtig een kwartslag  om.
Werk zo de hele krans af.

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Klop het ei los en bestrijk het deeg en de zichtbare vulling met het ei.

Bak de spinazie Pinksterbloem 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. 
Rooster in de tussentijd de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

Strooi de pijnboompitjes over de kroon of bloem, laat iets afkoelen en serveer!

Hoewel je de voorbereidingstijd zeker moet meerekenen - het kostte mij zo'n anderhalf uur - 
is het resultaat geweldig. En... nog belangrijker: het smaakte overheerlijk!
En de ingrediënten zijn ook nog eens makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. 


"Mam! Ga je dit vaker klaarmaken?!"
Ik denk dat ik de bereiding van deze spinazie pinksterbloem maar eens haarfijn ga uitleggen aan 
zoon- of dochterlief! Dan kan ik de volgende keer zó aanschuiven.... 


Zit er nog een symbolische betekenis achter dit gerecht omdat het Pinksteren is?
Uhm.... nee, maar het zelf erbij verzinnen kan ik best...... ;)
Pinksteren is het feest van de Heilige Geest, Hij kwam op aarde zodat God overal om
 en zelfs in ons kan zijn.
Deze bloem of kroon is rond. Een cirkel heeft geen begin en einde en staat daarom symbool 
voor het feit dat de Geest  eeuwig en oneindig is.
En de Geest geeft Kracht, net zoals spinazie bekend staat om zijn hoeveelheid ijzer.
Er zou zomaar een interessant gesprek kunnen ontstaan, bij het eten van deze Pinksterbloem.... ;)

Hoe het ook zij: geniet van deze bijzondere taart, laat het je lekker smaken!



2 opmerkingen:

  1. Och, in deze coronatijd kun je de spinazietaart ook een kroon noemen. Uiteindelijk betekent corona weinig meer of minder dan kroon en de link met de pinksterdagen is ook snel gelegd; de RK-kerk kent ook een, weliswaar vrij onbekende, heilige Corona van Egypte. Ze leefde ergens in de tweede eeuw na Christus en stierf een gruwelijke marteldood. Tot voor kort behoorde ze tot de obscure heiligen, maar dankzij de coronacrisis kwam ze weer in de belangstelling te staan.
    Blij te lezen dat er nog iemand is die de spinazie stoomt. Ik doe dat al jaren, in een gewone pan waarin ik een keukenzeef hang. EEn bodem water in de pand en de spinazie in de zeef, deksel op de pan en je krijgt heerlijke spinaze.
    Het lekwater gebruik ik zo nu en dan om er een ijsblokjesvorm mee te vullen en vries het in. Soms heb je even behoefte aan een groen kleurstofje, en zo'n blokje spinazeiwater is een sterke kleurstof en geeft nauwelijks smaak af aan het gerecht. Lichtgroene merenques zien er best aantrekkelijhk uit, vooral als ze gecombineerd worden met anders gekleurde exemplaren.

    Wat me even van het hart moet is waarom de vega-wereld zo'n behoefte heeft om vleesnamen te geven aan vleesvervangers. Voor vegetarische hamblokjes of -plakjes valt toch ook een andere naam te bedenken dan wat je noemt en eerlijk waar, ik gruw bij speckblokjes van de vegetarische slager. Alleen al om de naam zal ik ze niet kopen. Mijns inziens degradeer je vleesvervangers tot tweederangs spul door halsstarrig vast te houden aan een naam van iets wat je goed beschouwd, uit de wereld helpen wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Willem,
    Bedankt voor je reactie en tips. Lichtgroene merengues.... Ja, kan best!
    Wat betreft vega-vervangers: ik snap je punt. Voel je vrij in je mening hierover. Ik eet inmiddels zo'n 20 jaar vegetarisch en voed ook m'n kinderen vegetarisch op. Ook zij weten goed waarom we geen vlees eten, hoewel ze hierin hun eigen keuzes mogen maken. Wel vind ik het fijn om zoveel mogelijk food-bagage mee te geven.
    Daarnaast doe ik wat een foodblogger doet:
    Ik (her)schrijf recepten en maak gebruik van de beschikbare ingrediënten die er te koop zijn. Ik bèn niet de markt en kan deze ook niet in mijn eentje veranderen. Vandaar mijn keuze voor vegetarische vervangers die voorhanden zijn. Ik maak er gemiddeld 1 x per week gebruik van, denk ik ;)

    BeantwoordenVerwijderen