The best of both in one jar….. vlierbloesemhoning!
Je hoeft er geen bijen voor te houden, je maakt het gewoon zelf met een potje honing
en een vlierbloesemscherm.
Een recept kan ik het niet noemen, maar het idee deel ik graag met je.
Want ja, zeg je voorjaar, dan zeg je ook: vlierbloesem en honing!
En 'vlierbloesemhoning' is tja.... the best of both!
De feeërieke bloempjes van de vlier zijn geschikt voor allerlei toepassingen maar het infuseren van honing had ik nog niet eerder gedaan.
De vlier verhoogt je weerstand, werkt ontstekingsremmend en helpt griep voorkomen.
Bijen halen geen voedsel van de vlier, want ze bevat géén nectar en bijna geen pollen. Vlierbloesemhoning uit de natuur kom je dus niet tegen. Mijn bijen produceren midden in de stad 'gewone' bloemenhoning...
Op de volgende manier voeg je beide toch samen....
Vlierbloesemhoning
voor 1 potje
Ingredienten:
- 1 pot echt goede, vloeibare honing
- 1 vlierbloesemscherm
Hoe maak ik het klaar:
Eet eerst een paar lepels honing om bovenin de pot wat ruimte te krijgen.
Pluk de vlierbloesem liefst 's morgens op een zonnige dag. Let op dat er geen beestjes aan of tussen de steeltjes of bloempjes zitten. Maar..... was het bloemscherm niet af, dan gaat het stuifmeel en de smaak verloren.
Doop de bloesem ondersteboven in de honing en laat staan.
Druip er eventueel wat honing over heen en klaar....
Laat de pot op deze manier zo'n vier of vijf dagen staan.
Het fijne stuifmeel trekt in de honing en geeft een verfijnde geur en smaak af.
Dit proces noem je infuseren.
Let op! Als je het bloemscherm uit de honing trekt, gooi je dit natuurlijk niet weg.
Afhankelijk van je stemming en het weer maak je er een koele of warme drank van.
Een kan helderfris water wordt lichtzoet en bloemig.
In een theepot, overgoten met kokend water, levert het je heel wat kopjes verzachtende thee op.
Heb je nog meer bloemschermen?
Maak ook eens een Vlierbloesempannekoek
Geniet van het voorjaar met haar verleidelijk zoete geuren en smaken!
Het beste komt nog.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten