startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zondag 20 september 2020

Bramen-frambozenjam met goud

Heb jij het al eens geprobeerd? Goud eten? Als je te veel geld hebt en niet meer weet wat je ermee moet doen, kun je ècht goud kopen om te eten!  Of je dineert in een luxe restaurant waar je eten met bladgoud wordt versierd, of je koopt het zelf om bijvoorbeeld met Kerst extra bijzonder voor de dag te komen. Het goud kun je in vellen kopen (bladgoud) of in flinters. Prijsvoorbeeldje: 500 mg flintergoud, dát is dus 0,5 gram kost ruim 60 euro. Maar goed, ieder zijn of haar ding!
Is goud eigenlijk gezond om te eten? Niet echt, het is niet bedoeld voor in je lichaam. Heel slim wordt deze vraag door de verkopers omgedraaid en gesteld dat als je er weinig van eet het niet schadelijk is. Nu jij weer....

Ik heb een jammetje gemaakt met goud erin! 
Ooit woonde ik een paar jaar in een streek waar de uitdrukking "dat is echt góud!" vaak werd gebruikt.
 "Dat is echt geweldig! Helemaal top!" werd er mee bedoeld.
Nou, dat kan ik ook van deze jam zeggen: "Het is echt goud!"
Maar niet door het edelmetaal waar ik het hierboven over had. Dat heeft deze jam niet eens nodig.

Deze jam is geweldig door het heerlijke verse tuinfruit en met de toevoeging van enkele goudsbloemen schittert ze helemaal! Maar dat niet alleen: het maakt de jam ook een stukje beter en gezonder.


Bramen-frambozenjam met goud

                 voor 3 potjes

Ingrediënten:
  • 300 g frambozen
  • 200 g bramen
  • 4 goudsbloemen (geel en oranje)
  • 500 g geleisuiker 1:1


Hoe maak ik het klaar:
Gebruik het tere fruit zo vers mogelijk, niet alleen voor een betere smaak, ook voor een betere houdbaarheid. Spoel het kort af en doe het in een pan. Je kunt overigens elke verhouding frambozen en bramen nemen, hoor. Net wat je hebt.
Voeg de geleisuiker toe en roer goed door. Laat 10 minuten staan. Breng de suiker met het fruit aan de kook. Haal de goudsbloemblaadjes los van de kelk en het hartje. 
Voeg de blaadjes van drie goudsbloemen toe en laat de jam 4 minuten al borrelend doorkoken.
Schenk de jam in uitgekookte en goed omgespoelde jampotjes. 
Voordat je het deksel erop draait verdeel je de overgebleven goudsbloemblaadjes over de jam.
Zet de potjes op de kop weg, totdat de jam is afgekoeld.  Als het deksel is ingedeukt is de jam buiten de koeling een jaar houdbaar. Als er iets mis is gegaan in het proces van vacuüm trekken, bewaar de jam dan in de koelkast en consumeer binnen een maand.

Ben jij ook benieuwd hoe deze jam met goud van de goudsbloem smaakt?!!





Houd je van jam met minder suiker?
Koop dan een geleisuiker met een verhouding 2:1 en in Duitsland is ze zelfs 3:1 te koop.
Of koop Marmello bij een natuurwinkel of de Ekoplaza waardoor je de jam zelfs suikervrij kunt maken.
Een voorbeeldje van suikervrij gemaakte aardbeienjam vind je hier (klik)


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten