donderdag 15 juni 2017

Suikervrije aardbeienjam

Suiker bij  de aardbeien??
Nou, misschien is dat nodig bij de Spaanse aardbeien die de grond uit gekeken worden, maar níet bij mijn aardbeien die heerlijk vers geplukt worden. Rustig gegroeid en gezoet door de zon zelf.
Mjammie! Je weet niet wat je proeft.
Om deze smaak te vangen, maakte ik van de week aardbeienjam zonder suiker.

Berenlekkere aardbeienjam en 100% biologisch!
Hoewel ik jam maak om langer van de aardbeien te kunnen genieten, is suikervrije jam  minder lang houdbaar. 
Suiker in de jam werkt namelijk  conserverend.
Maarre.... drie tot vijf maanden bewaren is lang genoeg.
Langer geef ik de jam niet, hier in huis. :)


Suikervrije aardbeienjam

          genoeg voor 3 - 4  potten
Ingrediënten:
  • 1 kg aardbeien
  • 1 zakje jammakers no. 1 van Marmello
  • 2 dl appeldiksap
Hoe maak ik het klaar:
Gebruik vers, gaaf fruit. Was de aardbeien en haal het kroontje weg (in die volgorde, anders verliest de aardbei een heleboel smaak!).
Zet de aardbeien op het vuur, met een klein scheutje water. (0,5 dl) Breng het aan de kook en pureer de aardbeien dan zo grof of zo fijn als je ze wilt hebben. Meet de appeldiksap af en roer hier het zakje jammakers doorheen.

Voeg dit mengsel toe aan de kokende aardbeien. Laat het geheel al borrelend doorkoken terwijl je ondertussen goed blijft roeren. Haal de pan van het vuur.
Zorg voor goed schoongemaakte, uitgekookte potten en schenk hier de kokend hete jam in.
Overbodig om te zeggen dat je oppast voor je handen en dat je hierbij geen kinderen laat helpen.
Draai het deksel op de potten en zet ze ondersteboven weg. Zo trekken ze vacuüm.

Tips:
Natuurlijk kun je elk soort fruit gebruiken wat je maar wenst en wat je voor handen hebt.
Ook de appeldiksap kun je vervangen door een andere zoetstof zoals agavesiroop. Honing is geen goed alternatief omdat de gezonde, werkzame stoffen verdwijnen als je de honing verhit boven de 40 graden.
De Marmello Jammakers kun je o.a. kopen bij de Natuurwinkel en je hebt ook een variant waarbij je weinig suiker gebruikt: 300 g op 1 kg fruit. Marmello is een geleermiddel op basis van citrus en pectine.
Gebruik je dit liever niet, je kunt de vruchten ook indikken door ze heel lang (méér dan een uur) te laten koken. Omdat aardbeien weinig pectine bevatten, is het handig om ze te combineren met een ander soort fruit, zoals appels. Na het koken is het belangrijk de potjes te wecken voor de houdbaarheid. Of je vriest de jam in (.....)

Deze suikervrije jam is minder lang houdbaar: ongeveer 3 tot 5 maanden in een goed afgesloten pot.
Na opening in de koelkast bewaren en binnen twee weken opmaken. 
Geniet van heerlijke, zelfgemaakte, gezonde jam.
Of dat nu op brood, beschuit of in de yoghurt is.
Door een taart, cake of bij scones....... het kan allemaal! 
 



Credits voor de handlettering: mijn dochter Faye

Geen opmerkingen: