startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 24 augustus 2021

Courgette(chips) drogen

Mijn reuzecourgette van 2 kilo mag in plaats van in de soep in de voedseldroger.


Al jaren vries ik mijn teveel aan courgettes in, zodat ik in de winter nog kan genieten  van courgette. Niet in elk gerecht smaken ze goed, maar in soepen of stoofgerechten zijn ze dan nog prima te doen.
Tot ik vorig jaar bedacht om bij wijze van experiment een courgette te drogen. 
Mijn droogoventje stond toch aan, dus dat was makkelijk.
In het vroege voorjaar, toen de eerste courgettes nog niet gezaaid waren, at ik de gedroogde courgette. En ik moet zeggen: dat viel me alles mee! Eigenlijk was 't ie lekkerder dan uit de vriezer....

Het experiment van vorig jaar kan ik nu uitbreiden.... met de courgette van 2000 gram(!)
De voordelen van drogen zijn namelijk groot.
Eenmaal gedroogd kost het bewaren geen energie meer, in tegenstelling tot de vriezer.
Het volume slinkt enorm, je hebt weinig ruimte nodig om te bewaren
Gedroogd eten is makkelijk mee op reis te nemen.
De houdbaarheid is bijna onbeperkt
Bij gebruik heb je alleen wat heet water nodig (wat weer een mooi bouillonnetje oplevert) 
en vervolgens gebruik je de courgette zoals gewenst.
Een droogoven is ideaal in gebruik. Je kunt deze op lage
temperaturen instellen en het kost veel minder energie dan een gewone oven.

Courgette drogen

Ingrediënten:
  • courgette, zoveel als je hebt of wilt gebruiken

Hoe maak ik het klaar:
Snijd de courgette in plakjes, het liefst gelijkmatig van dikte, maar dat lukte mij dus niet....
Gebruik een droogoven of voedseldroger. Heb je deze niet, gebruik dan de oven. Wil je minder energie verspillen, gebruik dan de restwarmte na het bakken van een cake of lasagne....
Leg de plakjes courgette naast elkaar op de laden van de droogoven. Stel de temperatuur in op 60° C. en laat de plakjes in zo'n 5 tot 8 uur uitdrogen.
Een lagere temperatuur kan ook, maar dan duurt de droogtijd langer.
Bij een hogere temperatuur gaan er voedingsstoffen verloren.

De courgetteplakjes moeten hard en knapperig aanvoelen. Ga op je gevoel af.
Als je net als ik niet zulke gelijkmatige schijfjes hebt gesneden en erg veel courgetteplakjes hebt,
 haal dan de goed droge (dunne) plakjes er al uit en laat de dikkere plakjes wat langer drogen. 

Wissel om met nieuwe plakjes.
Laat afkoelen en doe ze in een glazen pot.
Wanneer je het deksel dicht doet en er ontstaat geen condensvorming, 
dan is de courgette goed gedroogd.
Zie je druppeltjes ontstaan, leg de courgetteschijfjes opnieuw te drogen.

Doe je dit niet, dan gaat de hele boel schimmelen en kun je alles weggooien.

Ga je de courgette gebruiken - bijvoorbeeld door de pasta, op pizza of een quasadille - week
 de courgette dan een half uurtje in warm water. Het water breng je verder op smaak met wat bouillonpasta of -poeder en de courgette is volgezogen met vocht en klaar voor gebruik!



Courgettechips

Wil je courgette anders?
Maak dan eens courgettechips. Snijd de plakjes mogelijk nog wat dunner en bestrooi ze met wat kruidenzout. Gebruik niet teveel, want smaken worden sterker geconcentreerd doordat drogen het aanwezige vocht onttrekt.
Laat drogen tot ze knisperig aanvoelen, laat even afkoelen en snoep lekker op.
Wordt de chips wat zacht? Droog opnieuw een half uurtje....

Deze weckpot van 1 liter bevat de complete reuzecourgette. 
Ik reken het gewicht graag om tot courgettes van winkelformaat, die ongeveer 300 gram wegen.
Dan hebben we het hier over 6(!) courgettes in één pot!
Dat is nog eens compact bewaren!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten