startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 26 augustus 2021

Krootjes volgens (groot)moeder, Hollandse pot

Bij de K van krootjes - ook wel rode bietjes genoemd - op mijn 'groente-uit-de-tuin-pagina' (klik)
staat dat dit mijn favoriete groente is, de enige die ik klaar maak volgens (groot)moeders recept.
Maar hoe je ook zoekt naar dit recept tussen de plaattaart, risotto, soep, rode hoummous, bietensalade etc. je komt 'm niet tegen.
Tijd dus om toe te voegen.
Want dit aten we vanavond weer en het smaakte me opperbest.
Als je vegetarisch gaat eten, is het schrappen van de oer Hollandse pot meestal één van de eerste dingen.
Elke avond aardappels,  groente en vlees is niet alleen dodelijk saai, maar biedt 
ook onvoldoende variatie en vervangende voedingsmiddelen.
De vegetarische burgers waaruit je tegenwóórdig bij het supermarktschap kunt kiezen, 
zijn enorm gevarieerd en van veel verschillende merken,  maar ze blijken vaak erg zout 
en bevatten onvoldoende B- vitamines.
Natuurlijk kun je vegaburgers zelf maken, dat is leuk (en bewerkelijk) om te doen!

Qua vervanging geven peulvruchten, tempeh en tofu  veel mogelijkheden uit de Mexicaanse, Indiaase, Italiaanse en Marokkaanse keuken waar het heerlijk combineert met brood, pasta, rijst etc. 
Wat is de wereld groot, maak hier lekker gebruik van!
Al die eetculturen kun je ook nog eens door elkaar gooien tot een fusion keuken.

In ieder geval.... met de krootjes uit mijn tuin eet ik elk jaar één of twee keer echt Hollandse pot  bestaande uit aardappels, krootjes en een vega burger.... En dat smaakt dan ook heerlijk!
Zowel de krootjes als de aardappels komen uit mijn tuin, zoals elke maaltijd geïnspireerd is
 op wat ik kan oogsten.

Ooit toen ik als 18-jarige voor een gezin de avondmaaltijd moest voorbereiden, stonden er krootjes op het menu. Ik had geen idee wat ik ermee moest. 's Avonds belde ik m'n moeder voor het recept....
Toen ik dat volgde, smaakte het goed!
En dat is het volgende....  en een ieniemienie beetje aangepast naar deze tijd ;).


Krootjes volgens (groot)moeder

       Voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 1250 g rauwe biet
  • 1 dl water
  • 4 el kruidenazijn (klik)
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 klein uitje
  • 15 g roomboter
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
        Voor de Hollandse maaltijd
  • 1 kg aardappels
  • 3 pakjes Oosterse schijf of een ander soort vegetarische burger


Hoe maak ik het klaar:
Begin met het wassen van de verse rode biet. Snijd het loof eraf en bewaar de mooie blaadjes!
Je kunt dit prima stoven als groente, vergelijkbaar met snijbiet of spinazie. 
Snijd het worteltje eraf, doe ze in een pan en zet onder water. Kook verse bietjes in een half uur gaar. Vroeger stonden ze wel ruim een uur op het vuur, maar dat is niet nodig.
Giet af. Het kookwater is donkerrood en kun je opvangen als basis voor een soep, zoals voor een dieprode tomatensoep.

Pel het buitenste velletje van de bieten en 
rasp ze op een grove rasp.
Wil je voorkomen dat je handen rood kleuren? Wrijf ze dan eerst in met wat olie.

Doe de geraspte krootjes in een pan, voeg het water, de azijn en het klontje boter toe. 
Pel en snipper het uitje. Houd je van ui, neem dan een wat groter exemplaar en voeg toe.
Steek de kruidnagels in het laurierblaadje en doe ook in de pan.
Je kunt ook kruidnagelpoeder gebruiken.
En dan de suiker.... ik houd niet van verborgen suikers en volgens mij is het ook niet nodig, 
maar vooruit, volgens het recept van mijn moeder moet er wat suiker in.
Laat gerust achterwege.

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en zet het vuur zacht.
 Laat de groente even goed doorwarmen en stoof zo'n 10 minuten.


Ondertussen heb je de aardappelen - gewoon lekker in de schil, zeker als ze nieuw èn biologisch zijn! - gekookt 
en met een klontje boter en wat zout op smaak gebracht.
En bak in een scheutje olie de vegetarische burger erbij. 
Let op, een burger hoef je maar kort te bakken.

Ik gebruik geen jus, maar dat is ook niet nodig als je het vocht van de krootjes niet bindt.
Volgens mij deed oma er nog een geraspt appeltje door en bond ze het vocht met maizena.
Dat vind ik niet nodig.

Serveer de aardappels, gestoofde groente en de vegaburger bij elkaar.
Ik vind het lekker om de aardappel te prakken en de bietjes erdoor te scheppen.
Eet smakelijk!

Dit is het!
Hoe maak jij rode bietjes klaar?
Net als oma of toch weer anders?

1 opmerking:

  1. Helemaal zoals je oma! Met aardappels en stukje vlees/ gehaktballetje

    BeantwoordenVerwijderen