startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 1 november 2021

Gojibessen drogen

Het is makkelijk om aan gedroogde gojibessen te komen, die kun je namelijk in elke 
gezondheidswinkel en zichzelf respecterende supermarkt kopen.
Ik heb echter verse gojibessen oftewel boksdoornbessen: geoogst uit eigen tuin. Hóe leuk is dat?!
Maar houdbaar zijn ze niet lang.

Na te hebben genoten van een heerlijke smoothie en een supergezonde jam met verse gojibessen, 
droogde ik het restant bessen.
De reden dat ik er een blog aan wijd, is dat deze informatie zelfs niet 
in het - door voedseldroogexperts erkende -meesterwerk van Claudia Kuyken staat: 
de voedseldroogbijbel van haar hand.
Dus heb ik de tijd en temperatuur bijgehouden en weet nu hoe je gojibessen droogt. 




Gojibessen drogen


Ingrediënten:
  • verse gojibessen

Hoe maak ik het klaar:
Was de verse gojibessen voorzichtig en spreid ze uit 
op de lade(s) van een voedseldroger.
Ik gebruik een voedseldroger of droogoventje omdat deze op lage temperaturen kan drogen en veel minder stroom verbruikt dan een oven. De meeste fruit- en groentesoorten moeten urenlang drogen, 
dus is het echt goedkoper een droogoventje te gebruiken. Zie voor meer uitleg en recepten deze pagina.
Schakel de voedseldroger in op 60°C en droog de bessen 4 uur.
Zet de temperatuur op 50°C en droog nog 12 uur.
Wanneer je de droogtijd wilt verkorten, snijd de gojibesjes dan doormidden en droog ze op 50°C in  8 - 10 uur.
Wanneer je zowel hele als halve besjes tegelijk droogt, kijk dan regelmatig
of ze al droog en hard zijn. Op de foto hierboven zie je het verschil.
De besjes moeten goed droog en knapperig aanvoelen.

Bewaar de gedroogde besjes in een droge, luchtdicht afgesloten glazen pot. 
Goed gedroogd zijn ze jarenlang houdbaar. 
Controleer af en toe of er geen condens op de glaswand van de pot komt, 
dan moeten ze opnieuw (kort) gedroogd worden, anders gaan ze schimmelen.

Je kunt de besjes in de blender vermalen tot fruitpoeder. Je kunt dit fruitpoeder gebruiken om 
desserts of gebak op smaak te brengen en licht oranje te kleuren. 
Natuurlijk voeg je op deze manier ook de gezondheidsvoordelen toe van dit superbesje!
Ik heb de gedroogde besjes al gebruikt voor in de thee: heel simpel, lekker en gezond!
Het is een klein voorraadje geworden, maar voorlopig heb ik genoeg om mee te experimenteren. 
En wat ik met de andere besjes ga doen? Daar ga ik nog eens een nachtje over slapen.... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten