startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 26 februari 2022

Risotto bitterballen

Een heerlijke snack voor in 't weekend en 
the best of both.... ik bakte risotto bitterballen!
Risotto eten we regelmatig en als er eens wat minder mensen dan verwacht mee-eten, houd ik wat over.
Dat is eigenlijk zelden een probleem: het gaat in een bakje de vriezer in 
voor het één-keer-in-de-zoveel-tijd leftover-snackbuffet!

Van risotto krijg ik nooit genoeg... daarom krijgen deze risottorestants een tweede leven,
in een knapperig gefrituurd jasje in bolvorm: dé bitterbal.
Want weggooien is zonde en deze ballen eten is bijna zonde... zó lekker!!

Heb je geen risotto leftover maar wil je dit toch klaarmaken? Kies dan één van de risottorecepten 
van dit blog (klik), halveer het en bereid. Na het afkoelen kun je fijn aan de slag met deze heerlijke snack.
Echt een feestelijk hapje!


Risotto bitterballen

     voor 7 - 9 bitterballen  
Ingrediënten:
  • 200 g bereide risotto naar keuze
  • 1 el bloem
  • versgemalen zeezout
  • 1,5 ei 
  • 2 eieren 
  • 1 el water
  • paneermeel of verkruimelde beschuit
  • 1 l  zonnebloemolie


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de olie in de frituurpan of een losse pan tot 180 graden.
Meng door 200 g risotto 1,5 ei samen met een eetlepel bloem. Breng de risotto op smaak met wat extra zout.
Doe de twee eieren, samen met een lepel water in een bak met opstaande rand. Roer goed door tot de eieren licht schuimen.
Strooi de paneermeel in een laag van een cm dik op een bord.
Maak je handen licht vochtig en kneed van de risotto balletjes ter grootte van een.... tja, een bitterbal!
Rol de balletjes licht door het losgeklopte ei en vervolgens door de laag paneermeel, 
zó dat alle rijst goed bedekt is.
Ik gebruikte voor deze bitterballen mijn laatste recept van snijbonenrisotto en 
ik had een leftover van krootjesrisotto.
Zitten hier grotere stukjes in, stop deze dan aan de binnenkant van de bal
of snijd ze kleiner voordat je een balletje draait.

Frituur de bitterballen met zes tegelijk in het hete vet.
Na 3 minuten zijn ze gaar en goudbruin gebakken.

Laat even afkoelen en serveer met wat mayonaise en wat rauwkost of kiemgroente.

Ik liet deze leftovers me goed smaken als lunch. En oudste dochter die doornat van de regen thuis kwam, werd gelijk een stuk vrolijker van deze heerlijke, warme snack.

Eerlijk gezegd hebben we ze samen bijna allemaal opgegeten.... en het waren er een stuk of 20!
Oei... schrijf ik dit echt op?!





Variaties:
  • Met risotto leftovers kun je ook prima een soort drie-in-de-pan maken. Begin hetzelfde, maar maak schijven in plaats van balletjes. Verhit wat boter en olie in een koekenpan en bak er hartige koeken van die met drie tegelijk in de pan passen
  • Je kunt ook bitterballen maken met alleen gekookte rijst. Breng dit op smaak met kruiden, zout en eventueel een sausje. Denk aan een stevige rouxsaus met bijvoorbeeld kerrie of paprika wat je er door roert. Zo kun je ook ander graan gebruiken, denk aan quinoa of gierst.
  • Wil je het minder vet, bak de balletjes (of vorm er eens kroketten van) dan in een airfryer of in de oven. In de oven moeten ze wel zo'n 20 minuten op 220 graden gebakken worden.

Geniet van een gezonde snack!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten