startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 18 mei 2022

Bieslookbloemetjes, wat doen we ermee?


Wát zijn ze prachtig, die paarse bieslookbloemetjes!

Hoewel het voor de oogst van bieslookstengels niet echt goed is.
 Een plant die gaat bloeien,  staat in de overlevingstand en wil zich gaan  voortplanten. 
De stengels worden hard en stevig, niet meer zo fijn om te snipperen boven een gerecht.

Dus.... alle bloemetjes er maar uitknippen en weggooien??
Wacht even.... niet zo haastig! Het verhaal van de bieslookbloem is nog niet klaar en
 weggooien hoeft zeker niet.

Ik zet 6 tips voor je op een rijtje zodat je weet wat je met de bieslookbloempjes kunt....


1. Laat staan 


Laat een paar bloempjes staan voor hommels en bijen.
fotocredits jongste dochter Jisca
Zó leuk: ik plukte net deze bieslookbloemetjes toen er een ijverige, kleine hommel aan kwam vliegen.
 De korfjes aan haar achterpootjes - net als bijen - al vol met stuifmeel, 
maar er kon nog meer bij en zacht landde ze op de net geplukte bloempjes.
Lekkerrrr... dat stuifmeel van de bieslook!

fotocredits jongste dochter Jisca
En.... wanneer de bieslookbloem uitgebloeid is, laat 'ie zijn zaad vallen
 waar weer jonge en nieuwe bieslookplantjes uit kunnen groeien.


2. In een vaasje


Zet de bieslookbloemetjes in een vaasje: ze zijn zó decoratief en mooi!
De allium oftewel uiplant heeft nog grotere mooie paarse of witte bloemen,
bloemisten gebruiken ze graag in volle boeketten.




3. Garnering 

Gebruik de bloemetjes als garnering bij of op een salade of ander groentegerecht.

,
Ze zien er niet alleen mooi uit, maar smaken ook lekker kruidig.
Ik liet het me goed smaken in mijn lunchsalade....


4. In kruiden- of bloemenboter

De naar ui smakende bloemetjes passen natuurlijk prima in een kruidenboter. 

Gebruik nog meer kruiden zoals peterselie en oregano. Pluk de bloempjes los 
en roer ze door de boter. Rol de boter op en garneer met een paar hele bloemen.
 De bieslookbloemen smaken nog pittiger dan de bieslookstengels.



5. Frituur 


Frituur de bloempjes als tempura. 

Klik hier voor het recept van tempura van lavas en vervang de lavas voor bieslookbloemen.

Feestelijk als bijgerecht of borrelhapje....

6. Drogen

Ik ontdekte dat je de bloemen heel goed kunt drogen. 
Ze drogen vanzelf in als je ze laat liggen, hoewel je ze ook in een bosje op de kop kan hangen.
 Mooi voor in een droogbloemstukje (klik) of boeket.
En je kunt ze gedroogd los halen en later gebruiken als garnering(3) of in een boter(4)


7. Kruidenazijn

 

Maak eens een bloemig-kruidige azijn met bieslookbloemetjes.
Pluk de bloempjes op een zonnige ochtend. 
Niet wassen want dan gaat een deel van het fijne aroma verloren.
Haal de bloemetjes van de steel en stop in een mooie, brandschone fles tot aan de rand.
Schenk hierover een biologische azijn.


Laat de azijn zo'n drie weken trekken op een donkere plaats.
Zeef daarna de bloemen eruit. Je zult zien dat de azijn een mooi roze kleur heeft gekregen.
Deze azijn met een lekker bieslook-ui-aroma smaakt 
heerlijk in een vinaigrette of  dressing. Ze is ook lekker
 rechtstreeks over salade of gegrilde groenten.
Mooi roze, hè?!

Deze azijn is onbeperkt houdbaar!
Wil je de roze kleur behouden, zet de fles dan op een donkere plek.


Geniet van mooie bloemen en gebruik de prachtig paarse bieslookbloemetjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten