donderdag 25 juni 2020

Tempura van lavas

Naast lavasolie en gedroogd lavaspoeder heb ik nog een leuk idee voor jullie, met deze sterk-geurende en hard-groeiende kruidenplant.   Haal de blaadjes eens door een tempura beslagje en frituur ze.
Tempura is de naam van zowel het gerecht als van de bereidingswijze. Het komt uit het Japans en houdt in dat verschillende ingrediënten in beslag worden gedoopt en kort worden gefrituurd.

De intens hartige en uitgesproken smaak van lavas wordt milder door het frituren en is op deze manier geschikt voor vele toepassingen. Garneer deze blaadjes eens over een salade, geef ze als garnering bij een broodje gezond, met een dipje bij de borrel of gewoon bij een feestmaaltijd.

Ook eens proberen?
Dit is mijn recept....


Tempura van lavasblaadjes


Ingrediënten:
  •  stengels met verse lavasblaadjes (maggikruid)
  •  1 eidooier
  • 40 g bloem + extra bloem
  • 2,5 dl ijswater (water met ijsklontjes)
  • zonnebloemolie 


Hoe maak ik het klaar:
Was de lavasblaadjes en maak ze los van de dikke stengel. Dep ze goed droog en laat even liggen.
Maak het tempurabeslagje.
Maak het ijswater door aan koud water twee tot drie ijsklontjes toe te voegen.
Doe de eierdooier in een kom en klop los met het ijswater. Voeg de bloem toe en meng goed. Het beslag mag best wat klonterig zijn.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan of frituurpan tot 180 graden.
Haal de lavasblaadjes door het tempurabeslagje, het glijdt er makkelijk af. 
Doe de overige bloem op een schaaltje of bord en haal de blaadjes door de bloem.


Frituur ze nu met een paar tegelijk in de hete olie.
Laat ze ongeveer 1 tot 1,5 minuut frituren en daarna
 goed uitdruppen op keukenpapier.

Serveer ze koud - ze koelen erg snel af - en laat je creativiteit gaan, 
om te bedenken waar deze groene blaadjes bij passen.

Eventueel met een ketjapsausje erbij om te dopen.

Geen lavas in de tuin? Een klein plantje is te koop bij de Intratuin. Woon je in de buurt,
kom gerust een takje halen. Lavas groeit als kool ;)


Geen opmerkingen: