startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 24 december 2022

Rust, wens en challenge

 Na alle drukte in december - en dat heeft niet alleen met Kerst te maken - is het voor nu 
even tijd voor rust. Ik ga een korte blogvakantie nemen.
Achter de schermen blijf ik wel bezig, maar er verschijnen even geen nieuwe blogs.
Maar let op! Plannen en inspiratie genoeg. In januari kun je weer meedoen met een speciale winactie,
 geïnspireerd worden in goede voornemens voor het milieu en voor je portemonnee en
 op de planning staan al een paar mooie zelf-maak ideeën plus een persoonlijk verhaal 
wat ik niet eerder deelde, over mijn ziek-zijn....

In januari ben ik er weer!

Maar allereerst mijn wensen voor jou!
Geloof, hoop en liefde.... wat hebben we dát nodig!
Niet alleen met Kerst maar ook voor 2023!

Ik wens je gezegende Kerstdagen
in afwezigheid van stress en de aanwezigheid van vrede.
Vrede met jezelf, met de ander en vrede met God!


Bij een collega blogger kwam ik het idee tegen dat haar lezers en volgers
zichzelf voorstelden en iets deelden over zichzelf.
Ik wil je uitnodigen om bij dit blog jouw goede wensen te delen met elkaar
Wat wens jij voor de ander in deze community van volgers en lezers (en mij als schrijver).
We hebben voor een deel dezelfde interesses, ideeën en passies!
Doe mee en deel iets van jezelf. Inspireer en leer....

Na de Kerstdagen is het binnen een week  Oud en Nieuw....

Terugkijken en vooruit kijken....
Ik houd er wel van!


Natuurlijk heb ik voor het nieuwe jaar alweer goede ideeën, 
maar mijn voornemens giet ik dit jaar in de vorm van challenges (uitdagingen).

Goede voornemens houden vaak niet lang stand, met het gevolg dat je er
een faal-ervaring aan over houdt.
Dat hoeft niet met een uitdaging.

De eerste twee challenges deel ik alvast hier. Denk erover of het wat voor jou is
en of je mee wilt doen. Kunnen we elkaar aanmoedigen en inspireren.


Challenge #1

In 2023 koop ik geen kleding voor mezelf
Geen panty's, ondergoed, badkleding, schoenen of jassen, ook niet tweedehands.

Bedenk zelf een goede reden waarom je hieraan mee zou willen doen.
Ik kom erop terug.


Challenge #2

In 2023 ga ik drastisch minderen met alcohol. 
In januari, de 40-dagentijd en september drink ik geen druppel.
De overige tijd wil ik heel bewust omgaan met alcohol.

Heb je 's ochtends wel eens spijt van de avond ervoor?
Doe mee!
Lees hier alvast meer!


Tot in het nieuwe jaar!

woensdag 21 december 2022

Festoen maken

 Het is geen kerststukje en geen kerstkrans... het is een kerstfestoen!
Hier in huis had niemand er eerder van gehoord...  Weet jij wat een festoen is?

Ik  zocht het voor je op:
Een festoen wordt ook wel een guirlande genoemd. Het is een horizontale slinger 
die aan twee kanten omhoog gehouden wordt met linten of medaillons. 
De slinger is overdadig versierd met bladeren, bloemen en vruchten.
De festoen stamt af uit de tijd van de Renaissance en grijpt terug op de oude Grieken. 
Je kunt guirlandes terugzien in de architectuur van oude, monumentale gebouwen met 
gebeeldhouwde gevelversieringen van festoenen. Een voorbeeld hiervan zie je bij het Paleis op de Dam.
Naast een horizontaal festoen, heb je ook een afhangend festoen die aan één punt 
opgehangen wordt en dus verticaal hangt.
Zo'n festoen maakte ik! Versierd met dennen- en sparrengroen, vruchten van het seizoen 
(denk aan sparappels, bessen etc.) en blad van conifeer, andere groenblijvende  takken.
 Hmmm.... misschien mag het nog wat overdadiger. 
Want dát is de bedoeling! Er zouden nog lichtjes in kunnen....

Wil je zelf een festoen maken?
Het is helemaal niet moeilijk, het is fijn budgetproof  en erg leuk en ontspannen om te doen.
Wanneer je je materiaal hebt verzamel, ben je na een klein uurtje een festoen rijker!


Oh ja... en het groen en de besjes? Die verzamel je tijdens een winterwandeling in het park.
Ik knipte één grote sparrentak af (gelijk de boom gesnoeid) en daar had ik genoeg aan.
Wat conifeer bij de buren weggehaald en de roze sneeuwbesjes groeiden ook langs de kant van de weg. Gewoon gratis dus....
Wandelen, plukken - wel vragen als het iemands tuin is - en lekker creatief aan de slag!

Doe lekker mee....


Festoen maken

     

Benodigdheden:
  • dik touw, 1 meter lengte
  • dennen- en sparrengroen
  • ander groen zoals conifeer en  hulst of klimop
  • takjes roze sneeuwbessen
  • roze en zilveren kerstballen
  • kaneelstokjes
  • sparappeltjes
  • 1 terracotta bloempot (diameter 10 cm  of kleiner) met gat
  • binddraad
  • ijzerdraad
  • snoeischaar 
  • kniptangetje
  • lijmpistool

Hoe maak ik het:
Heb je touw dat langer is dan een meter, dan bind je het aan beide kanten af met draad om het door te kunnen snijden.
Maak aan één kant een lus en 

zet deze vast met ijzerdraad.
Bind aan de andere uiteinde van het touw een stuk ijzerdraad vast en laat aan beide kanten 
10 cm uitsteken.
Straks bevestig je hier het bloempotje aan.

Werk van onder  naar boven en bevestig steeds een takje groen op twee punten
 aan het touw met binddraad.
Neem als basis sparren- of dennengroen.
Zorg dat de volgende tak over de bovenkant van de vorige tak valt.
Ben je bovenaan dan kun je ervoor kiezen de lus te laten zien of het groen
 tot bovenaan te laten uitsteken...
Vul het dennen- of sparrengroen aan met ander groen zoals conifeer, taxus, klimop of hulst.
Gewoon wat voorhanden is en wat je mooi vindt.
Zodat de festoen er goed gevuld uitziet!
Bevestig het bloempotje onderaan met het ijzerdraadje.
Versier het potje met hele kleine sparappeltjes, elzenpropjes of andere boomvruchtjes.
Lijm die met een lijmpistool vast op de rand.

Versier de festoen verder met takjes sneeuwbessen of hulstbessen.
Bind ze ook vast met binddraad of schuif ze onder een ander draadje.

Ik heb decoraties en versieringen van alle kerststukjes van voorgaande jaren bewaard.
Gewoon in een mand bij mijn plantenspullen. 
Na wat grabbelen kwam ik er drie soorten roze kerstballen in tegen.
Perfect passend bij mijn roze sneeuwbessen.
Met wat smeltlijm en een ijzerdraadje, gebogen in een lus,
zorg je voor een handige bevestiging van  de ballen aan de festoen.

Wind zó ook een stukje binddraad om twee of drie kaneelstokjes.
en stop ze tussen het groen met het draad.
Lijm op verschillende plekken nog wat spar- of dennenappels

Wanneer je de festoen mooi genoeg vindt, is 't ie klaar....
Jij bepaalt!

Deze mooi-roze sneeuwbessen zie je nu overal groeien.... ik vind ze prachtig!
Ik hou van roze en heb gekozen voor roze in mijn festoen.
Natuurlijk kun je ook voor klassiek rood met groen gaan.
Neem dan rode hulstbesjes en rood met gouden ballen.

Maak je festoen helemaal naar eigen smaak!
En dan een spijkertje in de deur of aan de muur en ophangen deze kerstfestoen!
Het kan zowel binnen als buiten.





Tips:


  • Dit is een low budget kerstversiering, mij kostte het vrijwel niks.
  • Ik haalde een meter touw van een lang springtouw af. 
  • Je kunt bij de Action ook touw van de juiste dikte kopen met lampjes eraan.
    Voor twee meter betaal je 2,99. Je kunt het touw dubbel gebruiken voor een festoen.
  • Groen hoeft je niets te kosten, investeer wel in een goede snoeischaar.
  • Wanneer je een klosje bindgaren koopt, kun je hier jarenlang mee doen.
         Wie wat bewaart die heeft wat  ;)
  • Kaneelstokjes kun je eerst gebruiken en daarna afspoelen en drogen.
       In plaats van weggooien, krijgen ze een tweede leven in een decoratief bloemstuk 
  • En het terracotta bloempotje staat nu leeg... in het voorjaar zaai ik er weer mijn plantjes in.





Omdenken:

Na de kerst kun je deze festoen lang laten hangen met wat kleine aanpassingen. 
Haal de ballen en lichtjes eruit en hang er wat netjes met pinda's aan. Versier met wat stengels trosgierst.  Een vetbol onder het potje en het is een decoratief vogelvoer festoen geworden.  De vogels zullen je de komende wintermaanden dankbaar zijn....



Ga jij een festoen maken?
Geniet ervan!

dinsdag 20 december 2022

Een Potje Kerstgeluk

Ik was op zoek naar een lief kleinigheidje voor mijn collega's op school.
En ik maakte een potje  vol kerstgloed!
Het kost niet veel, maar dat zie je er niet aan af.
Alleen al het warme gebaar, dat je iets moois hebt gemaakt met de ontvanger in gedachten, is goed!
Dit is ook een super lieve attentie voor de juf van je kind, voor een eenzame buurvrouw, of...
Het zegt veel meer dan een haastig geschreven kerstkaartje.



Potje Kerstgeluk


Benodigdheden per potje:
  • 1 jampot van Bon Maman met rood geruit deksel
  • handje poedersneeuw
  • 1 waxinelichtje (leuk met kleur of geur)
  • 1 kersenbonbon
  • 1 zakje badzout voor een voetenbad met kerstgeur 
  • 2 labels
  • Takje dennen- of sparrengroen
  • Stukje bakers touw of katoen
        voor de badthee
  • 1 papieren theefilter 
  • 2 tl epsom zout
  • 1 tl citroenzuur
  • 1 tl baking soda
  • 1 dr etherische olie wierook (frankincense)
  • 1 dr sinaasappelolie (wild orange)
  • 1 dr kaneelolie (cinnamon)


Hoe maak ik  het klaar:
Het is eigenlijk zó simpel en ook supersnel gemaakt.
Eet de jam op en maak de pot goed schoon.
Doe een handje poedersneeuw in de pot en zet daar het waxinelichtje in.
Knip een klein takje sparrengroen af, wat in het potje past.
Dit jaar heb ik - naast mijn duurzame kunstboom - een paar takken gesnoeid van een grote spar  hier in de buurt. Voor geur en gezelligheid kregen deze takken een plekje in  huis: op de piano en de vensterbank met  wat mooie ballen en lichtjes ertussen, op de eettafel met het adventsstuk en mooie sparappels en wat takken in  de badkamer.... 'kerstgevoel' overal in huis. 
Maar net zo makkelijk knip ik er wat kleine takjes weer af en dát komt nu goed van pas.
Doe het takje in de pot en doe er de kersenbonbon bij. 
Ik vind ze mooi feestelijk in hun rode cellofaantje en een zakje is niet zo duur.
Maak een label wat je aan het potje hangt. Schrijf daarop een wens of boodschap.
Voor mijn collega's koos ik voor een quote aan de ene en 
een Bijbeltekst over licht aan de andere kant.
Je kunt ook een bedankje erop kwijt of een andere goede wens.

Voordat we het potje dichtdraaien, gaan we de badthee maken.
Neem een papieren theezakje en schep hier alle droge ingrediënten in.
Doe er van elke etherische oliegeur één druppel bij.
Kies voor een goede - lees: wat duurdere - etherische olie. 
Ik ben erg tevreden over het gebruik van Do Terra oliën.... geweldig pure, krachtige oliën.

Doe het zakje dicht en maak er een label voor.
Op mijn label staan de gebruiksaanwijzing en  ingrediënten op de achterkant.
Op de voorkant schrijf ik: 

"Badthee Kerstgloed; bruisend genieten!
Geschikt voor een heerlijk (voeten)bad"

Enneh... als je toch bezig bent, maak dan gelijk een tweede zakje voor jezelf!
Een heerlijk voetenbad kun je vast wel gebruiken. (klik)
Vind je het teveel werk of weet je niet hoe je aan alle ingrediënten moet komen?
Ik heb ook zakjes badthee 'Kerstgloed'  in mijn winkeltje liggen.

Vouw het zakje plus label in het potje.

Je kunt de badthee nog in plastic folie verpakken, maar dat hoeft niet.
Als de ontvanger nu het potje openmaakt, komen de heerlijke
geuren je gelijk tegemoet.
Waarschuw even dat de geuren vervliegen en de badthee
het beste binnen een week gebruikt kan worden.

Bind het andere label met een stukje bakery touw om de bovenkant van de pot
en klaar is je lieve kerstattentie.

Heel geschikt dus om te geven aan de juf van je kind, een collega,
de aardige pedicure/kapster/winkelmedewerker, oude buurvrouw...
of wie je ook maar wilt verrassen!!
Ik weet zeker dat de ontvanger er blij van wordt.
Krijg jij al iemand in gedachten?
Aan wie geef jij een potje Kerstgeluk?!

vrijdag 16 december 2022

Kerststol bakken

Iedereen vindt ze lekker: een goed gevulde feeststol met spijs.
Of het  nu met Kerst of Pasen is, zo'n stukje stol gaat er wel in.
Persoonlijk vind ik een plakje heerlijk bij een kop thee.... net een gebakje. 
Tenminste... als je een stol van goede kwaliteit hebt.
Zelf bakken heb ik nog nooit gedaan.... 
dát is veel te veel werk, dacht ik.
Maar dit jaar bedacht ik om daar verandering in te brengen... laat ik eens zelf een kerststol bakken.
En zó moeilijk en vreselijk tijdrovend blijkt het helemaal niet te zijn.
Ik maakte er zelf de amandelspijs voor (klik) en ook dat is snel gedaan.
Bak jij dit jaar ook  je eigen Kerststol? Wedden dat 'ie vele malen lekkerder is 
dan welke stol uit de winkel of bij de bakker dan ook?
Mjummm.... zeker als 't ie nog een klein beetje warm is en net uit de oven komt!


Kerststol

    voor 1 rijkgevulde stol

Ingrediënten:
  • 300 g rozijnen
  • 25 g gedroogde cranberries
  • 50 ml rum
  • 350 g bio tarwebloem
  • 40 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl koriander
  • snufje gember
  • 1/2 tl zeezout
  • 30 g verse gist (te koop bij bakker of ekoplaza)
  • 1 ei
  • 75 g roomboter
  • 150 ml sojamelk (ongezoet)
  • 50 g blanke amandelen
  • 250 g zelfgemaakt amandelspijs
        garnering
  • 40 g boter
  • poedersuiker



Hoe maak ik het klaar:
Begin met de rozijnen en cranberries in de rum te weken. Doe ze in een schaaltje, overgiet met rum en laat een paar uur staan. Je kunt dit ook de avond van tevoren al klaarzetten.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
Doe de bloem in een ruime kom samen met de suiker, de kruiden en het zout. Vermeng goed.
Laat de boter smelten en verwarm de melk tot lauwwarm. In deze tijd van het jaar kan dat bij mij lekker op de houtkachel! Doe de helft van de melk in een schaaltje om los te roeren met de verse gist. 
Klop het ei los en doe dit, samen met de overige melk bij de gesmolten boter.
Maak een kuiltje in het meelmengsel en schenk de losgeroerde gist in het kuiltje, schenk er 
daarna het gesmolten botermengsel bij en roer vanuit het midden totdat je een plakkerig deeg hebt.
Neem een mixer met brooddeeghaken en mix op de laagste stand 2 minuten.
Mix daarna nog 7 minuten op de middelste stand tot een zacht, mooi deeg verkregen wordt.
Dek de kom af met een warmvochtige theedoek.
Zet het deeg op een warme plek en laat een uur rijzen.

Hak ondertussen de amandelen fijn en laat de rozijnen en cranberries uitlekken.
Kijk eens hoe mooi het deeg bij mijn houtkachel gerezen is?
Leg een vel bakpapier op je werkplek, bestuif licht met bloem en leg het deeg erop. 
Rol het deeg wat uit en
 verdeel er de amandelen, rozijnen en cranberries over. 
Vouw het deeg dubbel en kneed de vulling door het deeg. 
Het is veel, maar dat maakt het brood dan ook tot een rijkgevulde stol.
Kneed de amandelspijs een beetje los en maak er een rolletje van.
Rol het deeg tot een ovaal en
 leg de amandelspijs in het midden. Bij sommige feeststollen die je koopt, heb je in de uiteinden 
geen spijs. Nu heb je de kans het beter te doen! ;)

Flap het deeg dubbel zodat het de vorm van een kerststol krijgt.
Leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat en zet het weer op een warme, tochtvrije plek.
Laat het brooddeeg, afgedekt met een vochtige theedoek nog drie kwartier rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
Na de tweede rijs schuif je het brood zó de voorverwarmde oven in. 
Bak het luxe brood in een half uur gaar en mooi goudbruin. 
Om aanbranden van het brood en de rozijnen te voorkomen,
kun je na 20 minuten het brood afdekken met een laag aluminiumfolie.
En de oven terugschakelen naar 180 graden.
Als je op het deeg klopt,  moet het hol klinken.
Haal het brood uit de oven en 
bestrijk het met de gesmolten boter voor een glanzend effect.
Herhaal dit na enkele minuten nog een keer en

 
bestrooi het brood met de poedersuiker.
Snijd in plakken.
Kraakvers, nog een klein beetje warm is deze luxe, ambachtelijk gemaakte
 en rijk gevulde stol overheerlijk!!
Zó lekker heb ik 'm zelfs nooit eerder geproefd....
En dát zijn ze hier in huis voor de verandering een keer allemaal met me eens!

Krijg jij er ook zo'n zin in?!

woensdag 14 december 2022

Kweepeerlikeur

 Al terwijl ik - in oktober - de kweeperen aan het schillen was, werd ik ondergedompeld in dat 
heerlijke,  zachtzoete, kenmerkende aroma van de kweepeer. Ik vond het zonde om deze geurige
 schillen weg te gooien  en bedacht dat er vast iets met de schillen te maken is.
Deze aromatische schillen met de geur van rozen en peer zijn ongetwijfeld lekker in een likeur.
En ja hoor... natuurlijk kan dit!  Ik las een tip van Daniël  om kweepeerlikeur te maken 
van de kweepeerschillen.
Om een pot vol te krijgen - ik had een deel al weggegooid - heb ik er ook de klokhuizen bij gedaan.
 Wil je meer likeur, dan kun je ook complete kweeperen in stukjes gebruiken, maar dat hoeft dus niet.
Natuurlijk haalde ik de pitjes uit de klokhuizen, want deze gaan bij mij 
in de pot voor de klovengel. (klik)
Hoe ik de likeur maak, is erg eenvoudig, alleen de wachttijd duurt weken.
Dus geduld is een voorwaarde voordat je deze likeur kunt proeven.


Kweepeerlikeur

      voor 6 dl likeur

Ingrediënten:
  • schillen en klokhuizen van 2 tot 3 kweeperen
  • 1/2 l inmaakbrandewijn
  • 175 tot 200 g suiker

Hoe maak ik het klaar:
Was de kweeperen, schil ze, ontdoe van klokhuis en gebruik ze naar keus. 
Inspiratie nodig om iets lekkers te maken met kweeperen? Klik dan hier en kijk bij de  -k-  van kweepeer.
We hebben alleen de schillen en klokhuizen nodig. Doe ze in glazen pot van ongeveer 1 liter.
Natuurlijk kun je deze hoeveelheid vermenigvuldigen wanneer je meer kwee's en een grotere pot hebt.
Overgiet de schillen en klokhuizen met de brandewijn.
Doe een deksel op de pot zodat de alcohol niet vervliegt en laat de pot zes weken lang op kamertemperatuur staan.
De smaak en geur van de kweepeer heeft deze tijd nodig om in de alcohol te trekken.
Na zes weken 

zeef je de schillen en kweepeerstukjes eruit door een zeef met kaasdoek erin.
Doe de likeur in een fles en 
voeg 175 gram fijne suiker toe.
Laat de fles zo'n twee tot drie weken staan, zwenk elke dag een paar keer
totdat de suiker is opgelost.
Je kweepeerlikeur is klaar!

Ik vind de geur werkelijk heerlijk en kon het niet laten om een slokje te proeven.

Eerlijk gezegd drink ik mijn zelfgemaakte likeuren zelden en sommige flessen
staan al jaren in de kelder. Deze likeur wordt hier vast een uitzondering op.

Likeur is gezoete en gearomatiseerde sterke drank en minstens vier jaar houdbaar.
Deze likeur hoef je niet koel of donker te bewaren.
Geniet van deze geurige, lekkere likeur,
die ook helpend is bij maagkwaaltjes.
Natuurlijk met mate gedronken.....

Proost!

dinsdag 13 december 2022

Stoofperentaart

Oeh.... deze is lekker!
Al lang wilde ik een taart met stoofperen maken.
Wij vinden de stoofpeer niet lekker als bijgroente, maar wel in jam of gebak. 
Eindelijk kan ik nu aan mijn stoofpeercakejes en snelle stoofpeergebakjes ook
 deze taart toevoegen.

Ook proeven? Nou, bakken dan maar!



Stoofperentaart

    voor 10 tot 12 stukken


Ingrediënten:
  • 8 stoofperen gekookt
      voor het deeg
  • 60 g boter
  • 60 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1/2 ei
  • 100 g bloem
  • 25 g volkorenmeel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  •   voor de vulling
  • 150 g amandelspijs  
  • 1 1/2  ei
  • 300 g magere kwark
  • 70 g basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 20 g amandelen
      en:
  •  springvorm van 24 cm

Hoe maak ik het klaar:
Hoe je stoofpeertjes kookt, vind je hier!. Je kunt voor deze taart prima (zelf) geweckte stoofpeertjes nemen. De stoofperen  mogen gehalveerd of in kwarten gesneden verwerkt worden.
Laat de stoofperen voor de taart uitlekken en dep droog. 
Maak de taartbodem door de boter in blokjes te snijden en met de suiker en het halve ei goed los te roeren. Voeg de overige droge ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. Zet het kort weg op een koele plaats.
Vet een springvorm dik in met boter en rol het deeg tot een dunne lap uit. Bekleed de springvorm ermee. 
Verwarm de oven voor op 200° C.
Klop het anderhalve ei los in een schaaltje. Neem een lepel ei  en roer dit door de amandelspijs zodat het wat smeuïger wordt. Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en strijk goed uit.

Verdeel hier de drooggedepte perenhelften of -kwarten overheen.
Dat de amandelspijs op de foto bruin ziet, komt omdat ze zelf is gemaakt.
Niet van blanke,  maar van ongepelde amandelen. Makkelijk te doen (klik)

Maak nu de vulling door de rest van het ei los te roeren met de kwark en de
suiker. Schep dit over de peren heen.
en verdeel goed.
Schuif de taart in de voorverwarmde oven.
Bak 20 minuten en verdeel dan de geschaafde amandelen over de bovenkant.
Bak vervolgens nog 20 minuten tot de bovenkant stevig en de amandelen iets gebruind zijn.
Laat de taart afkoelen en serveer in punten.
Lekker bij een kop thee of als dessert.
En waarom niet als feestelijk dessert bij Kerst? Kan zomaar...
Ik vind de smaken  mooi op elkaar ingewerkt en het geheel verrassend lekker!
Deze taart ga ik nog vaak maken.

En jij?

donderdag 8 december 2022

Soep van geschubde inktzwammen

 Dit is niet alleen heel lekker, maar ook gedurfd! 
Ik plukte voor dit soepje mijn eigen verse paddenstoelen, gewoon in het park!
Tijdens een wandeling met Eef zag ik achter de bomen wat wits schemeren.
Als dat niet de geschubde inktzwam was!
En het waren er meerdere... hele jonge.
En die hele jonge inktzwammen zijn prima geschikt voor consumptie.
Sterker nog: ze smaken heerlijk!
Het mooie is dat ik er niet eens naar op zoek was!

Omdat iedereen hier in huis het heel spannend (lees: gevaarlijk) vindt
 dat ik paddenstoelen in het wild pluk, eet ik ze lekker alleen op. 
Natuurlijk weet ik zelf wel wat ik in mijn mond stop en hoewel ik 
een beginnende paddenstoelenplukker ben, ben ik al jarenlang aan 't wildplukken. 
Laatst deelde mijn zusje een herinnering aan de rozenbottels bij de molen 
die we voor mama plukten toen ik zo'n jaar of acht was... Was ik al lààààng vergeten, 
maar toen deed ik al wat er in mijn bloed zat: verzamelen en plukken!
 Wat absoluut indruk maakte was de buurvrouw aan de andere kant van het pleintje die 
met zelf gevonden judasoren thuis kwam. Die liet ze me zien en vertelde erover.
Een beetje geheimzinnig en magisch, die paddenstoelen uit het bos.
Dit jaar at ik voor het eerst zelf judasoren, geplukt in het bos. 
Een veilige paddenstoel voor de beginner: er is geen giftig exemplaar wat er op lijkt. 
Dit najaar plukte ik de geschubde inktzwam. Ook dit is een veilige beginnerszwam, 
de enige die erop lijkt is de kale inktzwam en ook die is niet giftig (lees verder).
Nadat ik de geschubde inktzwam had gespot, kwam ik een dag later terug.
Goed voorbereid deze keer... mandje, keukenpapier en een mesje had ik bij me.
De inktzwam is niet de meest smakelijke paddenstoel, maar jong en vers, smaakt ze me prima.
Ik vind ze lekkerder dan champignons uit de winkel... dát belooft nog wat
 als ik ook andere soorten paddenstoelen leer determineren.

Omdat ik al uitgemaakt werd voor Russisch roulettespeler heb ik een paddenstoelenboek gekocht.
Hóe goed je ook kruiden, planten en vogels kunt determineren, 
bij paddenstoelen is dit toch een stuk moeilijker.
Elk jaar sterft er - in Nederland, hè?! - iemand door het eten van giftige paddenstoelen.
Maar nu alles steeds duurder wordt in de winkel, is het ook zó leuk en goed
 om te weten dat je zelf eetbare producten uit de natuur kunt halen.
Helaas is het in ons land-vol-regeltjes niet toegestaan om wild te plukken, 
maar gedoogd wordt het wel, als het tenminste niet veel - lees: 
alleen voor eigen gebruik - is wat je meeneemt.


De geschubde inktzwam
De meeste kans om inktzwammen te vinden is van de zomer tot november,
maar zwammen of schimmels groeien het hele  jaar door.
Ze komen vooral voor op gras, in losse zanderige grond, langs wegen en dijken, in parken en tuinen.
De geschubde inktzwam kan in een cirkel - de zogenaamde heksenkring - groeien, maar dat 
hoeft niet. Soms groeien ze in groepjes.
Zwammen zijn echter altijd ondergronds verbonden met een zwamvlok of Mycelium.
De geschubde inktzwam [Coprinus Comatus]  is makkelijk te herkennen. 
In het eerste stadium heeft ze een klokvormige hoed van 5 tot 12 cm hoog.
De holle steel is 10 tot 20 cm hoog.
De kleur is wit en in het midden lichtbruin, bedekt met grote witte, omkrullende schubben.
Eén inktzwam is een fijne aanwinst wanneer je meerdere soorten paddenstoelen zoekt.
Deze vlezige paddenstoel heeft een groot vruchtlichaam.
Voor  onderstaand soeprecept heb je dan ook maar vier zwammen nodig. 

Na verloop van tijd wordt de hoed in het midden kaal en donkerder van kleur.
Ze scheurt dan in en de inktzwam begint  te vervloeien.

De kleur is zwartgrijs geworden en zó verdwijnt het bovengrondse vruchtlichaam van de zwam.

Wanneer de inktzwam donkerder van kleur wordt, is ze niet meer eetbaar.
Alleen de jonge, witte exemplaren zijn eetbaar, ook aan de binnenkant moet nog
geen donkere verkleuring zichtbaar zijn.
Je moet ze ook gelijk eten. Ik bewaarde er eens een paar een nachtje in de koelkast.
Het resultaat werd een creatief proces (klik) maar eetbaar waren ze niet meer!

De geschubde inktzwam zou je kunnen verwarren met de kale inktzwam.
De kale inktzwam [Coprinopsis Atramentarius] is lichtbruin of -grijs van kleur en heeft geen schubben.
De kale inktzwam is wel eetbaar, maar bevat coprine wat een antabus effect geeft.
Dit betekent dat je 24 uur voor en 72 uur na het eten van deze paddenstoel geen alcohol
moet nuttigen. De gevolgen zijn dan heel naar: misselijkheid, rood zien, 
zweten, maag-darmproblemen, allergische huidreacties en/of hartkloppingen.
Wist je dat Antabus (bijv. disulfiram) een aversie-medicijn is, wat wordt voorgeschreven 
bij mensen met een alcoholprobleem? Ben je gemotiveerd om te stoppen met drinken,
dan werkt dit effectief. Wát bijzonder dat dit gewoon in de natuur te vinden is, toch?!

Maar om geen risico te lopen - want zelfs alcohol inademen of op de huid aanbrengen kan 
al gevolgen hebben - is het beter de kale inktzwam te laten staan.




Soep van geschubde inktzwam


     voldoende voor 4 koppen


Ingrediënten:  

  • 150 g geschubde inktzwammen (2 stuks)
  • 1 kleine ui
  • 45 g boter
  • 25 g bloem
  • 1 l groente of kruidenbouillon
  • 1/2 tl  citroensap
  • 2 el sojaroom

Hoe maak ik het klaar:
Verwijder al het zand en grond met een borstel of velletje keukenpapier. Niet afwassen met water, want paddenstoelen reageren als een spons op water. Snijd het onderste stukje van de steel eraf.
Maak de ui schoon en snipper het uitje.
Doe 25 g boter in een koekenpan
 en bak hierin de uisnippers en champignons tot ze bruin zijn.
Doe de overige boter in een kleine pan en laat smelten. 
Voeg de bloem toe en roer op laag vuur goed door.  
Zorg dat je de warme bouillon hebt klaarstaan. Voeg in scheutjes de bouillon toe en roer elke keer goed.
Doe dit op hoog vuur tot je een licht gebonden soepje hebt.
Kieper de gebakken paddenstoelen en uisnippers erbij en roer goed door.
Breng op smaak met de citroensap en  roer tot slot de sojaroom erdoor.
Laat niet meer koken, maar serveer gelijk!

Toen ik net wilde beginnen aan mijn soepje, kwam Jessica langs. 
Ze kwam wat ophalen uit mijn winkeltje en wilde wel wat soep proeven.
Wie ook niet, in deze tijd van het jaar ;)
Toen ik haar vertelde dat het om een wildplukpaddenstoelensoepje ging, was het geen probleem.
Jessica vertrouwde me helemaal en genoot mee van de smaak van het seizoen.

Wat is het leuk om je eigen eten te verzamelen in de natuur.
Kruiden zijn leuk, maar fruit en paddenstoelen zijn 
behoorlijk lonend voor je portemonnee.

Lijkt je dit soepje wel lekker, maar ga je echt niet je eigen paddenstoelen plukken?
Neem dan gekweekte champignons of andere paddenstoelen uit de supermarkt, 
dan zit je in ieder geval safe.
Hier zie je o.a. Japanse bundelzwam, portobello, oesterzwammen.... gewoon van de Lidl
En achteraan de inktzwammen... ze misstaan er niet tussen, toch?

Ik ga dit weekend nog een keertje plukken, er staan er nog meer.... mjummm

Eet smakelijk!