Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint......... En is er wat te snoepen bij? Voor jou en voor mij?!
Een echt gezonde tijd, gaan we niet tegemoet, met pepernoten, strooigoed en gevulde speculaas, om maar eens wat te noemen. Maar wat je zelf kunt maken, is niet alleen leuk, maar vaak ook gezonder!
Een echt gezonde tijd, gaan we niet tegemoet, met pepernoten, strooigoed en gevulde speculaas, om maar eens wat te noemen. Maar wat je zelf kunt maken, is niet alleen leuk, maar vaak ook gezonder!
Alles zelf maken, doe ik niet. Maar wat heel leuk en makkelijk is om zelf te maken, is.......
Zelf maken van al dat snoepgoed vond Piet ook een goed idee. Onze kinderen vonden vanmorgen ieder een groot pak onder hun schoen, omdat het er niet inpaste.
Wat slim gedaan: de kinderen mogen zelf aan het bakken gaan.......
Nog leuker is om zelf bakmixen te maken en dit in een beker of pot decoratief te verpakken. Dan kun je het ook biologisch maken......
Maar ik maakte eerste amandelspijs. En niet alleen voor de gevulde speculaas of de banketstaaf. Het is altijd lekker: een plakje in de appeltaart of onderin een stoofperengebakje
In de winkel is er amandelspijs van Dr. Oetker te koop: voor 300 gram betaal je 2,49
En dan krijg je er gratis vier E-nummers bij:
bevochtingsmiddel E422, verdikkingsmiddel E415, conserveermiddel E202, voedingszuur, citroenzuur E330. Nu is het laatste E-nummer een natuurlijke stof, maar de rest kun je beter mijden uit je voeding. Tòch jammer!
Dát kan beter!
Belangrijk vooraf: de smaken van de amandelspijs moeten goed op elkaar inwerken. Het is het beste als het amandelspijs voor gebruik ongeveer twee weken in de koelkast bewaard wordt.
Maar ach.... als je echt haast hebt, is de amandelspijs ook lekker na een dag of wat.
Maar ach.... als je echt haast hebt, is de amandelspijs ook lekker na een dag of wat.
Amandelspijs
Ingrediënten:
- 200 g biologische amandelen (raw food)
- 200 g biologische rietsuiker
- 1 ei (vers van mijn eigen kippetjes)
- 1 bio citroen
Hoe maak ik het klaar:
Ik gebruik de biologische amandelen van de AH, die in het schap van raw food liggen. Dit zijn bruine amandelen, met het vliesje er nog omheen. Dit vliesje haal je er makkelijk vanaf, als je ze even in heet water legt. Je kunt ook blanke amandelen kopen.
Vermaal de amandelen in een keukenmachine.
Als ze helemaal fijngemalen zijn, voeg je de suiker eraan toe.
Wanneer amandelen en suiker vermengd zijn, voeg je het losgeklopte ei eraan toe.
Zorg voor een vers eitje, want pas bij het meebakken van de amandelspijs, wordt het ei voldoende verhit.
Zorg voor een vers eitje, want pas bij het meebakken van de amandelspijs, wordt het ei voldoende verhit.
Was de citroen en rasp ongeveer de helft van de schil op een fijne rasp. Let op dat je niet tot het 'witte' raspt, want dat is bitter van smaak.
Voeg het citroenrasp toe aan de amandelspijs. Pers de halve citroen uit en voeg 11/2 eetlepel citroensap toe. Proef eventueel, want je hebt snel te veel citroensmaak.
Meng alles goed en doe het in een bakje of potje in de koelkast.
Bewaar het een paar weken, zodat de smaken goed kunnen inwerken.
Et voila!
Je zelfgemaakte amandelspijs!
Je kunt het ook in een rechthoekige vorm drukken, zodat je er plakjes van af snijdt.
Deze ingrediënten zijn goed voor 460 g amandelspijs.
En de prijs?
De amandelen kosten 4 euro, het ei kost me niks, de halve citroen 50 cent en de suiker kost 60 cent.
Heerlijke, pure biologische amandelspijs kost me, omgerekend naar 300 gram 3,40
Biologische amandelspijs bij een speciaalzaak, kun je kopen voor 4,50 .
Leuk zelfgemaakt, toch?!
Ga jij het ook proberen?
2 opmerkingen:
Yes! Zelf amandelspijs gemaakt, smaakt heerlijk! Ik gebruik dat in mijn volgende kerststol , de eerste staat te rijzen!!!
En helemaal niet moeilijk, toch?! De amandelspijs wordt lekkerder als je 'm een weekje laat staan. Geniet ervan!
Een reactie posten