Verwarmend comfortfood is deze Amerikaanse romige Mac and Cheese.
Lekker op zo'n grauwe dag als vandaag....
Ik gaf er een groene twist aan, waardoor je - zij het verstopt - voldoende groene groentes binnenkrijgt.
Zo wordt deze Mac & Cheese ineens een stuk beter behapbaar.
Laat je verrassen, want zó heb je Mac & Cheese nog niet eerder gegeten.
En deze variatie is ook nog eens supersnel klaar: wel zo fijn op een drukke dag!
Mac and Cheese met groene twist
Ingrediënten:
- 600 g volkoren macaroni
- 1 struik bleekselderij
- 1 bosje lenteui of potje stengelui
- 2 dl sojaroom
- 75 g roomkaas
- 300 g belegen kaas
- versgemalen nootmuskaat
- versgemalen peper en zout
Hoe maak ik het klaar:
Was de bleekselderij en snij de stengels in boogjes. Groene tips over bleekselderij lees je onder het recept. Breng een ruime pan met water aan de kook en doe de volkoren macaroni met de bleekselderij in de pan.
Laat negen minuten zachtjes doorkoken. Was de lente uitjes en snijd in stukjes.
Ik heb altijd een voorraad fijngesneden stengelui (klik) in de vriezer en met stengelui bedoel
ik de stengels van de uien die 's zomers in mijn tuin groeien. Ik heb ze altijd op voorraad!
Voeg de reepjes ui toe aan de macaroni en bleekselderij en kook nog 2 minuten mee.
Verhit - terwijl de macaroni kookt - de sojaroom met de verkruimelde roomkaas al roerend
tot de kaas gesmolten is. Rasp de belegen kaas, voeg toe en laat deze ook al roerend smelten.
Breng de saus op smaak met peper en versgemalen nootmuskaat.
Laat de macaroni met de groente uitlekken in een vergiet. Vang een half kopje kookvocht op.
Roer dit door de kaassaus zodat ze wat dunner wordt.
Roer de kaassaus door het macaroni groente mengsel.
Geniet ervan! Eet smakelijk!
Variatie uit de oven:
De originele Mac and Cheese wordt gegratineerd in de oven. Dat kan natuurlijk hier ook.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Voeg 200 gram kaas aan de saus toe. Laat het kopje kookvocht achterwege. Roer de kaassaus door de macaroni en schep in een ovenschaal. Strooi de overgebleven 100 gram kaas er overheen eventueel vermengd met wat paneermeel. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en gratineren in 5 tot 7 minuten.
Bleekselderij en groene tips:
- Wist je dat bleekselderij zo weinig calorieën bevat, dat het meer energie kost om ze fijn te kauwen en te verteren, dan dat ze energie oplevert? Deze groente maakt je dus slank!
- In deze Mac and Cheese is het een geweldig lichte tegenhanger bij dit gerecht vol koolhydraten en kaas.
- Snijd het kontje van de bleekselderij eerst af en zet in een schaaltje of schoteltje water. Na verloop van tijd zal er uit dit onderkantje van de bleekselderij weer nieuwe selderij groeien. Nog even geduld....
- Snij het selderijgroen wat aan de bovenkant groeit los en hak fijn. Vries de selderij in
en leg je eigen voorraadje diepvries bladselderij aan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten