Deze week was het wisselvallig.... zowel buiten als in mijn keuken.
Zo heb ik veel gemaakt om (gezond) te snacken en ik maakte überzoete baksels.
Maar hé... ik weet precies wat erin gaat. Altijd volkoren meel, geen E-nummers en al helemaal
geen meelwormen, krekels of andere insecten. En dat te weten is wel zo belangrijk!!
Ik bakte ook suikervrije koekjes die heerlijk zoet smaken...
Op een bijzonder mooie dag lunchte ik al lekker buiten in het zonnetje.
En zelfs de was heeft al een keer buiten aan de lijn gewapperd...
Ja, ja... het is nog winter, maar.....
Zomerse lunch
Het voorjaar komt eraan! Zo haalde Peter de hogedrukreiniger tevoorschijn en
maakten we onze mooie buitentafel met mozaïeksteen alvast schoon.
Zó.... dat ging een stuk sneller dan met een sopje!
Tjonge.... wat een verschil!
En terwijl rond lunchtijd de zon uitbundig schijnt, zit ik buiten aan de mooie, als nieuw ogende tafel. Weliswaar met warme snowboots en een dikke winterjas aan, maar wel met zomers uitziende lunch.
Een tomaatje, wat waterkers, wat vega wokstukjes en wat roomkaas op een wrap.
Poes Lilly lust alles wat wij ook eten....
Gelukkig heb ik deze lunch zelf op en Lilly zit alleen te zonnebaden op de mooie tafel.
Heb jij al lekker in het zonnetje gezeten?
Nieuwe droogoven
Bij mijn favoriete kringloopwinkel aan de overkant van de straat, zag ik een droogoven staan.
Natuurlijk had ik er al één, maar ik kon de verleiding niet weerstaan om deze uit te proberen.
Ik kocht deze Stockli voor 17,50 en na snel even googlen kwam ik erachter dat ik de 'mercedes'
onder de droogovens te pakken had. De normale prijs ligt rond de 200 euro.
Ik moest even bedenken wat ik kon 'test'drogen en kwam uit bij een paar gerimpelde appels.
Ik maakte een tray met appel-kaneelchips. Klik! Wat zijn ze goed knapperig gedroogd!
En het ging snel! Ik ben heel tevreden!
Van lekkere, biologische broodjes die een paar dagen oud en niet meer knapperig waren,
sneed ik ultradunne sneetjes en maakte ik toastjes. Klik!
Ik gaf ze een lekker smaakje mee met kruidenolie. Vaak gebruik ik tomatenolie,
deze keer nam ik mijn flesje zelfgemaakte lavasolie klik . Wie wat bewaart die heeft wat...
in dit geval een lekker kruidige olie zonder zout.
De broodkapjes droogde ik zonder olie. Daarna vermaalde ik ze
met de staafmixer tot poeder, en had ik paneermeel. Zó leuk om lekker bezig te zijn.
Deze droogoven is zijn geld dubbel en dwars waard.
Yes! Blij met mijn kringloopvondst!
Snacktime
Voor op de toastjes maakte ik een lekkere eiersalade, omdat de kippetjes - blij met hun schone hok - al elke dag een eitje leggen (ik bedoel: van de vijf kippen heb ik elke dag één of twee eitjes). Dat was lang geleden! Heerlijk op zo'n knapperig toastje!
Deze tijd heb ik wat moeite met het samenstellen van mijn weekmenu. Gewoonlijk bepalen de groentes
uit mijn tuin wat er op tafel komt. Maar de tuin is leeg - op de aardperen na - en ook de vriezer.
Veel wildplukken lukt ook nog niet. Dus koop ik af en toe wat biologische groenten en
verzin er ter plekke - in de winkel dus - recepten mee.
Oh wat verlang ik naar verse groente uit de tuin!
Deze week maakte ik een lekkere chili met diepvriesboerenkool en de droogbonen daarvoor,
week en kook ik zelf. Ik nam extra veel kikkererwten en maakte van wat er over was
een lekker pittige snack in de vorm van geroosterde kikkererwten. Een prima alternatief voor
chips of borrelnootjes en stukken goedkoper. Klik!
Hier in huis gaan er met vier tieners heel wat snacks doorheen en net als alle andere producten
is dat tegenwoordig echt duur geworden. Gelukkig kan zelf maken prima!
Een lekkere snack is ook deze gemarineerde bonensalade. Klik!
Het is een veelzijdig hapje, want je kunt het eten als lunch-, bij- of voorgerecht.
Neem verschillende soorten bonen, week ze voor, kook ze kort en laat ze verder garen
in een hooimadam of in bed onder het dekbed. Voedzaam en vol eiwitten.
Ideaal in de winter voor wat extra energie en ideaal
voor de sporters hier in huis!
Jongste dochter koos deze week een keertje voor patat.... ze was zó druk met haar werkstuk bezig,
ze moest zó hard doorwerken dat dit haar beloning was. Ik had nog patat in de vriezer liggen,
maar geen snacks. Dus maakte ik zelf kaassoufflés. Heel simpel met een plakje bladerdeeg,
een paar plakjes kaas, een ei en paneermeel. Snel gemaakt en een stuk goedkoper dan
uit de supermarkt. Ook zelf doen? Klik
Bakken
Van bakken word ik blij: een heerlijk geurige keuken, een warme oven en lekker zoet gebak.
Deze week wilde ik meer met jam doen en ook mochten de - nog net niet gerimpelde appels - in een speciaal gebakje.
Voor Valentijn bakte ik een hartenplaattaart met druivengelei met vanille als vulling. Ik sneed 'm in wel twintig stukjes en kon lekker uitdelen!
Zoet was 't ie wel!
Dus bakte ik de dag erna koekjes zonder suiker!
Amandelhaverkoekjes met jam. Klik!
Ik vorm ze zoals je een duimpotje kneedt en vervolgens vul ik de gaten met jam,
heel veel verschillende soorten jam!
en afhankelijk van de soort jam, vinden de kinderen in huis ze wel of niet lekker.
Ik vond allerlei potjes in de koelkast: mispelmousse, vijgenjam met chocola,
druivenjam, een potje waarvan ik het zelf niet meer weet,
maar wat wel ruikt als jam en natuurlijk bramenjam!
En ze zijn zó makkelijk te maken... in een half uurtje heb je zo 40 koekjes gebakken!
En met oude appels bakte ik een appeltaartje in een potje!
Een uurtje in de oven en klaar is je eenpersoonstaartje! Klik
Echte verwennerij!
Toetje
Ik eet bijna nooit toetjes, maar deze week maakte ik Haagse bluf. Ken jij het misschien van vroeger?
Het is opgeklopt eiwit met bessensap en wat diepvriesfruit. Klik
Het is luchtig en zoet en voor een keertje echt lekker!
Al heb ik dan geen groente uit de tuin, ik heb nog wel heel veel fruit
en de vers gelegde eitjes van mijn kippen!
En tot slot kwam ik deze spreuk tegen...
Té leuk om niet te delen.
Maar mij moet je niet vertrouwen..... ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten