Afgelopen weekend kookte ik voor een grote groep mensen èn Lieneke.
Lieneke eet glutenvrij en dat is voor haar best lastig. Het minste wat ik kan doen
is met zorg voor haar koken, zodat ze kan genieten van heerlijk en overvloedig eten zonder gluten.
En dat kan prima! Hoewel ik zelf niet glutenvrij hoef te eten, is het niet zo moeilijk om
je een klein beetje te verdiepen in gluten en alle producten waar het wel of niet in zit.
Goed etiketten lezen bijvorbeeld.
Enfin... het weekend was een groot succes. Iedereen heeft heerlijk gegeten van overvloedige
en feestelijke gerechten. En Lieneke ook. Ik kreeg regelmatig te horen dat ze normaal
nooit zoveel eet en dat alles heerlijk smaakt! Een geweldig compliment.
Na het weekend gingen de overgebleven glutenvrije producten met Lieneke mee naar huis
en ging ik thuis weer over tot de - vegetarische - orde van de dag ;).
Deze week kwam mijn neef eten met zijn nieuwe vrouw.
Een dag van tevoren kondigt hij doodleuk aan dat zijn vrouw wat voedselallergieën heeft.
Vol vertrouwen voegt hij er aan toe dat ik daar vast wel mee overweg kan....
Je raadt het al, ze eet onder andere glutenvrij!
Ik wilde Mexicaans eten, maar had geen glutenvrije tortillawraps. En bij de supermarkt
zijn ze ongelooflijk duur: 3,19 voor een pakje wraps. En dan zitten er nog maar twee(!) in.
Bij de Ekoplaza is het nog erger. Daar vragen ze voor onsmakelijk uitziende wraps
bijna 6 euro en ook dat zijn er maar twee.
Ik maak ze gewoon zelf! En dat blijkt geen enkel probleem... recepten en ideeën genoeg.
Maar... ze moeten wel op tortilla's lijken en geen verkapte pannenkoeken zijn.
Ik maak mijn eigen recept met wat ik in mijn keukenkastjes heb staan.
Of ze lekker zijn? Dat beoordeelt Suzanne.
Moet jij glutenvrij eten? Of eet je graag koolhydraatarm?
Heb je regelmatig buikpijn wanneer je veel brood hebt gegeten? Probeer deze tortillawraps eens uit.
Ook lekker als je geen allergie hebt of een dieet moet volgen.
Sterker nog; de oorspronkelijke, Mexicaanse tortilla's zijn gemaakt van maismeel en
daarmee altijd glutenvrij.
Ik maakte gelijk twee soorten glutenvrije tortilla's.
Ze zijn niet alleen verschillend door verschillende ingrediënten, maar vooral door
de manier waarop je ze bereidt.
Je kunt namelijk met een deeg werken of met een beslag.
De tortillawraps die ik normaal bak (klik), maak ik met een deeg waarvan ik balletjes rol.
Door de elasticiteit van de gluten kun je de verkregen deegballetjes heel dun uitrollen.
Het deeg van glutenvrije wraps mist deze elasticiteit. Door middel van tapiocameel of
het toevoegen van xanthaangom of agar agar verkrijg je meer binding en elasticiteit.
Ook een ei of gewoon maiszetmeeel is helpend voor de binding van dit deeg.
Ik had niets hiervan toegevoegd en daardoor kreeg ik deeg wat uit elkaar viel.
Was het niet tijdens het rollen, dan wel tijdens het bakken in de pan.
Ik deel het recept van de tortilla's die wel gelukt zijn... met een beslag!
Glutenvrije tortillawraps
voor ongeveer 5 tortilla's
Ingrediënten:
- 150 g kikkererwtenmeel
- 50 g maismeel
- 1/2 tl versgemalen zout
- 1/2 tl bakpoeder
- 2 el olijfolie
- 300 ml water
Hoe maak ik het klaar:
Roer het kikkererwtenmeel en maismeel door elkaar. Voeg het bakpoeder en zout toe. Roer de olijfolie goed door de droge bestanddelen. Voeg dan al roerend het water toe.
Gebruik eventueel de mixer om een klontvrij beslag te krijgen.
Doe wat olijfolie in een koekenpan, veeg eventueel uit met een keukenpapiertje zodat de hele bodem is bedekt.
Schenk het beslag er in en verspreid snel tot een dunne laag. Het moet een dunne tortilla worden die
later goed op te rollen is. Bak op middelzacht vuur tot de bovenkant gestold is en draai om.
Laat de tortilla niet bruin worden, dan is het te hard gegaan.
Dat het ook wel eens mis gaat, zie je hier.
Net als bij pannenkoeken mislukt de eerste af en toe.
Bewaar de tortilla op een bord of schaal en bak de volgende tortilla's tot het beslag op is.
Warm ze vlak voor gebruik even kort op in de koekenpan.
Enneh..... deze zijn helemaal goedgekeurd!!
Hoewel ik niet glutenvrij hoef te eten, heb ik deze tortilla - er bleef er eentje over -
natuurlijk zelf geproefd. De neutrale smaak combineert goed in tal van gerechten.
Of je ze nu oprolt als wrap met een heerlijke bonenvulling of
bakt als quasadille... de vulling doet het.
Dit is een geweldige tortillawrap.
Je kunt er wat kruiden aan toevoegen, maar dat is eigenlijk onnodig.
Je kunt deze tortilla's makkelijk bewaren: zo'n drie dagen in de koelkast of
tot twee maanden in de vriezer.
Smullen, hoor!
Wanneer bak jij je eigen tortillawraps?!
Ik heb inderdaad erg genoten van het heerlijke eten tijdens ons weekendje weg! Het glutenvrij koken en verzorgen is je uitstekend gelukt!😁
BeantwoordenVerwijderenDank je wel, lief dat je het zegt. Vond het super om te doen! 🤩
Verwijderen