Wat doe jij met een leftover van gekookte rijst?
Niet weggooien natuurlijk!
Ik geef wel eens een restje rijst aan de kippen, of bewaarde het in de vriezer.
Vanaf nu heb ik een veel beter idee voor mijn rijst leftover.
Weet je dat je heel makkelijk zelf rijstmelk kunt maken? Het kost je bijna niks...
In het rijtje plantaardige soorten melk zelf maken, is rijstmelk het slotstuk.
En een geweldig slotstuk, want ze is niet alleen heel easy en heel goedkoop,
maar ook heel lekker en bijna iedereen kan deze melk verdragen.
Natuurlijk is deze plantaardige melk lactosevrij. Eet je ook suikervrij? Glutenvrij?
Heb je een notenallergie?
Deze melk kun je ook dan prima verdragen.
In tegenstelling tot notenmelk is ze minder romig, ze ziet er zelfs wat waterig uit,
maar de smaak is lichtzoet. Veel recepten met rijstmelk die ik vond,
worden gezoet met dadels of agavesiroop of op smaak gebracht met vanille.
Ik houd van eenvoudig en geef de voorkeur aan een neutrale smaak.
Zo gebruikte ik deze melk al om de stamppot smeuïg te maken.
En dat gaat prima met een neutrale smaak!
Rijstmelk
voor 8,5 dl
Ingrediënten:
- 200 g gekookte rijst of
75 g ongekookte zilvervliesrijst - 1 l water
Hoe maak ik het klaar:
Heb je geen gekookte rijst, kook die dan eerst. Neem gerust de dubbele tijd kooktijd van wat op de verpakking staat. Laat afkoelen. Varieer gerust met de soort rijst. Zilvervliesrijst is altijd beter dan witte rijst, het is namelijk een volkoren graan. Gebruik je witte rijst, dan is het advies om dit te vervangen door zilvervliesrijst. Die volkoren variant heb je tegenwoordig ook bij basmati- en jasmijnrijst.
Doe de afgekoelde rijst en het water in een blender of gebruik een staafmixer.
Blend goed voor minimaal twee minuten.
Zeef de melk door een zeef met kaasdoek.
Dit zeven duurt lang, trek hier zomaar een uur voor uit.
Rijst bevat namelijk zetmeel, wat door het pureren een dikke brij wordt.
Schep de dikke melk rond, zodat het beter gezeefd wordt.
Wring daarna voorzichtig de pulp in de doek nog wat uit.
Ook al voeg je een liter water toe, de opbrengst is wat minder dan een liter.
Wat je met de overgebleven rijstpulp kunt doen, heb ik nog niet bedacht.
Voor deze keer heb ik het weggegooid.
Heb jij een goede tip?
Bewaar de rijstmelk in een schone, glazen fles. Ze blijft ongeveer 5 dagen goed.
Het bezinksel in de melk zakt naar de bodem. Goed schudden voor gebruik!
Varieer de dikte van de melk door meer of minder water te gebruiken.
Je kunt ook twee of drie eetlepels (zelfgemaakte) kokosmelk toevoegen
voor een romiger uiterlijk en smaak.
Wat denk je? Ga jij zelfgemaakte rijstmelk gebruiken?
Ik schreef het al, dit is het laatste deel in de serie over plantaardige melk zelf maken.
Welke melk drink jij?! gaat eraan vooraf.
De vorige delen gingen je voor en vind je misschien ook inspirerend om te lezen.
Het kan allemaal (amandelen, rijst, bananen, kokos enz.)maar ik vind het dan weer zo jammer dat het vaak van ver moet komen.
BeantwoordenVerwijderenDenk eens aan de vervuiling door vervoer en ook hoe wordt het opgeslagen? Vaak met vergif bewerkt vanwege het ongedierte. Daar moeten we; zeker als het niet nodig is, toch niet aan meedoen?!
Je hebt ook nog paardemelk of geitenmelk wat vaak wel verdragen wordt door mensen met een allergie.
Scherp van je: da's inderdaad een goed punt! Kies dan voor notenmelk van hazel- of walnoten die inheems groeien en zelf te wildplukken zijn ;) Of kies havermelk! Maar wat mij betreft vallen paarden- en geitenmelk ook af. Die zijn - net als koemelk - bedoeld voor het jonge dier en niet voor de mens. Dat is de reden dat ik plantaardige melk maak ;)
VerwijderenZijn de zaden (noten) dan wel bedoeld voor de mens? Die zijn bedoeld voor de voortplanting van de planten!
BeantwoordenVerwijderenHa ha.... er blijft altijd voldoende over voor de voortplanting van bomen en planten, hoor.
VerwijderenIn het paradijs kregen de eerste mensen noten en zaden te eten. Dat is ons oervoedsel: (levens)krachtig, puur en gezond!!
En er blijft ook meer dan genoeg melk over voor het kalf!
BeantwoordenVerwijderen