Wist je dat je kokosmelk gemakkelijk zelf kunt maken?
Het kan zelfs op vier manieren, oftewel met vier verschillende 'vormen' van kokos.
Veel fijner dan een blikje uit de supermarkt en
je maakt precies de hoeveelheid die je nodig hebt.
Ik ben dol op kokos en kokosmelk gebruik ik dan ook regelmatig in de keuken.
Bij het koken van Aziatische curry's, in roerbakgerechten, maar ook in soepen, koekjes
en zelfs in verschillende ijsrecepten.
Kokos geeft niet alleen een lichtzoete, karakteristieke smaak, maar ook
een dikke, romige structuur aan gerechten.
Nou ja... dat is de reden dat er in mijn keuken vaak kokosmelk te vinden is.
Maarrrrr.... soms grijp ik mis en soms heb ik heel veel over.
Dit probleem is snel opgelost wanneer je dus je eigen kokosmelk maakt.
Kokosmelk mengt ook goed met andere plantaardige dranken om ze wat meer romigheid te geven.
Hiermee past ze goed in de serie over alternatieve, plantaardige melk (klik)
Handig voor al die mensen die lactose intolerant zijn, maar ook voor die mensen
die bewust nadenken over koemelk.... is deze melk namelijk niet bedoeld voor het kalfje?
Slikken we alle zuivelreclame als zoete koek of denken we liever zelf kritisch na?!
Dé vier manieren om kokosmelk zelf te maken zijn:
- van verse kokosnoot; de pit dan
- van gedroogde en geraspte kokos
- van kokoschips
- van santen (plus extra!!)
Kokosmelk van verse kokosnoot
voor 350 ml kokosmelk
Ingrediënten:
- 100 g verse kokosnoot, ongeveer een halve kokosnoot
- 400 ml water
Hoe maak ik het klaar:
Haal het kokosvlees uit de harde, harige pit en snijd in kleinere stukken. Je mag het bruine schilletje er aan laten zitten.
Doe de stukken kokosnoot samen met het water in een blender en mix 2 minuten
op de hoogste stand tot je een romige, witte dikke melk hebt gekregen.
Zeef de melk door een kaasdoek of neteldoek. Door de romige structuur duurt dit even.
Roer af en toe en knijp op het laatst het vocht uit de pulp.
Deze melk smaakt naar kokos, maar niet zó zoet als de kokosmelk die ik maak van gedroogde kokos.
Gooi de kokospulp níet weg!! Dát is zonde want je kunt 'm nog gebruiken.
Je kunt de kokos laten drogen aan de lucht of in een droogoventje en dan is ze nog lang houdbaar.
Ik bakte er deze keer gelijk kokoskoekjes (klik) van...
lekker snel klaar en het scheutje melk in het beslag
was deze keer natuurlijk de vers gemaakte kokosmelk.
Kokosmelk van geraspte kokos
voor 350 ml kokosmelk
Ingrediënten:
- 100 g geraspte kokos
- 400 ml water
Hoe maak ik het klaar:
Doe de geraspte kokos samen met het water in een blender en blend op de hoogste stand tot een romig witte drank verkregen is.
Zeef de melk door een kaasdoek en wring de doek met de pulp daarna uit.
Gooi de kokosrasp niet weg, maar bewaar het goed gedroogd
gewoon bij je voorraad geraspte kokos.
Kokosmelk van kokoschips
voor 225 ml kokosmelk
Ingrediënten:
- 75 g kokoschips
- 300 ml water
Hoe maak ik het klaar:
Het lijkt heel wat in een zakje, maar kokoschips, ook wel kokosvlokken genoemd, weegt bijna niks.
Ik maakte om te beginnen een kleine hoeveelheid.
Vermaal eerst de kokosvlokken in een notenhakselaar tot grove kokossnippers.
Doe ze dan in een blender of gebruik een krachtige staafmixer. Giet het water erbij
en mix op de hoogste stand tot een romige kokosmelk is verkregen.
Laat de melk door een zeef met neteldoek passeren.
De smaak is zoet en ruikt sterk naar kokos.
Precies zoals het bedoeld is!
De geraspte kokos die overblijft kun je laten drogen om langer te bewaren
of gelijk verwerken in gebak of in het eten.
Santen
Hoe je kokosmelk moet maken van een blok santen staat op de verpakking.
Santen is vast van vorm, meestal verkrijgbaar in een blok, door het toevoegen van water wordt ze vloeibaar en krijg je een kokosmelk of kokosroom. In bijna elke supermarkt kun je santen vinden.
Van verse kokosnoot kun je ook zélf santen maken.
Santen koop je in een blok en is eigenlijk een soort geconcentreerde kokoscrème die ook wel kokosboter wordt genoemd. In het Engels word het ook wel 'creamed coconut' of 'coconut cream concentrate' genoemd.
Het vetgehalte bepaalt of je spreekt van:
- Kokosmelk 17% vet
- Kokosroom 24% vet
- Vaste santen 70% vet
Hoe je het maakt, is niet zo ingewikkeld. De ingrediënten blijven hetzelfde (water en kokosnoot), maar je speelt met de verhoudingen.
Voor het maken van santen laat je de kokosnootstukjes eerst trekken in heet water in plaats van mixen met koud water. Doe dit ongeveer 5 minuten.
Giet het water af en pureer de kokosnootstukjes in een krachtige blender of notenhakselaar.
Ga net zo lang door tot het een stevige pasta is geworden. Voeg eventueel een lepel water toe als het fijnmalen erg moeilijk gaat. Door de wrijving van het pureren ontstaat warmte, waardoor een smeuïge pasta ontstaat die steeds beter te mixen is.
Schep de kokosboter gelijk uit de blender wanneer ze nog smeuïg is en laat opstijven tot een blok of doe ze in een potje. Je kunt de santen in de koelkast zeker een maand bewaren.
Kokosboter smelt bij een temperatuur van ongeveer 25°C. In de zomer is ze buiten de koelkast vloeibaar.
Bewaartip
Heb je teveel kokosmelk gemaakt? Je kunt verse kokosmelk zo'n drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Doe dit in een schone, goed afsluitbare fles.
Je kunt de kokosmelk ook invriezen
wanneer je dit in een ijsblokjesvorm doet, kun je de kokosmelk gedoseerd
aan je gerecht toevoegen.
Let op dat door het invriezen en weer ontdooien de kokosmelk licht kan gaan schiften.
Extra stevig doorroeren helpt hierbij.
Het is natuurlijk niet alleen 'leuk' om je eigen kokosmelk te maken,
je weet ook precies wat erin gaat èn wat je er niet in doet.
Het scheelt verpakkingsmateriaal en
het scheelt in je portemonnee!
Altijd leuk, toch?!
Deze week volgt het laatste deel in de serie over plantaardige
melk zelf maken. Raad jij welke melk dat is? Blijf lezen....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten