Een vrolijk, warm zonnetje zou je in deze komkommertijd eigenlijk wel verwachten.
't Zit er even niet in dus maak ik zelf een paar zonnige gezichtjes; van komkommer!!
De enorme hoeveelheid komkommers die ik oogst, besluit ik in te maken.
In zoetzuur, op twee verschillende manieren.
Lekkere lange linten of dunne plakjes waarvan sommigen
je lachend tegemoet kijken.
Ik gebruik mijn mooie weckpotten en weckte het zoetzuur voor een dubbele houdbaarheid.
Dit is echter niet noodzakelijk.
Inmaken is niet zo moeilijk en deze zoetzure komkommer is een bijzonder lekkere manier
om het hele jaar van komkommer te genieten.
Heb je niet zoveel komkommers, kies dan één recept en halveer het azijnmengsel.
Komkommerplakjes in zoetzuur met smileys
voor 4 potten
- 3 à 4 komkommers
het azijnmengsel - 1200 ml azijn
- 7,5 dl water
- 275 g biologische suiker
- 1 tl dille
- 1 tl pittige paprikapoeder
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl dragon
- 2 takjes gedroogd venkelgroen
voor de smileys - stukje rode peper
- jeneverbessen
Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat er brandschone, met sodawater uitgekookte potten klaar staan. Ik gebruik weckpotten, maar je kunt ook potten met schroefdeksel gebruiken.
Maak het azijnmengsel door de azijn met het water en de suiker aan de kook te brengen.
Voeg de kruiden toe. Kun je niet alle kruiden vinden? Misschien kun je aan inmaakkruiden komen
of kijk eens bij een toko. Wilde venkel kun je zomaar tegenkomen, neem het eens mee om te drogen.
De helft van dit azijn-kruidenmengsel is voldoende voor dit recept. Houd het tegen de kook aan.
Was de komkommers en schil met een dunschiller lange linten van de schil,
laat om en om de groene schil zitten ter decoratie. Snijd daarna komkommerschijfjes
van ongeveer een halve cm dik. Maak per pot één of twee komkommersmileys.
Doe dit van een iets dikker plakje komkommer. Maak een kleine halfronde inkeping
voor de mond en prik twee gaatjes voor de ogen. Voor de mond neem je
een half ringetje rode peper. Druk deze in het komkommerplakje.
Prik twee jeneverbessen als ogen erboven.
Vul de potten met een bodem aan komkommerschijfjes. Druk daarna de komkommersmiley
tegen het glas en vul op met de rest van de komkommerplakjes
zodat het stevig zit en niet kan drijven.
Vul de potten tot anderhalve cm onder de bovenrand en schenk het hete azijnkruidenmengsel
over de komkommers. Werk schoon anders kun je
dit niet lang bewaren. Doe de deksels erop. Je kunt deze potten niet op de kop zetten,
dan drijven de smileys uit elkaar, dus gebruikte ik weckpotten en besloot gelijk te wecken.
Heb je geen weckketel? Zet de potten voor driekwart onder water in een grote pan
met op de bodem een theedoek. Breng kort aan de kook en houd 20 minuten tegen de kook aan.
Haal de potten uit de pan en klaar is je zoetzure komkommer met smileys.
Het idee van de smileys heb ik van Teunies blog gehaald, die in mijn leeslijst staat.
Aanrader om eens een kijkje te nemen op haar blog ;)
De zoetzure komkommer is wel 2 jaar houdbaar.
Komkommerlinten in zoetzuur
Ingrediënten:
- 4 komkommers
- het azijnmengsel hierboven
- extra 50 g suiker
- 3 laurierblaadjes
- stukje peper
Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat er brandschone, met sodawater uitgekookte potten klaar staan. Ik gebruikte weckpotten, maar je kunt ook potten met schroefdeksel gebruiken.
Maak het azijnmengsel als je het nog niet hebt klaarstaan van het vorige recept. De helft hiervan is voldoende voor dit recept. Houd het tegen de kook aan.
Was de komkommers en haal de schil er af. Schaaf daarna één kant tot aan de zaadlijst in linten.
Draai de komkommer en schaaf met de kaasschaaf de andere kant tot het midden. En ga zo rondom tot alleen het midden overblijft.
Dit middelste deel gooi je natuurlijk niet weg, maar kun je prima gebruiken in de coole komkommersoep (klik)
Drapeer lange linten verticaal in de pot en vul het midden op met de andere linten. Vouw de buitenste linten naar binnen toe en druk het geheel goed aan. Leg er een laurierblaadje op.
Schenk het kokendhete azijnmengsel over de komkommerlinten tot 2 cm onder de rand.
Leg de weckring en het deksel erop wanneer je weckpotten gebruikt of draai het schroefdeksel erop en zet op de kop weg.
Voor het wecken kun je de potten in een pan zetten, zorg dat het water tot driekwart van de pot komt. Breng het water net aan de kook en laat het dan tegen de kook aan staan voor 20 minuten.
En klaar zijn je zoetzure komkommerlinten.
Zeker twee jaar houdbaar.
Deze zoetzure komkommer is een veelzijdige en overheerlijke sidedish
en gaan nog veel Oosterse maaltijden, stamppotten, pitabroodjes en broodjes kaas opluisteren.
Lekker!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten