Al eens een appeldonut geproefd?!
Ze zijn zalig, super snel klaar, zien er prachtig uit en super gezond!
Kan dat echt? Ja, ze zijn suikervrij, glutenvrij en vegan.
Ook 'bak' je ze zonder oven. Ideaal als je weinig tijd,
wat zeg ik: als je geen tijd hebt en toch iets feestelijks wilt serveren.
Neem gerust een appeldonut als ontbijt, of neem 'm bij een kopje kruidenthee of koffie.
Twee of drie mag ook.... want je kent het gezegde: 'an apple a day, keeps the doctor away'.
Appeldonuts
voor 5 à 6 donuts
Ingrediënten:
- 1 grote, lekkere appel
- 2 el pindakaas met smaakje
- zelfgemaakte granola
of: havervlokken, pitten, noten en gedroogde vruchtjes
Hoe maak ik het klaar:
Kies een sappige en stevige appel. Mijn favoriet is de Elstar. Laat de appel ongeschild. De meeste vitamines en vezels zitten net onder de schil.
Boor het klokhuis eruit met een appelboor. Snijd de appel in plakken van 1 cm dik.
Smeer pindakaas op de bovenkant van een appelplak. Ik gebruikte bio pindakaas kokos chili van de pindakaaswinkel en hoewel het vreemd klinkt is dat oprecht lekker! Zeker op deze appeldonut: zoet, hartig èn pittig tegelijk.
Verdeel hier je zelfgemaakte granola over.
Ik heb al eerder een heerlijke, suikervrije granola, gebakken in de koekenpan gedeeld (klik!),
die je volledig naar eigen smaak samenstelt.
Heb je geen granola staan, dan kun je ook havervlokken nemen (tarwevlokken bevatten gluten),
wel of niet licht geroosterd die je versierd met kokosstrooisel, gedroogde cranberries en
rozijntjes, noten en zonnebloempitten. Kortom: alles wat je maar lekker vindt en in huis hebt.
Maak er een feestje van!
Deze lekkere smaakcombinatie verraste me!! Het is supersnel gemaakt,
maar dat zie en proef je er niet aan af.
Natuurlijk waren mijn kinderen wat kritisch, dus maakte ik ook een kleurrijke,
suikerrijke variant voor hen. Bestrijk de appelschijven met een laagje glazuur
(poedersuiker met water) en verdeel daarover decoratiestrooisel voor taarten of cupcakes.
Denk aan discodip en gekleurde hagelslag.
Deze appeldonuts zijn ook een leuk idee om te trakteren op 'de gezonde school'.
Snel gemaakt en niet zo duur. Daar kun je mee aankomen!
Geef de juffen en meesters de pindakaasvariant en de kinderen de keuze.
Extra variatietip:
- Smelt wat blokjes pure chocolade au bain marie en verdeel deze in streepjes over de appeldonuts. Dit kan zowel bij de pindakaas donuts als bij de glazuurdonuts.
- Ga op zoek naar een bijzondere variant pindakaas of probeer eens een andere notenpasta
Geen opmerkingen:
Een reactie posten