startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 29 augustus 2024

Pina Colada ijsjes

Was je deze zomer toevallig níet op een tropisch eiland, dan kun je dat eilandgevoel
 nu alsnog krijgen. Ogen dicht en.... 
proeven maar!  
Van deze heerlijke pina colada ijsjes!
Met de warme, zomerse dagen deze week, maakte ik de ijsjes die al zo lang op m'n to-do-lijstje stonden.
 Vanaf dat ik ze bij Miranda voorbij zag komen....

En al de ingrediënten heb ik gewoon in huis... deze ijsjes zijn supersnel gemaakt!
Genieten met al die warme (na)zomerse dagen die er nog aankomen!


Pina Colada ijsjes

      voor 12 stuks

Ingrediënten:
  • 50 g geraspte kokos
  • 200 ml water
  • 400 ml sojaroom
  • 200 ml ananassap
  • 150 g poedersuiker
  • 100 ml witte rum
    ook nodig:
  • ijslollystokjes
  • glazen/kartonnen of plastic bekertjes
  • of ijsvormpjes

Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst een dikke kokosmelk van de geraspte kokos en het water. Doe dit in een blender.
Je kunt deze stap overslaan en kokosmelk uit blik nemen.
Voeg  alle overige ingrediënten toe en mix tot een gladde, dikke vloeistof.
Je krijgt ongeveer 1500 ml ijs. Vul hier de vormpjes mee en zet ze in de vriezer.
Steek na twee uur de ijsstokjes erin.
Laat nog minstens twee uur -of beter nog een nachtje - bevriezen.
Haal de ijsjes uit de vorm en....  
smullen maar!
Wat zijn deze ijsjes mooi in balans. Je proeft de ananas, kokos en de rum bij elk hapje.
Vind je de kokosstructuur wat minder fijn, zeef de bij stap één verkregen kokosmelk of 
vervang door kokosmelk uit blik.
For adults only!

dinsdag 27 augustus 2024

Pruimentaart!

Dit is pruimentaart nummer vier op m'n blog en ik besef dat ik wat onderscheid moet maken.
Bij het omgekeerde pruimentaartje liggen de pruimen omgekeerd verzonken in een heerlijk zacht cakedeeg. 
Het ondeugende pruimentaartje is gemaakt met pruimen, getrokken in brandenwijn (van de likeur)
Dan is er de pruimentaart gemaakt van kruimeldeeg met een vulling van pruimen, amandelspijs en mascarpone.
En met trots stel ik jullie hierbij voor aan pruimentaart nummer vier!
Deze pruimentaart maak je met appeltaartdeeg waarbij de pruimen liggen op een romig bedje
 met onder andere amandelmeel voor een extra zoete smaak.

Waarom nog een pruimentaart?
Tja... pruimenboom nummer twee doet het dit jaar super goed en de pruimen blijken
 zoeter te worden naarmate de boom ouder wordt.
Deze nog altijd wat zuurdere pruimen zijn  in een taart als deze onweerstaanbaar. 
En zo is ook deze hele taart geworden: onweerstaanbaar lekker!

Pruimentaart


Ingrediënten:

Voor het deeg:
  • 100 g biologisch volkorenmeel
  • 80 g biologische bloem
  • 90 g rietsuiker
  • 90 g boter
  • 1 eierdooier
  • snufje gemalen zeezout
Voor de vulling:
  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • 75 g rietsuiker
  • 100 g rauwe amandelen
  • 2 el bloem
  • 15 pruimen
  • 2 eetlepels pruimenjam of een jam naar keuze


Hoe maak ik het klaar:
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. 
Vet een ronde springvorm van 24 cm doorsnede in met wat boter. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed een deeg van het meel, de bloem, de suiker, de eierdooier, de boter en het snufje zout. Voeg eventueel een eetlepel water toe. Het deeg laat zich moeilijk uitrollen, maar je kunt het plat drukken in de ingevette vorm. Bedek de bodem en de wanden tot 2/3 deel met het deeg. 
Zet de taartvorm in de koelkast en laat ongeveer een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C. 
Klop of mix in een andere kom de boter en de suiker 
tot een romige massa. Voeg de eieren er één voor één aan toe. Maal de amandelen fijn 
in een foodprocessor of notenhakselaar. Voeg het verkregen amandelmeel - de gemalen amandelen - toe
 en klop er tot slot de bloem door. De amandelen geven een heerlijke (amandel)spijssmaak aan de taart.
Verdeel dit beslag over de gekoelde taartbodem en druk hier de gehalveerde pruimen in.
Schuif de taart in het midden van de voorverwarmde oven en laat 10 minuten bakken.
Schakel daarna de temperatuur terug naar 180°C.
en bak de taart in 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat afkoelen buiten de oven.
Doe de lepels jam plus een eetlepel water in een steelpannetje en breng aan de kook.
Strijk de nog warme 'gelei' over de taart zodat 
deze gaat glanzen.
Is het geen oogstrelend plaatje zo? 
En daar blijft het niet bij! 
Als ik moet kiezen wat de lekkerste pruimentaart is.... 
Hmmm, komt deze denk ik op nummer één!
Het is een verrukkelijke taart en daarom is dit de pruimentaart-met-uitroepteken!
Geniet ervan!



Alle goed-te-pruimen-baksels op een rijtje:

zaterdag 24 augustus 2024

Venkelomelet

Wat is dat weer genieten: terug van vakantie heerlijk vers eten uit de moestuin!!
Dat heb ik toch wel gemist....
Dit jaar word ik super blij van de venkel, komkommer en de hoeveelheid eieren.
En ik besloot deze verse voedingsmiddelen te combineren in een eenvoudige, voedzame en
 heerlijke maaltijd. Het werd een gevulde omelet met venkel, 
Geserveerd met een eenvoudige salade uit de tuin met komkommer. Dát smaakte goed!


Gevulde venkelomelet

              voor 4 - 5 personen

Ingrediënten:
  • 1 - 2 venkelknollen (400 g)
  • 2 rode uien
  • 30 g roomboter
  • 8 eieren
  • 200 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • bos bieslook
  • 200 g feta of witte kaas

Hoe maak ik het klaar:
Pel en snipper de rode uien. Snijd het loof van de venkel.
Snijd de venkelknol in de lengte in kwarten en verwijder de harde middenkern. Ik nam anderhalve venkel, samen ruim 400 g.
Snijd de venkel in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes.

Je kunt één dikke omelet bakken of twee dunnere omeletten. Ik koos voor het laatste.
Verhit de helft van de boter in de koekenpan(nen) en fruit de ui 1 minuut. 
Voeg de venkel toe en bak op laag vuur 5 minuten. 
Klop ondertssen de eieren los met de sojaroom en breng op smaak met de versgemalen peper en het zout. 
Knip de bieslook in kleine stukjes boven de losgeklopte eieren en houdt een paar sprieten apart voor in een salade.
Schenk het eimengsel in de pan over de gebakken groente heen.
Verkruimel de feta boven de omelet en
 leg een deksel op de pan.
Laat de omelet in 8 - 10 minuten garen op middelhoog vuur tot de eieren gestold en 
de kaas gesmolten is.

Maak in de tussentijd een lichte salade voor erbij. Ik nam sla en komkommer uit de tuin, 
verdeelde wat bieslook en pijnboompitjes erover en druppelde een lichte vinaigrette met pruimenazijn
 (zie vorige blog) erover.
Bak in de tussentijd een stokbrood om erbij te serveren.
Laat de omelet uit de pan glijden en snijd in punten.
Serveer de omelet met brood en een lichte salade.

Variatie:
  • voeg extra groente toe zoals blokjes paprika,prei of courgette
  • vervang de feta door jong belegen geraspte kaas
  • breng op smaak met verse kruiden als dille en peterselie

Als lunch is deze omelet ook een goed idee!

Geniet ervan!!

maandag 19 augustus 2024

Pruimenazijn

 "Na het zure komt het zoet" was een uitdrukking die ik vroeger geregeld hoorde. 
Dit geldt dus niet voor de pruimen uit mijn moestuin.
Die heerlijk zoete, sappige pruimen van de oude, verweerde pruimenboom zijn allemaal geplukt 
en  nu zijn die andere, magere en zure pruimen aan de beurt. 
Ze groeien aan de boom die ik kocht als Elstar, maar appels hebben er nooit aan gezeten. 
Het is gewoon een wilde pruim, waar ik er ook heel veel van langs de kant van de weg zag staan 
tijdens een vakantie in Luxemburg.

Voorgaande jaren heb ik de pruimen wel eens gelaten voor wat het was, 
maar dit jaar bedacht ik om er azijn van te maken.
Jammer om dat van die sappige, zoete pruimen te doen, dus neem ik de toepasselijke 'zuurpruimen'.

In de Japanse keuken wordt pruimenazijn geregeld gebruikt, maar daar is de azijn 
 eigenlijk een restproduct van umeboshi.
Ooit van umeboshi gehoord?
Dit is een kruidig, pittige pruimenpasta uit Japan en wordt geserveerd bij tal van gerechten.
De onrijpe, zure Japanse pruimen - 'ume' geheten - worden hiervoor gebruikt.
Eerst worden ze een tijdlang gezouten, behandeld met sisho blad en vervolgens gedroogd.
Zouden mijn zure pruimen niet per ongeluk ume's kunnen zijn?
Maar nee...  umes schijnen meer op abrikoos te lijken dan op onze Hollandse pruimen, 
ook al zijn die zuur. 
Zal ik umeboshi proberen te maken?!  Het nevenproduct daarvan is azijn.

Maar nee, dát proces duurt me voor nu wat te lang
Ik maak pruimenazijn. En wie weet, ooit.....


Pruimenazijn

     voor1 grote fles

Ingrediënten:
  • pruimen, een kilo of zoveel je wilt
  • biologische natuurazijn
  • glazen fles(sen)

Hoe maak ik het klaar:
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit.
De hoeveeheid pruimen is afhankelijk van de grootte van je fles.
Vul een fles met ruime hals tot boven aan toe met de schoongemaakte pruimen. 
Schenk de azijn in de fles tot de rand. 
Dop erop en laat de azijn in het zonnetje staan.
Na drie weken zul je zien dat - ook al waren het paarse, gele of blauwe pruimen - je een prachtige
roze pruimenazijn hebt gekregen.

Wat je nog beter ziet als je het gaat zeven en in een mooie, sierlijke fles giet.

De azijn die je na het zeven overhoudt, is de pruimenazijn. De pruimen gebruik je niet meer.
En hoe zuur mijn pruimen ook zijn, ze geven een zoet accent aan deze azijn.
Het is een prachtig roze, fruitige azijn geworden.
Sprenkel over een salade, voeg een scheutje toe aan je zelfgemaakte mayonaise of
 geef een flesje pruimenazijn cadeau!
Bij voorkeur aan iemand met humor voordat de ontvanger het beledigend opvat en
 zichzelf als... Tja, een zuurpruim ziet.
Je hebt nu eenmaal zoete en zure pruimen ;)

Waar zou jij deze azijn voor gebruiken?


zaterdag 10 augustus 2024

Frambozenthee uit de tuin

 Geen thee met frambozensmaakje van Pickwick, maar thee van framboos.
Dat is iets heel anders! Ik maakte thee van frambozenblad uit de tuin!
Niet moeilijk - dat is met heel veel dingen het geval - je moet het maar net even weten.
Al jaar en dag heb ik framboos in de moestuin staan.
Het woekert en groeit ook op plekken waar ik het niet wil hebben. 
Maar dat geeft helemaal niets (meer) want van frambozenblad maak je nu je eigen pot gedroogde thee.
Zoals frambozen goed zijn voor je gezondheid en vol vitamines en antioxidanten zitten,  
is ook het blad super gezond.
Zoals ze groeit, geeft ze ook haar gezondheidsvoordelen door. Krachtig dus!!

Zo blijkt ze:
  • Ontstekingsremmend
  • Weerstandsverhogend 
  • Infectieremmend
  • Helpt weefsel versterken
  • Weefsel herstellen en verstevigen
  • Ondersteunt de vruchtbaarheid bij vrouwen
  • Heeft een goede werking op menstruatie
  • Ondersteunt zwangerschap en bevalling
  • Ondersteunt bij de overgang

Als je de bladeren tot thee droogt, kun je er het jaarrond van genieten.
Een echte boost voor je gezondheid is deze thee! Vers of gedroogd...


Frambozenbladthee

  Voor een pot vol

Ingrediënten:
  • verse bladeren van de framboos
  • 10-12 frambozen
  • evt. voedseldroger 


Hoe maak ik het:
Pluk zowel jonge als oudere frambozenbladeren 's morgens wanneer de zon schijnt. Laat beschadigde of vieze bladeren zitten.
Spoel de bladeren af met water en laat even staan.
Je kunt nu op twee verschillende wijzen de bladeren drogen.

  1. Bind het blad in kleine bosjes en hang het te drogen in huis. In de zomer is de temperatuur binnenshuis hoog genoeg zodat de bladeren na twee tot drie dagen knisperig droog aanvoelen.
  2. Spreid de bladeren uit op de roosters van een droogoven en laat op 55°C in twee tot drie uur het blad drogen. 
Ik koos voor de tweede manier, niet omdat het sneller gaat, maar omdat ik er gelijk wat framboosjes bij droogde. 
De mooie exemplaren snoepte ik gelijk op, maar wat ingedroogde, kleine framboosjes droogde ik mee.
Deze framboosjes trek ik uit elkaar wat de droogtijd verkort. Toch moeten ze zo'n 6 - 8 uur op 65° C drogen.

Als de bladeren knisperig droog aanvoelen, verwijder je de harde steeltjes en verkruimel je het blad boven een (weck)pot.

Voeg ook de gedroogde vruchtjes in stukjes toe.
Het staat mooi rood in de thee en geeft een friszuur accent.

Eigenlijk wilde ik ook frambozenbloempjes drogen voor in de thee zodat de hele plant gebruikt wordt, maar weet jij hoe framboos bloeit??
Zó dus!
De bloemknoppen worden framboos en mooie bloemblaadjes in mijn theemelange kan ik vergeten. 

De thee is klaar! Ze smaakt niet zó zoet als de gearomatiseerde thee van Pickwick, 
maar  lekker groen en ze zit boordevol gezondheid.

Mijn experiment met gefermenteerde bladeren is nog niet goedgekeurd. Komt een andere keer.
Heb jij al ervaring met zelf frambozen- of bramenblad fermenteren als thee? Ik hoor het graag.
Maar eerst....
Een kopje op je gezondheid!