startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 12 oktober 2019

Chips van aardappelschillen

Ooit kreeg ik een exemplaar van de Vrekkenkrant - nu het tijdschrift ''Genoeg'' - onder ogen, waarin  stond dat je van de schillen van aardappels chips kunt maken. Ik heb het een aantal keer geprobeerd en vergat het vervolgens weer. Iets te alternatief, volgens velen. Maar laatst dacht ik er weer aan.
En van de kleine, maar heerlijke aardappeloogst uit eigen tuin, zette ik mijn kinderen ook de aardappelschillen voor.
Gefrituurd en een beetje gekruid, dat wel! Het was een heuse traktatie voor ze!
Je wist toch al dat je de schil van biologische aardappelen prima kunt eten?!
Als je de aardappels wel schilt, kun je zelfs die losse schillen eten.
 
Je kunt meer delen van de plant eten, wat nu nog vaak weggegooid word. En dat is zonde: don't waste food!
Denk maar eens aan:
en zoals ik nu ga delen: aardappelschilchips.

Het idee is super simpel, maar vergeet niet dat je biologische groente gebruikt. Als er gif wordt gebruikt wat via kunstmest of spuiten bij groentes of fruit komt, hoopt zich dat vaak op in de schil.
En dat binnen krijgen is niet de bedoeling!
Biologische aardappels hoef je niet eens te schillen, als je de aardappels goed afboent, zijn ze zó te gebruiken. Maar als je ze wel schilt, kun je de schillen goed gebruiken voor chips....

Chips van aardappelschillen

Ingrediënten:
  • biologische aardappelschillen
  • zonnebloemolie
  • zeezout
  • evt paprikapoeder of kruidenzout
             verder nodig
  • frituurpan


Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen, was de schillen en dep ze daarna grondig droog. Ze mogen geen vocht meer bevatten.

Je kunt aardappelschillen in een papieren zak ook een paar dagen in de koelkast bewaren.
Dan drogen ze goed in. Bewaar ze in ieder geval niet in water!
Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan tot 180 graden.


Doe de schillen in de olie en bak ze in 4 minuten goudbruin en knapperig.
In tegenstelling tot gewone chips, hoef je deze schilletjes niet twee keer te frituren.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi ze naar smaak met zeezout, kruidenzout of paprikapoeder.
Wil je een paprika-smaak krijgen, gebruik dan ook wat zout erbij.
Ik nam mijn favoriet: gerookt paprikapoeder met wat zeezout.
 
Lekker hapje voor bij de borrel of als het 'chips-tijd' voor de kinderen is.

Mijn kinderen vonden ze overheerlijk en waren teleurgesteld dat ze maar een klein handje kregen...
 toen waren de schillen weer op.
"Mam, je kunt ook de hele aardappel op schillen, hoor! Dan hebben we lekker meer chips!"
 
Van de week aten we andijviestamppot, wat de mannen in huis dus niet lekker vinden!
Maar het is voor het goede doel....  van de schillen eten we vanavond weer chips!!
 
Is dit te alternatief voor je of ga je het ook eens proberen?!
Let me know.... ;)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten