Een lekkere pesto en deze keer niet met basilicum, maar met iets wat je normaal misschien zou weggooien.... In de winkel zie je het venkelloof meestal niet meer bij de knol, het is al weggesneden.
Heb je een eigen moestuin, dan kun je het venkelgroen prima gebruiken.
Want weggooien is zonde, dus ik maakte van dit decoratieve venkelgroen een pesto....
Heerlijk aromatisch, zacht en toch lekker kruidig.
Venkelloofpesto
voldoende voor 2 porties of potjes
Ingrediënten:
- 1 knolvenkel met loof of 150 g venkelloof
- 20 g hazelnoten
- 30 g zonnebloempitten
- 200 ml goede olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 75 g geraspte kaas
extra nodig: - een keukenmachine
Hoe maak ik het klaar:
Was het venkelloof, haal het van de dikke stengels af. De dunne stengels kun je nog gebruiken en snijd je in stukjes. Pel de knoflook en weeg de andere ingrediënten af.
Doe alles, behalve de olie, in de keukenmachine en laat draaien, tot alle ingrediënten fijngemalen zijn.
Bij mij lukte dit niet in één keer, want één takje draaide zich omhoog, het leek wel kerstgroen in mijn keukenmachine;)
Schenk de olie in een dunne straal in de kom, terwijl de machine draait. Voor deze pesto kun je als je wilt, ook zonnebloemolie gebruiken.
Als het een homogene, groene pasta is, is de pesto klaar voor gebruik.
Proef maar eens.....
Het lekkerste is het om de pesto vers te gebruiken en dat deed ik dan ook.
Ik maakte een heerlijk snel-klaar pastagerecht (klik)
Dit staat binnen 20 minuutjes op tafel en dan heb je in de tussentijd nog de pesto gemaakt ;)
Wil je de pesto bewaren?
Doe dit in de koelkast, luchtdicht afgesloten en bewaar het niet langer dan 5 dagen.
Het groen is prima te drogen en geeft een aromatische smaak aan ingemaakte augurken
en andere groentes in zoetzuur.
Venkelgroen past ook goed in een kruidenazijn.
En... alsof het nog niet genoeg is: van het venkelgroen kun je thee trekken.
Geniet van de andere kant van venkel!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten