donderdag 19 mei 2016

Het vliervirus!

Eindelijk......   het is zover! De vlier bloeit. De eerste bloeiende vlierbloesem zag ik vorige week op de camping bij de boer!  Ik dronk er gelijk een lekker kopje verse vlierbloesemthee.

Ik heb gelukkig nooit last van allergie of hooikoorts, maar in het voorjaar krijg ik wel een bijzonder virus: het vliervirus! Ik heb koortsachtig veel zin om met de vlier aan de slag te gaan. En als de vlier bloeit, zijn er voor mij weer talloze manieren om gebruik te maken van de vlierbloesem en de vlierbes. Ook de bast, de bladeren en de wortels zijn trouwens te gebruiken. In het voorjaar gebruik ik de bloesem en in het najaar de besjes en ik maak er zoveel mogelijk verschillende producten mee.
Vorig jaar maakte ik van de vlierbes:
  • vlierbessenlikeur
  • vlierbessensap
  • vlierbessensiroop 
  • onrijpe besjes maakte ik in als kappertjes
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en daar ga ik dit jaar er vast een aantal van uitproberen. Het leuke is dat er overal in de vrije natuur vlierbomen groeien. Gewoon gratis, voor iederéén!
Officieel is de vlier geen boom, maar een struik. De vlier kan heel hoog worden en heeft verhoute takken, dus als je het een boom noemt: prima!
Ik noem het gewoon: de vlier!
De besjes beginnen te rijpen vanaf september.
Maar nu eerst is het tijd voor de vlierbloesem!
Ik open hierbij het vlierseizoen en begin vandaag met:  thee en pannenkoeken!
Vorig jaar maakte ik van de vlierbloesem:
  • vlierbloesemsiroop
  • vlierbloesempannenkoeken
  • vlierbloesemthee
En geloof me, je kunt er niet teveel van hebben.
De vlierbloesem heeft de meest krachtig werking. Ze is weerstandsbevorderend, zweetafdrijvend bij griep en verkoudheid en ze voert gifstoffen uit je lichaam af. Ideaal om in de winter elke dag een paar koppen vlierbloesemthee te drinken.
Ik dacht dat ik afgelopen jaar een flinke voorraad verzameld had, maar het was halverwege de winter op.....  en toen kreeg ik dus de griep. Dat krijg je dan, hè?!

De hele vlier heeft grote medicinale waarde.
Waar is het allemaal goed voor? Vlierbloesem kun je goed gebruiken als thee. Thee van bast en wortel is goed tegen reuma. Thee van de bladeren is goed bij suikerziekte. En de vlierbes reinigt het bloed, laxeert, werkt zweetafdrijvend en lost slijm op. Werkt genezend en pijnstillend bij zenuwontsteking en darmkoliek. Nou, dat is toch een aardig rijtje.
Als je daar nog niet enthousiast van wordt, dan wordt je het vast van mijn recepten! 
Vandaag heb ik mijn gezondheid een boost gegeven door de vlierbloesem te gebruiken.

Ik bakte vlierbloesempannenkoeken, die ik serveerde met dit voorjaar vers gemaakte paardenbloemenstrooop.
En ik dronk een kop verse vlierbloesemthee.
Mmmmm.... de smaak van het voorjaar is zoet en zacht!

Vlierbloesempannenkoek

(genoeg voor 8 pannenkoekjes)
Ingrediënten:

  • 125 g volkoren meel (bio)
  • 100 g bloem (bio)
  • 1 ei
  • snufje zeezout
  • 5 dl sojamelk (evt. met een smaakje)
  • 8 vlierbloesemschermen
Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst het pannenkoekenbeslag: de twee soorten meel vermeng ik samen met het snufje zout. Vervolgens mix ik de melk en het kakelverse ei (net gelegd door mijn kippen) erdoorheen, tot een beslag.
Doe een klontje boter in een pan en schenk daarin het pannenkoekenbeslag. Druk in de vochtige bovenkant een groot vlierbloesemscherm, zodat de bloemetjes vast in het beslag komen te zitten. Of gebruik twee kleinere schermen.
Knip met een schaar de dikkere steeltjes weg, zodat alleen de hele dunne steeltjes overblijven en de bloemetjes natuurlijk.
 
Bak ook de andere kant goudbruin.
Serveer met lekkere zoete paardenbloemenstroop of ander zoet beleg naar keuze. Ik serveerde er ook  courgette-citrusvruchtenjam bij. Een friszure smaak. 

Mmmmm..... lekker!

Deze vlierbes pannenkoeken zijn heerlijk als nagerecht,
  maar ze kunnen ook prima als lunchgerecht geserveerd worden.  
Of bak er eens eentje voor bij een kopje koffie of thee.
De rest van de geplukte vlierbloesem hang ik te drogen in mijn droogkasje.  Hoewel je ze ook vers kan gebruiken (gewoon kokend water erover schenken) is de smaak gedroogd krachtiger en het is heel lang houdbaar.

Heb jij al een vlier gespot bij je in de buurt? In het plantsoen of gewoon langs de weg?
Laat je het me weten hoe jij gebruik maakt van de vlier?

Geen opmerkingen: