Wat is het heerlijk om met verse kruiden bezig te zijn. Zelf kruidenazijn maken is snel gedaan,
maar stond gek genoeg al een tijdlang op mijn to-do-lijstje. Dat ik het nu maakte,
komt vast doordat ik mooie flessen heb gekocht die er om smeken gevuld te worden.
Voor het maken van kruidenazijn gebruik je gewone witte natuurazijn die je met de kruiden en specerijen 2 weken laat trekken. That's it! Klaar is je kruidenazijn. Ook erg leuk om samen met kinderen te doen.
Dragonazijn is een bekende kruidenazijn, maar bij gebrek aan dragon in mijn tuintje,
heb ik basilicumazijn en tijmazijn gemaakt.
En voordat mijn basilicum in de kas helemaal verwelkt en verdord, leg ik de smaak vast
in deze kruidenazijn!
Kruidenazijn met basilicum en met tijm
twee keer een halve liter
Ingrediënten:
voor de basilicumazijn
voor de basilicumazijn
- 3 takjes basilicum
- 1/2 teentje knoflook
- 1 tl citroenrasp (van een biologische citroen!)
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 500 ml biologische natuurazijn
- 1 ringetje van een verse rode peper
voor de tijmazijn - 4 takjes tijm
- 1/2 teentje knoflook
- 1 tl citroenrasp (van een biologische(!) citroen)
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 5 dl biologische natuurazijn
- 1 ringetje van een verse rode peper
Werk met goed schoongemaakte, met soda uitgekookte flessen.
Was de kruiden en dep daarna goed droog.
Pel de knoflook en snijd het teentje overlangs in dunne plakjes.
Was een citroen en rasp van een hele citroen de schil. Zorg dat je niet het wit eronder mee raspt want dat smaakt erg bitter. Van één citroen krijg je ongeveer 2 theelepels citroenrasp.
Verdeel in de ene fles de droge ingrediënten en de rasp voor de basilicumazijn. Overgiet met de azijn en sluit de fles.
Verdeel in de andere fles de verse en droge ingrediënten voor de tijmazijn
en overgiet ook deze met de azijn.
Je hebt nu twee prachtige flessen kruidenazijn in de maak.
Laat ze twee weken trekken en zeef daarna de kruiden eruit.
Doe ze in een sierlijke (azijn) fles en voeg voor de sier nog een takje vers kruid toe.
Zodat je kunt zien hoe je azijn op smaak is gemaakt.
Ook heel mooi om cadeau te geven.
Je kunt naar hartenlust experimenteren met andere kruiden en andere ingrediënten
voor je persoonlijke en favoriete kruidenazijn.
Weet je trouwens hoe natuurazijn wordt gemaakt?
De azijnzuurbacterie Acetobacter zit van nature in hout.
Van hout worden houtkrullen geschaafd die overgoten wordt met alcoholische dranken.
Denk hierbij aan oude wijn, vergist appelsap en andere producten.
Bij een temperatuur van 30 tot 35 graden wordt deze vloeistof over de houtkrullen gecirculeerd,
net zolang tot er azijn ontstaat.
Ben je geïnteresseerd in zelf azijn maken?
Kijk dan eens hoe je zelf appelazijn maakt (klik)
Of hoe je wijnazijn maakt (klik)
Blijf me volgen; binnenkort deel ik een heel bijzonder azijnexperiment!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten