startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

woensdag 28 september 2022

Zwart fruitsap

Dit jaar plukte ik telkens kleine hoeveelheden vlierbessen en bramen. 
 Omdat ik niet alles in één dag oogstte en dit zachte fruit niet goed houdbaar is - ook niet 
in de koelkast -  verzamelde ik de vruchten over verschillende weken in de vriezer.
Elke keer iets erbij tot ik vond dat ik genoeg had 
om te verwerken tot dit supergezonde sapje!
Sap maak ik met een sappan en is een koud kunstje om te doen.
Je verhit de vruchten (pasteuriseren) om ze lang - zeker een half jaar -  houdbaar te maken.
Dit is sap met vruchten die toevallig allemaal 
donker van kleur zijn en boordevol antioxidanten, 
vitamines en mineralen zitten die je gezondheid een geweldige boost geven!
De bramen komen uit de moestuin evenals de zwarte bessen eerder dit jaar.
De vlierbessen plukte ik wild: de hele wereld is voor wildplukkers immers een moestuin.

Alles is dit jaar door de droogte veel vroeger te oogsten en als je er niet op tijd bij bent,
hangen de vlierbessen al ingedroogd aan de boom.
Soms helpt het om aan de andere kant van de boom te kijken waar de zon niet of pas later bij  komt. 
De overrijpe bramen vallen van de takken - ik zie er nooit vogels van eten - of drogen ook in.
Dit jaar waren er al bramen rijp in juni.

De zwarte bessen die ik ook in het sap verwerk, lagen nog in de vriezer te wachten op 
een goed idee en dat is dit sap zeker!
Lees onder het recept meer over de gezondheidsvoordelen....


Zwart fruitsap

       voldoende voor 1  liter sap 


Ingrediënten:
  • 500 g vlierbessen
  • 500 g bramen
  • 100 g zwarte bessen
  • 110 g kristalsuiker


Hoe maak ik het klaar:
Eigenlijk mag het geen recept heten, de sappan doet het werk! 
Spoel vers fruit voorzichtig af. Doe hetzelfde als je diepvriesfruit gebruikt en doe het in het bovenste compartiment van de sappan. Verwijder de dikkere stelen van de vlierbessen, wat erg makkelijk gaat wanneer ze uit de diepvries komen....  Het is overigens niet erg voor de kwaliteit van het sap als er nog takjes of steeltjes aan zitten.

Voeg ook de suiker toe... zonder suiker wordt het een erg zuur drankje.
Wil je siroop maken - om aan te lengen met water - voeg dan 7 keer zoveel suiker toe.


Breng het water in het onderste deel van de pan aan de kook en houdt het aan de kook.
Hierdoor stijgt de hete stoom omhoog via de trechtervormige opening tot in het bovenste deel. 
Het zachte fruit kneust en laat haar sap vrij wat in het middelste deel terecht komt.
De suiker smelt en vermengt zich vanzelf.

Laat het fruit 30 minuten in de sappan zitten.
Kook je het langer, dan gaan voedingsstoffen verloren, 
kook je het korter, dan heb je minder sapopbrengst.
Zorg dat je schoon uitgekookte flessen hebt klaarstaan voor je gepasteuriseerde sap.
Hoe schoner je werkt, hoe beter en langer je je product kunt bewaren.

Zijn de flessen afgekoeld en vacuüm gesloten, dan kun je ze buiten de koelkast zeker
een half jaar bewaren.
 
Ik ben blij verrast met de sap  opbrengst van dit zachte, zwarte fruit.
Ik heb bijna een liter sap.
Van 5 kilo's appels krijg ik maar 2 liter sap...

Voeg 20 gram minder suiker toe als je de zwarte bessen weglaat.

Waarom is dit sap zó gezond?
Echt zwart is het fruit helemaal niet: zowel vlierbessen, bramen als zwarte bessen
bevatten juist heel veel anthocyanen wat rood/blauwe kleurstoffen zijn.
Deze anthocyanen werken als krachtige antioxidanten heel goed tegen verkoudheid.
Ze binden virussen en werken ontstekingsremmend. 

Door de eigenschappen van de gebruikte vruchten  werkt  het sap ook uitwendig bij
huidziekten zoals eczeem en acné. Ze versterken je huid en maken 'm egaal en elastisch.

Naast veel vitamine C wat zowel in bramen, vlierbessen als zwarte bessen voorkomt,
zitten in al deze vruchten ook verschillende B-vitamines en vitamine A.
 In bramen en zwarte bessen zit ook veel  vitamine E.
Voeg daar de mineralen ijzer, fosfor, kalium, calcium en magnesium aan toe 
en je begrijpt dat je een uiterst krachtig en gezond drankje in handen hebt.


Het sap is ook nog eens heerlijk te drinken, het kan niet op! 
Niet te zoet en vooral niet te zuur.
Ben je geen zoetekauw, dan kun je natuurlijk minder suiker toevoegen.

Op je gezondheid!! 



Wil je meer sap  maken?
Dan vind je deze blogs vast ook leuk:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten