Inmiddels zijn de nieuwe bietjes gezaaid en komen de eerste kleine plantjes met hun karakteristieke rode stengeltje boven de grond. Maar in mijn 'grabbelton' - emmer vol zand waarin wortel- en knolgroentes goed bewaard kunnen worden - zitten nog de laatste bietjes van vorig jaar.
En die moeten hoognodig op.
Dus grabbelde ik de laatste rode bietjes eruit en besloot ze te ontsappen.
Ontsappen doe ik met de sappan en is gemakkelijk en leuk om te doen.
Dit sap gebruik ik niet vers, maar wil ik bewaren als voedselkleurstof!
Doordat je de bietjes verhit en het sap kokendheet in goed schoongemaakte flesjes schenkt,
is het zeker een half jaar houdbaar.
Bietensap als kleurstof
Ingrediënten:
- rode bietjes of krootjes, zoveel als je wilt of over hebt
- sappan
Hoe pak ik het aan:
Gebruik ongekookte, rauwe bietjes. Je hoeft ze niet te schillen. Ik sneed ze in kleine stukjes.
Doe de stukjes in het bovenste deel van de sappan en vul de onderste helft met water.
Dit is hoe een sappan - bestaande uit drie delen - eruit ziet.
Door het kokende water ontstaat stoom. Deze stoom komt in het bovenste compartiment bij de rode bietstukjes.
Ze maken de celwanden kapot waardoor aroma's vrijkomen en weglekken.
Bij vochthoudend, sappig fruit is dit makkelijk voor te stellen en komt er veel sap vrij.
Maar stevige groente bevatten ook vocht, wat je kunt onttrekken om sap te maken.
Als het water kookt en de stoom rond de groente wervelt, laat je de sappan een uur op het vuur staan.
Zorg dat het water blijft koken. Het vrijgekomen sap wordt opgevangen in het
middelste compartiment waar een opening met slangetje aan zit.
Na een uur doe je het kraantje open en laat je het sap eruit lopen.
Werk uiterst schoon, hygiëne is belangrijk wanneer je voedsel wilt bewaren.
Ik kook mijn flessen meestal uit met sodawater en spoel ze nog eens om met kokend water vlak voor gebruik.
Gebruik je schroefdoppen, zet ze dan omgekeerd weg zodat het vacuüm trekt.
Ik had iets meer sap verwacht dus de volgende keer ga ik de rode bietjes eerst raspen.
De stukjes zijn dan veel kleiner en zo kan de stoom nog beter bij alle plantcellen komen.
Ik verwacht dat er dan nog meer sap vrijkomt.
Ik maakte dit keer niet veel sap, omdat mijn restant bieten niet groot was.
Ik wil dit sap gaan gebruiken als kleurstof, om bijvoorbeeld te verwerken in
een mooie feesttaart, in merengues of lipgloss.... ik bedenk vast wel iets dat ik rozerood wil hebben.
Ik maakte al eens bietenpoeder, gedroogde rode bieten als kleurstof (klik)
Dit poeder mengt helaas niet zo goed, dus ik verwacht wel wat meer
van het bietensap als kleurstof.
Het mooie is dat dit sap een echte, dieprode kleurstof is en dan volledig natuurlijk,
100% puur en E-nummervrij.
Je kunt het sap ongeopend zo'n half jaar bewaren.
Eenmaal geopend bewaar je het in de koelkast en is het beperkt houdbaar.
Heb je erg veel bieten, maak dan gerust wat meer sap en drink het.....
De gezonde, zelfs geneeskrachtige werking is al lang geleden bekend en door bijvoorbeeld
dokter Moerman ingezet in zijn Moermandieet voor kankerpatiënten.
Nieuwsgierig dat ik ben, deed ik vanmorgen toch een scheutje in mijn versgemaakte smoothie.
Ik maakte appelsap met de sapcentrifuge, mengde er frambozen en bramen uit de diepvries door en goot een scheutje bietensap erbij. De smaak overheerste niet, gezondheid wel.
Ik voelde me héérlijk en kreeg weer energie.
Dit sap ga ik vaker maken.
Nog even wachten tot ik weer een overweldigende bietjesoogst krijg dit jaar.
2 opmerkingen:
Dat bietensap kun je ook in een ijsblokjesvorm doen en de blokjes bewaren in de diepvries. Zo'n blokje is gemakkelijk toe te voegen.
Zat ook net te bedenken dat spinaziesap ook een goede kleurstof is. Ook geschikt voor de ijsblokjesmethode en ook altijd bij de hand zonder angst te hebben voor bederf, wat je met eenmaal geopende flessen atlijd hebt.
Wat een geweldig idee! Dat ga ik gelijk proberen. Dank voor deze tip, Willem!
Een reactie posten