startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zondag 22 januari 2023

Sojamelk zelf maken

 Eigenlijk gebruik ik sojamelk al meer dan twintig jaar als plantaardige melk. 
Ik gebruik het in soepen en sausen, bak er pannenkoeken en wentelteefjes van
en de kinderen weten niet beter dan dat ze ontbijtgranen klaarmaken met sojamelk en
 in de winter warme anijsmelk krijgen, gemaakt van sojamelk!!
Maar dat je het ook makkelijk zelf kunt maken, daar kwam ik pas achter 
toen ik me ging verdiepen in allerlei verschillende plantaardige melksoorten.

Zo maakte ik zelf amandelmelk, bananenmelk, havermelk en diverse noten-
en pittenmelk.
En het is helemaal niet moeilijk! Het grote voordeel van zelf plantaardige melk maken,
 is dat je precies weet wat er in gaat. 
Want de sojamelk in de winkel bevat maar 9% sojabonen. En daarnaast zit er suiker en zeezout, 
aroma en een E-nummer als stabilisator in.
En wat toegevoegde vitamines en calcium.
Dat laatste is overigens een goed idee... calcium toevoegen kan makkelijk.
Lees mijn blog over hoe je zelf een gratis calciumsupplement maakt  (klik)
Weer een bewijs dat als je iets zelf maakt, het niet alleen leuk is en goedkoper kan, 
maar ook veel gezonder. Je weet immers precies wat er in gaat!
Overigens gaat er in mijn sojamelk zo'n 25% sojabonen ipv  9%.
Kijk en lees mee hoe je makkelijk zelf sojamelk maakt...



Sojamelk maken

   voor 8,5 dl sojamelk


Benodigdheden:
  • 200 g gedroogde biologische sojabonen 
  • 1 l water
  • 2 tl calciumcarbonaat


Hoe maak ik het:
Gedroogde sojabonen kun je kopen bij de Ekoplaza of online bestellen.
Begin de avond van tevoren en zet de sojabonen in de week. Een nachtje weken is voldoende om ze te laten zwellen.
Spoel ze af en doe ze vervolgens met 750 ml water in de blender.

 Mix twee minuten op hoge stand.
Als je geen blender hebt, kun je ook een staafmixer gebruiken. 
Mix nog een minuut extra tot alle bonen goed fijn zijn.
 Het water krijgt direct een melkwitte kleur en romige melkachtige structuur.
Schenk deze roomwitte drank door een met  kaasdoek (of neteldoek) beklede zeef.
Ik gebruikte twee zeven en kommen om het proces wat soepeler te laten verlopen.
Laat het minstens een uur staan om door te laten lopen.
Giet er ook de resterende 2,5 dl water bij en laat doorlopen.
Knijp de kaasdoek goed uit om al het vocht uit de pulp te persen.
De sojapulp die achter blijft in je neteldoek is een witte, dikke, roomachtige substantie
wat 'okara' genoemd wordt.
Okara bestaat uit de onoplosbare delen van de sojaboon die overblijven na het maken van
tofu of sojamelk en wereldwijd worden ze vaak gebruikt als veevoer.
Maar je kunt hier ook andere heerlijkheden van maken. Gooi in ieder geval niet weg!

De melk die door het zeef is gelopen, ruikt groen en puur.
Laat de sojamelk aan de kook komen en kook de melk 10 minuten zachtjes door.
Let op! Ze kan - net als koemelk - overkoken (ik spreek heus niet uit ervaring).
Als zich een vel heeft gevormd op de melk, schep dit er dan voorzichtig af.
In Japan noemen ze dit Yuba, het is een echte delicatesse waar weer verschillende
bereidingen voor bedacht zijn. 
Doe de hete melk in een schone, met heet water omgespoelde melkfles.
Doe er twee theelepels calciumcarbonaat van eierschalen bij.
Dit calciumsupplement maak je makkelijk zelf en kan je lichaam goed opnemen.
Draai de dop erop en laat afkoelen.
Zet de melk in de koelkast waar ze zo'n 4 tot 5 dagen bewaard kan worden.

Sssshht... mijn kinderen zitten in de fase dat ze alles wat ik maak,
bij voorbaat wantrouwen.
Zouden ze het proeven als ik een deel van de melk in een, voor hen bekend, pak schenk?
Ben benieuwd, of vind jij dat zoiets niet kan?

Natuurlijk ga ik ook mezelf verwennen in deze donkere dagen,
met een zelfgemaakte golden milk (klik)
En hier zie je de Okara. Het is best veel wat je als bijproduct 
van een kleine liter sojamelk overhoudt.
Bewaar de Okara in een bakje in de koelkast.
Je kunt Okara prima gebruiken om recepten vegan te bereiden,
dan dient ze  als vervanging van ei en melk.
Ik bakte er vandaag deze brownies van (recept volgt....) 
en ga nog veel meer experimenteren.
En wat ik dan nog over houdt, krijgen mijn kippen ;)

Ga jij een keer je eigen sojamelk maken?
Als je mijn Okara-ideeën ziet, wil je alleen hiervoor al
een keer zelf sojamelk maken..... wedden?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten