maandag 27 juni 2022

Golden milk


 We zagen de bui hangen, letterlijk dan. De lucht kleurde grijs-groen.
En toch ging ik op dat moment fietsen: jongste dochter van school halen die gevallen was.
Tja, toen kwamen we middenin deze zomerbui terecht. 
Nou ja, zomerbui is een vriendelijk woord voor deze stortdouche waar we doorheen moesten.
We hadden geen droge draad meer aan ons lijf....

En toen jongste dochter een lekkere warme chocolademelk met slagroom vroeg,  
maakte ik voor mezelf een golden milk klaar.

Even een verwarmend verwenmoment!

Nog niet eerder maakte ik een 'golden milk' klaar, hoewel verse kurkuma al een tijdlang lag te wachten
 op dit idee! Saillant detail is dat de verse kurkuma die de melk haar gouden - nou ja, gele - kleur geeft, 
zelf gekweekt is. Vorig jaar had ik een prachtige kamerplant staan
 waarvan ik dit voorjaar de wortels oogstte. Klik! Lees onder het recept meer over de krachtige en gezonde werking van deze bijzondere specerij in knolvorm!


Wow! Wát is  deze golden milk  krachtig, verwarmend en lekker. Ik voel de energie stromen!
Waarom heb ik dit drankje niet eerder gemaakt? Binnen 10 minuten is je drankje klaar.




Golden milk

    voor 2 grote koppen

Ingrediënten:
  • 6 dl havermelk 
  • 3 cm verse kurkuma
  • 2 schijfjes verse gember
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kardemompeulen
  • 10 draaitjes versgemalen zwarte peper
  • 2 tl goede honing van de imker


Hoe  maak ik het klaar:
Het leuke aan dit oppeppende drankje, is dat het heel snel klaar is en dat je allerlei variaties kunt proberen. Lees verder om te weten wat de gezonde werking is van al deze verschillende, krachtige specerijen.
Ik maakte de havermelk (blog hierover volgt) voor dit drankje zelf daarom duurde het bij mij iets langer dan 10 minuten.

Schil de kurkuma- en gemberwortel en snijd in dunne plakjes.
Let op bij het gebruik van kurkuma: de gele vlekken gaan moeilijk uit je aanrechtblad of kleding.

Doe de plantaardige melk in een steelpannetje, voeg de verse gember, kurkuma, de kaneelstokjes en de kardemompeulen toe. Voeg nog meer pit toe met de zwarte peper.
Verwarm de melk. Laat liever niet koken.
Laat de specerijen zo'n 5 minuten trekken in de hete  melk.
Hoe langer je het laat trekken, hoe krachtiger en intenser de smaak wordt.

Ik liet de melk lang trekken en hierdoor was ze uitermate krachtig en hartverwarmend.
Anderen die ik het liet proeven, vonden het té veel van het goede.

Zeef de warme melk boven je kom zodat er geen stukjes in blijven drijven.
Geef er eventueel een kaneelstokje als roerstaafje bij.
Zoet de melk met de honing.

En dan... genieten! Even een momentje voor jezelf!

Om daarna vol energie weer door te kunnen.


Op je gezondheid!


Kurkuma [Curcuma Longa]
Kurkuma is een geweldig middel om je immuunsysteem te versterken en heeft vooral ontstekingsremmende eigenschappen in gewrichten, spieren en pezen. 
Chronische ontstekingen kunnen ernstiger aandoeningen zoals Alzheimer, hart- en vaatziekten en 
zelfs kanker veroorzaken. Kurkuma - als krachtige antioxidant - kan helpen om 
vrije radicalen uit ons lichaam te verwijderen.
Ook in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en
 zich aan giftige metalen bindt. Helaas kan kurkuma door de mens moeilijk worden opgenomen,
want in de darmen en lever wordt het snel afgebroken.
Om een betere werking te krijgen is het goed kurkuma te combineren met peper en gezonde vetten. Piperine wat in peper zit, zorgt dat de opname van kurkuma aanzienlijk verbeterd.
Kurkuma smaakt licht bitter.

Gember [Zingiber Officinalis] 
Gember staat al eeuwenlang bekend om haar positieve werking op maag en spijsvertering. De belangrijkste en actieve ingrediënten zijn de verbindingen gingerol en shogaol. Gember helpt goed tegen misselijkheid. Het wordt zwangere vrouwen aangeraden bij ochtendmisselijkheid. Ook bij wagenziekte is dé remedie: gember gebruiken!
Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij griep.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen.

Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij griep.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen.
Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij griep.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen.
Gember stimuleert de alvleesklier voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering beter gaan en dit zorgt voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Gember helpt ook tegen een opgeblazen gevoel omdat je maaginhoud sneller naar je darmen gaat.
Gember met z'n pittig kruidige smaak...I love it!

Kaneel [Cinnamon Cassia] 
Kaneel is verwarmend, stimuleert het immuunsysteem èn geeft je een geluksgevoel en dat laatste is ècht wetenschappelijk bewezen!

Kardemom [Zingiberaceae]
Kardemom - kruidige plant uit de gemberfamilie - bevat verschillende vitaminen en vooral heel veel mineralen, zoals ijzer en mangaan èn anti-oxydanten. Ze is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
 
Zwarte peper [Piperine]
Piperine, het belangrijkste stofje in peper is heel gezond. Peper bevat veel anti-oxydanten, heeft een ontstekingsremmende werking. Peper zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen zoals calcium, groene thee en kurkuma. Onderzoeken naar de gezonde werking van peper zijn nog in volle gang.

Honing  (lees meer)
Lokale, koudgeslingerde honing is een bommetje vol vitaminen en mineralen. Ze is gezond voor je darmen, gaat ontstekingen tegen en vermindert diarree, ze kalmeert de zenuwen, geeft je geheugen een boost en verlicht keelontstekingen en gaat hoesten tegen. Honing verbetert je weerstand, geeft je een energieboost en ze werkt als een hartversterker.



Deze golden milk  lijkt  een meer winters drankje,
 but if june pretends it's winter, I do the same....;)
En met al die heilzame en opwekkende ingrediënten kun je het elke dag wel drinken.
Dus mij hoor je níet zeggen  dat de winter wel mag komen. 
Oh nee... ik hoop op nog veel heerlijke zomerse dagen en wens ze jou ook toe!
En een golden milk drinken kan best op de wat koelere momenten van de dag.

Met chocolademelk - warm of koud -  doe je me echt geen plezier. Anijsmelk vind ik maar zó zó, 
maar dit drankje ga ik zeker nog vaak klaar maken!


Variaties: 
  • Vervang de havermelk door een andere plantaardige melk, zoals amandelmelk of kokosmelk. Net waar jij zin in hebt
  • Heb je geen verse specerijen in huis? Gebruik dan gedroogde specerijen en neem van alles 1/2 tot 1 theelepel. Laat je golden milk iets langer trekken.  
  • Je kunt een theelepel kokosolie toevoegen zodat je de golden milk beter kunt opnemen ;)


In ieder geval: geniet van je relax momentje!


Geen opmerkingen: