zaterdag 14 januari 2023

Calcium supplement maken

Bij goede voornemens staat gezond eten in combinatie met afvallen met stip bovenaan! 
Maar gezond eten, wat is dat eigenlijk precies?
Wat de één gezond noemt, is volgens een ander weer niet zo gezond!
Soms zie je door de bomen het bos niet meer en neem je bij twijfel een potje multivitaminen... 
dan krijg je in ieder geval genoeg voedingsstoffen binnen, toch?!
Nou, zó werkt het niet helemaal.
Bij een gezonde, gevarieerde leefstijl met verse voedingsmiddelen,
 krijg je vrijwel altijd voldoende voedingsstoffen - waaronder mineralen en vitamines - binnen.
Van december tot april staat in ons land, op het noordelijk halfrond, de zon ver weg en 
schijnt ze simpelweg te weinig om voldoende vitamine D(3) binnen te krijgen, 
dus een kleine aanvulling hierop - in de vorm van een supplement - is verstandig en gezond.

Voor andere supplementen maakte ik - tot nu toe - geen uitzondering.

Eet je echter eenzijdig zoals koolhydraatarm, dan is het voorspelbaar in welke hoek 
je tekorten gaan zitten. Eet je zoals ik, al jaren vegetarisch, dan is het goed 
om af en toe je aanwezige hoeveelheid B-vitamines  te checken.  
En wanneer je bijna geen zuivel eet of drinkt...  krijg je dan wel alles binnen?
Ik heb hier eerder onderzoek naar gedaan en over geschreven in 

Eerst iets meer over supplementen:

  • Je kunt voedingssupplementen kopen in verschillende vormen:
        pillen  -  capsules   -  druppels - poeders  - drankjes
  • Je vindt voedingssupplementen:
      bij de supermarkt - bij de drogist - bij de apotheek  - online
  • In voedingssupplementen zitten:
      vitamines en mineralen - plantextracten - hulpstoffen
 
Ik neem zelden tot nooit voedingssupplementen en voel me (wéér) supergezond!
Met verse seizoensgroente, elke dag starten met een fruitontbijt en gevarieerd eten, 
blijf ik gezond en ook nog eens op gewicht!

Toch maakte ik zelf een voedingssupplement!
Misschien heb ik het nodig nu ik dit jaar weer een jaartje ouder wordt, 
maar de belangrijkste reden is dat het gewoon gratis is!
En dat vind ik altijd interessant.
Zeker als ik je erbij vertel dat het door veel mensen vaak gewoon weggegooid wordt.

Let op: als je doorleest, gooi je vanaf nu geen eierschalen meer weg,
ze zijn namelijk erg waardevol voor je gezondheid. 


En ik ga je er alles over vertellen.
In eierschalen zit heel veel calcium: zo'n 40 - 45% van de schaal van een kippenei bestaat uit calcium. Het zit ook in zeeschelpen ( ah, vandaar dat ik als kind al aan de schelpenmobile 
van mijn moeder zat te knagen....  ècht waar!) koraalrif en in veel voedingssupplementen. 
Eet je één gram eierschaal dan krijg je tussen de 381 - 401 mg calcium binnen. 
Naast calcium zit er ook  wat natuurlijk eiwit en kleine hoeveelheden andere mineralen zoals
 strontium, fluoride, magnesium en selenium in. 
Ook deze mineralen spelen een rol bij de gezondheid van je botten.
Maar... kun je deze calcium in je lichaam goed opnemen (in tegenstelling tot de calcium uit koemelk) ?

Calcium of kalk wordt niet door je lichaam zelf aangemaakt,  dus moet het uit voedsel gehaald worden.
Calcium is nodig voor de opbouw en het behoud van sterke botten. 
Voor kinderen is het belangrijk wat extra calcium in combinatie met vitamine D3 in te nemen 
voor de groei van het botweefsel.
Op latere leeftijd, zeg:  boven de 50,  komt osteoporose oftewel botontkalking steeds vaker voor. 
Wat extra calcium innemen is belangrijk zodat de botdichtheid niet te snel afneemt.

Calcium ondersteunt daarnaast het energieniveau (jippie!), de hartspier en het transport 
van andere mineralen (zoals Magnesium) door het lichaam. 
Door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen, zorg je goed voor je botten. 

Uit onderzoek is gebleken dat de calciumopname uit eierschalen tot 64% beter is dan 
de opname van pure calciumcarbonaat.

Wil je voldoende calcium binnenkrijgen zonder dat je zuivel gebuikt, let dan zeker op je voeding.
Er zit veel calcium in donkergroene bladgroente zoals boerenkool en paksoi, gedroogde vijgen, broccoli, sperziebonen, raapstelen, groene kool en kikkererwten.
Nog sneller en makkelijker haal je een goede hoeveelheid Calcium uit eierschalen.


Voordat ik meer deel over de soort eieren en het gevaar van Salmonella, nu eerst de werkwijze 
van het maken van calciumpoeder...  
Zoals bij de meest goede ideeën het geval is: het is echt simpel!!


Calciumsupplement maken

Benodigdheden:
  • lege eierschalen van biologische eieren
  • geduld
  • staafmixer, notenhakselaar of vijzel
  • glazen pot 

Hoe maak ik het klaar:
Gebruik altijd schone eieren van eigen kippen of biologische eieren uit de winkel. Spoel de eierschalen met kokend water af òf kook ze even. Laat vervolgens drogen. Ik doe dit in een schaaltje op de vensterbank, het kan ook tien minuutjes in de oven met restwarmte....
Na een dag of wat in het zonnetje zijn ze kurkdroog. Maal of mix ze fijn.... het zal erg stoffen en niet lekker ruiken, maar mix totdat je poeder verkregen hebt.
Kleine stukjes erin, zijn gevaarlijk scherp voor je slokdarm.
Het verkregen poeder doe je in een luchtdicht afsluitbare pot en bewaar je op een donkere plek.
Op deze manier is je calciumsupplement lang houdbaar.

Gebruik:
Een halve theelepel 2,5 gram per dag voor volwassenen
Neem het in samen met vitamine C bijvoorbeeld in een glas versgeperst sinaasappelsap, 
in een glas water voor het eten

 of strooi of vermeng het poeder in je eten.
Zorg wel dat de eierschalen echt tot  fijn poeder vermalen zijn. 





Soort eieren:
Ik neem natuurlijk het liefst de eieren van mijn eigen gezonde kippen en meestal heb ik die ook in overvloed!  
Okay... nu even niet in de winter, maar dat komt wel weer....
Ik weet dat mijn kippen gezond zijn, welk voer ze krijgen, waar ze precies scharrelen (in een biologische tuin) en geen medicijnen krijgen.
Deze eieren kan ik vertrouwen.
Heb je geen eieren van eigen kippen, neem dan vooral biologische eieren. Ik weet: ze zijn duurder, maar het kippenleven is zoveel beter. En vergeet niet dat je geen potje met dure supplementen hoeft aan te schaffen... die prijs trek je er weer af ;)|

Gebruik schone en verse eieren. Eieren zijn ongeveer 4 weken houdbaar. Weet je het niet zeker meer, doe dan het trucje van het ei in het water. Een goed ei  ligt op de bodem, een bedorven ei drijft. Afwassen van eieren met water om ze daarna te bewaren, kun je beter niet doen. De eierschaal is poreus
en bacteriën hebben dan juist meer kans om binnen te komen.



Salmonella:
Ben jij bang voor een Salmonella-besmetting? 
Die misschien ook te krijgen is via de eierschalen,  oftewel via dit supplement? 
Tijd om iets meer te weten te komen over Salmonella.
Salmonella is een beruchte, ziekmakende Enterobacterie, die voorkomt in rauwe 
dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en op rauwe groente, kiemgroente en fruit.
Bij kippen komt de Enterobacterie van nature voor in het maagdarmkanaal en omdat de kip 
een cloaca heeft komt het ei door hetzelfde gat als de ontlasting.
Hierdoor zouden eieren besmet kunnen worden met Salmonella.

Maar een ei is eigenlijk een babykipje in wording... de kip zou natuurlijk al lang uitgestorven zijn 
als het kuikentje zo snel en makkelijk geïnfecteerd zou worden met Salmonella. 
Dus om dat te voorkomen is zo'n ei goed beschermd door de schil!
De schil van een ei ademt, maar laat geen bacteriën door. Daarom kun je eieren zo'n 
vier weken bewaren.  De schil is een eerste barrière, maar daaronder zit nog een vlies
 wat een goede bescherming biedt tegen bacteriën. 

Wanneer je kip in de supermarkt  koopt, staat op de verpakking wel eens: "pas op voor 
salmonella besmetting" want kippenvlees en eieren verspreiden deze gevaarlijke bacterie.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat biologische kippen veel minder salmonella bacteriën bevatten.
39% van de niet-biologische kippen bevatte salmonella, tegenover slechts 6% van 
de biologische kippen. 
Ook in het voer van de kippen was dit te zien.
In 28% van het gangbare kippenvoer werd de bacterie gevonden,
 tegenover maar 5% van biologisch kippenvoer.

Gelukkig is Salmonella een bacterie die maar zelden voorkomt als besmetting bij de mens.
En Salmonella kan niet tegen verhitting en hoge temperaturen. 

Door goed hygiënisch te werken, voorkom je een salmonella besmetting. Denk hierbij bijvoorbeeld
 aan vlees dat goed doorbakken moet worden en groenten en fruit wat je goed afwast voor gebruik.
Eieren kun je best rauw eten. Alleen kwetsbare mensen zoals kinderen onder de vijf, ouderen, 
zieken en zwangere vrouwen wordt aangeraden geen rauwe eieren te eten en dat geldt 
ook voor eventueel besmette eierschalen.

Gebruik voor dit kalkpoeder alleen schone eieren en als je twijfelt... 
kook de (lege) eierschillen dan vijf minuten door. Je kookt de kalk er niet uit en 
weet zeker dat je 'schone, [lees: niet besmette] eieren hebt.


Ik gooi geen eierschalen meer weg! En jij?!



Bronnen:

Internet:
www.hetkanwel.nl
www.groenevrouw.nl
www.voedingscentrum.nl
www.gezondheid.be
www.eieiei.nl
www.moniquevandervloed.nl


Geen opmerkingen: