startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 30 maart 2019

Pastinaaksoep met paddestoelen en ei

Oh, dit is zó lekker..... waarom maakte ik deze soep niet eerder?!
"Stevige soep voor zo'n dag waarop een dik pak sneeuw valt: met het aardse van champignons, frisse dille en knoflook", stond er boven dit recept van pastinaaksoep wat ik in mijn receptenmap vond.
Dát klinkt knus, hoewel ik dit soepje in het voorjaar at...…... en ontdekte: dát kan ook!!
Prima zelfs! Voor dit soepje hoeft het geen herfst of winter te zijn om met smaak te worden gegeten.


Helaas was dit net mijn allerlaatste pastinaak uit de tuin, maar deze ga ik vaker eten.
Wel jammer dat ik nu moet wachten tot de pastinaak van piepklein zaadje tot een grote, witte, zoete wortel is uitgegroeid...…  Tót er een dik pak sneeuw ligt ;)


Pastinaaksoep met champignons

                        maaltijdsoep voor 4-6 personen
Ingredienten:
  • 400 g pastinaak
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1,5 l groentebouillon
  • 4-6 eieren
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 tl gedroogde of verse dille
  • 1,5 dl sojaroom
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Maak de pastinaak schoon, schil de wortel en snijd deze in stukjes. Pel de ui en één teentje knoflook en snipper deze. Verhit 2 el olie in een soeppan en fruit de ui en één teen knoflook 1 minuut. Voeg de pastinaakstukjes toe en bak 3 minuten.  Maak de bouillon en schenk die erbij. Doe het deksel op de pan en laat de soep zachtjes 10 minuten koken.
Kook ondertussen de eieren hard in 7 minuten, pel ze en halveer ze.
Snijd de champignons in kwarten. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten. Pers de tweede knoflookteen erboven uit en bak nog even mee.
Roer ondertussen de gedroogde dille door de sojaroom. Breng op smaak met versgemalen peper. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over diepe borden en leg in elk soepbord twee eierhelften, evenals de licht gebakken champignons. Schenk of lepel er wat sojaroom met dille op.
Mmmm…. wat een lekker soepje.
Geef er vers afgebakken meergranen biologisch stokbrood bij.

Eet smakelijk!

vrijdag 29 maart 2019

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Het is weer de hoogste tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!!
Maar hó, stop!! Niet gelijk naar de winkel rennen voor een nieuwe voorraad schoonmaakmiddelen die je nodig denkt te hebben!
Trap niet in al die reclames die beloven dat met één druk op de spuitknop al het vuil weg is.
Het is verleidelijk te kiezen voor allesreiniger met een fel kleurtje en een verbloemende geur.



Wil je groen, roze, rood of paars? Wil je lelietjes-van-dalen, rozen of eucalyptus ruiken?
We zijn allemaal erg schoon bezig met elkaar. En nu heb ik het alleen nog maar over allesreiniger, want ja..... je hebt een spuitfles nodig voor de oven, één voor de voegen van de badkamer, één om de kranen te ontkalken, de ramen te zemen, de wc schoon te maken en ga zo maar door.
En laten we eerlijk zijn: het geeft alvast een goed gevoel om deze kleurige en 'dure' flessen in huis te halen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk?!
En.... keuze genoeg in het supermarktschap.
Als je het hier volledig mee eens bent en tevreden bent met  jouw schoonmaakrituelen, stop dan nu met lezen!


Lees je door??
Okay... ik kwam tot een bijzondere ontdekking en de slotconclusie verklap ik alvast:
Al het bovenstaande heb je niet nodig!
Niets ervan?
Hmmmm…..

Het voorjaar is voor mij de opstarttijd van de moestuin en  van het imkerseizoen en daarom begon ik in januari al met een grote minimalisatie ronde in huis: kleding, boeken, keukenspullen, badkamerspullen etc.  alles ging door mijn handen
Ook mijn schoonmaakmiddelen gingen door mijn handen. En ik merkte dat er heel wat flessen zijn die ik zelden of nooit gebruik.
Gekocht in een opwelling van onverwachte ijver, natuurlijk.

Tegelijk met het leegmaken van al die kastjes en laatjes maakte ik ook schoon, maar niet meer met de standaard schoonmaakmiddelen.
Ik deed ruimschoots ervaring op met -zij het eerst wat aarzelend  - natuurlijke schoonmaakmiddelen.
Ik móest wel,  omdat mijn allesreiniger en schuurmiddel en andere spuitflessen op waren en ik domweg geen nieuwe kocht.
En ik moet zeggen: het werkte!!

Laat ik even voorop stellen dat schoonmaken niet mijn grote hobby is.
Maar om het goed en gezond te doen, vind ik dan wel weer een goede uitdaging!
Voortaan ga ik schoonmaken met maar twee verschillende soorten middelen. Ze zijn supergoedkoop, eenvoudig, goed voor het milieu èn.... eetbaar. Huh? Best bizar hè?!
Als schoonmaakmiddelen gezond voor het milieu zijn, zijn ze ook gezond voor je huid en om in te ademen.....
Dan kunnen ze zelfs geen kwaad voor kinderen en hoeven ze niet op een hoge plank te worden weggestopt.
Mijn inspiratie,  voor gewone schoonmaakklussen in huis, komt uit dit boek....


De natuurlijke middelen die hierin beschreven worden zijn:
  1. Baksoda of zuiveringszout of Natriumbicarbonaat
  2. Azijn
  3. Citroen
  4. Klei
  5. Honing 
  6. Zout
De eerste twee producten gebruik ik nu voor het schoonmaken in huis en ik zal er iets meer over vertellen.

Zuiveringszout of Bakingsoda

Er zijn veel verschillende namen om hetzelfde witte, krisallijne poeder aan te duiden. 
Om verwarring te voorkomen noem ik ze allemaal:
  • Zuiveringszout  - 
  • Natriumbicarbonaat  -  
  • Maagzout - 
  • Baksoda - 
  • Dubbelkoolzure natron - 
  • dubbelkoolzure soda - 
  • E500 - 
  • NaHCO3 - 
  • Baking Soda (VS) - 
  • Vichyzout (België).
Omdat het hier over schoonmaken gaat, zal ik het zuiveringszout noemen.

Vergis je niet: de gewone soda (of natriumcarbonaat of wassoda) is een heel ander product. Het is ook een schoonmaakmiddel  (ik gebruik het vooral om flessen en potten uit te koken voordat ik ga wecken) maar het is een bijtend product en niet geschikt voor consumptie.

Zuiveringszout werd in de oudheid al gebruikt, er zijn bronnen die beweren dat in het oude Egypte zuiveringszout zelfs werd gebruikt bij het mummificeren.
Bij het verdampen van water van een zout meer, wordt natron verkregen; dat is een mengsel van soda en zuiveringszout.

Twee bakkers zuiverden soda om zuiveringszout (baking soda) te verkrijgen wat hun deeg kon laten rijzen. Dat lukte! Dit is de reden dat zuiveringszout in de supermarkt tussen de gistzakjes en bakpoeder in staat. Tussen twee haakjes: je koopt geen plastic bij deze verpakking, want het zuiveringszout zit los in een kartonnen verpakking.  Goede keus als je wilt minderen met plastic in je huishouden.
Zuiveringszout wordt ook industrieel gefabriceerd zonder hoge temperaturen en zonder giftige afvalstoffen.
Er zijn nu nog grote natronafzettingen zoals in Wyoming (VS) en in Kenia, Tsjaad en Tanzania. Daar komt 30% van de productie van zuiveringszout vandaan.
Zuiveringszout is dus:
  • een natuurproduct (wat nagemaakt kan worden in een fabriek)
  • veelzijdig in gebruik
  • gemakkelijk in gebruik
  •  niet giftig voor de huid en om binnen te krijgen
  • niet milieuvervuilend
  • biologisch afbreekbaar
  • eeuwig houdbaar!
  • goedkoop
  • gemakkelijk verkrijgbaar (supermarkt, drogist, apotheek, natuurwinkel)
Hoe en wat is de werking van  zuiveringszout?
  1. het vermindert de hardheid van water en voorkomt kalkaanslag 
  2. het werkt licht schurend en reinigend door kleine kristallen
  3. het werkt als luchtverfrisser
  4. het absorbeert en brengt pH-waarden in balans
  5. het werkt als rijsmiddel (in gebak en koekjes)
Met zuiveringszout kun je dus alle kanten op, maar vooral door de eerste twee eigenschappen is zuiveringszout perfect als schoonmaakmiddel te gebruiken.
Je kunt het zuiveringszout in water op lossen, je kunt het als los schuurpoeder gebruiken wat je in een wastafel of wc schudt of op je doekje èn je kunt er een soort pasta van maken om extra krachtig te schuren.
En dat testte ik uit.

Als eerste in de Keuken

Aan onze mooie houten eettafel wordt  niet alleen gegeten, ook geschilderd en gestift...… en soms drukt er iets per ongeluk door, zoals laatst. 
Ik maakte een pasta van 3 eetlepels zuiveringszout en 1 eetlepel azijn.... ik wreef krachtig met een doekje en de vlekken verdwenen allemaal! Ik stond zelf verbaasd van deze vlekkenreiniger!
Ook de binnenkant van de oven is op deze manier goed te reinigen. Even een paar minuten na het opbrengen laten intrekken, krachtig wrijven en weg gaat de vieze en vettige aanslag.

Voor het  aanrecht, de tegels en de wasbak gebruik ik een sopje van warm water met een scheutje azijn (daar straks meer over).
Ik schud op een nat doekje wat poeder; ongeveer een halve eetlepel, even boenen en dan verdwijnen de vlekken en aanslag. Ook met een standaard schuurmiddel (zoals Cif), moet je  even boenen maar qua tijd en kracht zetten is dit hetzelfde!
Voor de wasbak en aanrecht deed ik het als volgt.... 

Okay, ik geef toe, het ziet er nog wel eens viezer uit, maar schoon is anders.
Ik maak mijn doekje in warm water waar aan azijn is toegevoegd, nat en schud wat van het witte, kristallijne poeder op het doekje. Krachtig wrijven, ik gebruikte ook een afwasborstel erbij.
Omdat zuiveringszout ontkalkend werkt, schudden ik wat extra poeder op de kraan en de randen van de kraan.


Met dit als glanzend resultaat. Verbluffend! Het doet niks onder voor duurdere en vooral milieuvervuilende schoonmaakmiddelen uit de winkel.

En dit is dan mijn vieze doekje!
Natuurlijk kan ik ook mijn zelfgemaakte schuursponsje  hiervoor gebruiken.
Hoewel ik daar even aan moet wennen, werkt dat ook prima!



Want die felgekleurde, plastic schuursponsjes verslijten niet alleen snel, maar zijn ook erg slecht voor het milieu en vergroten de plastic afvalberg. Die komen er bij mij niet meer in!!

De koelkast moet altijd extra voorzichtig worden schoongemaakt omdat dit in contact komt met levensmiddelen en eten. Als je schoonmaakt met zuiveringszout en azijn, allebei eetbare producten, hoef je je nergens zorgen over te maken.
Je kunt een schoteltje of bakje in de koelkast laten staan met wat poeder erop om geurtjes (bijvoorbeeld geopende knoflooksaus) op te nemen.  Of strooi eens wat poeder onderin je prullenbak met hetzelfde doel.

Ook andere keukenapparaten zijn moeiteloos schoon te maken met zuiveringszout èn ze blijven geurloos wat wel zo handig is als het met eten in contact komt.

Sanitair
Zuiveringszout gebruik ik ook om de toilet schoon te maken. Ik schep gewoon een lepel van het poeder in de wc pot. Met de borstel verdeel ik het krachtig door de hele pot.
Ook een pasta in combinatie met azijn kun je hiervoor maken.
Laat het zo'n vijf minuutjes inwerken en spoel dan door onder nogmaals borstelen. Je wc wordt geurloos schoon en wit.
Wat heerlijk dat er geen schadelijk chloor meer in het riool komt, wat zo slecht voor het bodem- en waterleven is.
De wc bril en -deksel reinig ik weer met een vochtige doek waarop ik ook wat zuiveringszout schud.
De derde eigenschap "het neemt geurtjes op" is hier ook een erg prettig en bijkomend voordeel!

De badkamer is - evenals de keuken - goed schoon te maken met een zuiveringszoutpasta. Denk aan de wastafel, de tegels, de kranen. Ook kalkafzetting gaat weg met dit poeder.....
De voegen tussen de tegels (oh.... wat vind ik dat een rotklus!) zijn met een borstel en pasta schoon te maken.

Verder is zuiveringszout te gebruiken om tuinmeubilair schoon te maken, verspreiding van huismijt tegen te gaan, meubelstoffen op te frissen, je wasgoed schoner te wassen en alle wasbare oppervlakken te reinigen.
Het is echt een veelzijdig product!


En wat ik daarnaast gebruik is.....

Azijn

Je hebt vele soorten azijn en azijn is al heel oud. Waarschijnlijk is azijn per ongeluk ontdekt door gewoon te kijken wat er gebeurt als bijvoorbeeld wijn of andere zoete vruchtsoorten langere tijd aan de lucht worden blootgesteld. En afhankelijk van de streek waarin de mens woonde werd er dus:
rijstazijn, wijnazijn, honingazijn en azijn van vruchtensap ontdekt. 
Azijn heeft veel geneeskrachtige eigenschappen en werd zelfs door Hippocrates (440-370 v Chr) al voorgeschreven.
Zelf maak ik alweer enkele jaren appelazijn
Maar met azijn kun je dus ook prima schoonmaken.
Er is speciale schoonmaakazijn te koop, maar behalve dat die een hogere zuurgraad heeft, is deze ook vaak synthetisch geproduceerd, terwijl dit bij natuurazijn niet het geval is.
Ik ga dus voor natuurazijn en hoe makkelijk is het niet om alles uit één fles te halen?
Azijn is, hoe zuur ze ook smaakt, niet giftig!

De grote voordelen van azijn zet ik even op een rijtje.
Azijn:
  • ontkalkt; ze verwijdert kalk moeiteloos uit toilet, huishoudapparaten, kranen etc.
  • verwijdert vieze luchtjes in ruimtes of van voorwerpen
  • is een antibacterieel product
  • voorkomt ontstekingen
  • kan energie geven
  • kan voedingsmiddelen bewaren, denk aan augurken in zoetzuur (azijn en suiker)
  • maakt de huid zacht
  • geeft glans aan je haar 
  • beste basisingrediënt om dressing of vinaigrette  van te maken
  • kan onkruid bestrijden in de tuin
  • maakt stoffen zachter en zorgt voor kleurbehoud bij kleding
  • is overal verkrijgbaar
  • is heel goedkoop
Grappig dat azijn ook dezelfde werking heeft als zuiveringszout: dubbel krachtig dus als je het samen gebruikt!
Natuurlijk wist ik wel dat azijn voor het schoonmaken gebruikt kan worden - deed mijn moeder vroeger ook al - maar het stond me altijd tegen. Bah.... die nare, zure geur bij een toch al niet leuke klus.
Maar azijn is zo'n eerlijk natuurlijk product wat geen schade aan het milieu toebrengt, dat ik toch overstag ben gegaan. De geur verdwijnt vrij snel en schoongemaakte voorwerpen blijven geurloos achter.
Als die geur je echt tegenstaat is het ook heel goed mogelijk om een paar druppels etherische olie toe te voegen aan het water.
Zo maakte ik pas een sopje met wat druppels pepermuntolie: heerlijk!! Zo ging schoonmaken een stuk vlugger en prettiger.
Toevoeging van etherische citroenolie geeft ook nog eens extra antivirale en antibacteriële eigenschappen mee, waardoor het nog beter lukt je huis te ontsmetten en te reinigen.
En wil je rustgevend schoonmaken, gebruik dan een paar drupjes lavendelolie in het water.

De gewone natuurazijn doe ik als allesreiniger in een emmer warm water.
Ik maak er de keuken, koelkast, de wc, de vloer, de ramen en de badkamer mee schoon. 
Daarnaast heb ik azijn in een spuitfles gedaan, zodat ik deze onverdund kan spuiten op kranen waar veel kalk op zit. Of op spiegelende oppervlakken, zonder dat ik daarbij iets hoef te verspillen.

Al eerder maakte ik zelf 'Glassex' van één drupje afwasmiddel, een scheutje spiritus aangevuld met water. Maar het kan dus nog simpeler: alleen azijn!
Met alleen azijn (en water natuurlijk) maakte ik bijvoorbeeld alle ruiten - zo'n 60(!) stuks - van mijn kas streeploos mooi schoon.
Het grote voordeel bij het ramen zemen is dat het gemorste water geen kwaad kan voor de grond en de nieuwe plantjes die daar groeien. Een regulier schoonmaakmiddel (Glassex of spiritus) is echt schadelijk voor de grond. Blij met deze ontdekking!

Ook als wasverzachter is azijn een prima middel. Doe het in het bakje voor de wasverzachter in de machine. Je wasmachine zal niet snel last krijgen van kalk wanneer je azijn gebruikt.
En je kleding? Die ruikt echt niet zuur als ze gewassen is, maar voelt juist lekker zacht aan.

Gebruik ik dan helemaal niets anders meer om schoon te maken?
Nou, eigenlijk niet dus. Alles kan  met zuiveringszout en azijn!!
Een gouden duo!!
Ze zijn niet alleen goedkoop en goed voor het milieu. Ze zijn ook goed voor je eigen gezondheid en eetbaar. Als je alleen deze schoonmaakmiddelen in huis hebt, kun je ze op elke gewenste plek opbergen. Je hoeft niet bang te zijn voor vergiftigingen en grijpgrage peuterhandjes kunnen geen kwaad hiermee.

Okay.... twee dingen heb ik nog niet genoemd: de afwas (om de vaat schoon te maken) en de was (om je kleding schoon te maken).

Voor de was in de wasmachine gebruik ik naast azijn als wasverzachter voornamelijk wasnoten uit Verweggistan of kastanjes hier uit de straat, die ik in de herfst raap. En soms maak ik zelf wasmiddel van zeep.  Dus ook hier koop ik geen dure, milieuvervuilende producten meer.

Voor de dagelijks terugkerende afwas, heb ik een vaatwasser. Ja, I know, I know…..  hier kan ik nog een slag in maken maar ja, iets met jeugdtrauma en heel veel afdrogen..... ;)

Ik heb geprobeerd zelf vaatwasblokjes te maken, maar daar zul je geen blog over vinden, want dat mislukte jammerlijk. Het poeder wat ik vervolgens maakte, zag er heel goed uit, maar schoonmaken? Ho, maar! De glazen kregen een doffe, melkachtige waas, aangekoekt vuil ging er echt niet af en dus koop ik hiervoor toch weer vaatwasblokjes. Wel de ecologische variant en gek genoeg zijn deze niet heel duur, met toch een goed, streeploos resultaat. En misschien waag ik weer eens een nieuwe poging. Zuiveringszout is overigens wel weer heel goed om de vaatwasser te reinigen. Laat hem eens leeg draaien met alleen 100 g zuiveringszout erin. Goed voor het onderhoud van je machine.
Voor de  handafwas op de camping gebruik ik biologisch afwasmiddel. Ecover is bijvoorbeeld een goed en milieuvriendelijk merk wat ook in de beter gesorteerde supermarkt - naast een Natuur- of Biowinkel -  te koop is. Trouwens, een lepeltje zuiveringszout toevoegen verbetert de werking van het afwasmiddel.

Ben ik wat vergeten en heb jij nog aanvullingen?
Of gouden tips?
Ik hoor en lees het graag....

Veel succes met de voorjaarsschoonmaak!
Bedankt voor het lezen. 
Binnenkort komt er weer een supergave winactie op mijn blog.
Blijf je me volgen?!






Gebruikte bron:
"De 6 natuurlijke wondermiddelen" voor dagelijks gebruik
door: Alesandra Moro Buronzo
Zuidnederlandse Uitgeverij te Aartselaar, België





woensdag 20 maart 2019

Stamppotje van vogelmuur

Ik nam het eigenlijk mee voor de kippen, want die zijn dol op vogelmuur. Maar het rook zo lekker dat het uiteindelijk 
op mijn eigen bord belandde.
En...… ik kreeg zeer enthousiaste reacties!!

Ken je vogelmuur??
Vogelmuur (Stellaria Media) of Stermuur of Vogelkruid of Ganzenmuur groeit in tuinen, op braakliggende akkers, in plantsoenen.... overal eigenlijk waar het niet gezaaid is. 

Het is een echte bodembedekker, met oppervlakkige wortels. Braakliggende grond is niet gezond en natuurlijk. De eenjarige vogelmuur lijkt vanzelf overal op te komen en bloeit 

met kleine stervormige (vandaar Stella) bloempjes het hele jaar door. Vogels houden van verse vogelmuur vandaar de Nederlandse naam. Het is vochtafdrijvend, laxerend, verkoelend en heelt wonden. En niet alleen voor vogels. Voor mensen is het niet alleen eetbaar als een wilde groente, het is heel gezond. Het ruikt licht kruidig en friszuur, ik vond het naar postelein ruiken en laat dat nu net mijn lievelingsgroente zijn. Vogelmuur bevat vitamine C en de mineralen silicium, magnesium en kalium. Je kunt zowel de blaadjes, bloemetjes als stengels eten.
Het heeft geneeskrachtige eigenschappen: is vochtafdrijvend, jeukwerend en daarom wordt er zalf van gemaakt. Het werkt ook goed bij vermoeidheidsklachten. 

De meeste tuinders kennen het als onkruid, maar ja..... het is maar wat je onkruid noemt. 
Ik vond het de gok waard om er een lekkere stamppot mee te maken en deel mijn recept graag hier.

Stamppotje van vogelmuur

                  voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 1500 g bio aardappelen
  • 600 g vogelmuur
  • 2 uien
  • 220 g jongbelegen kaas
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • snufje nootmuskaat
  • klontje roomboter
  • 150 ml sojaroom
Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in een pan met een laagje water en wat zout.
Breng aan de kook. Laat in ongeveer 20 minuten gaar koken en giet af.
Was de vogelmuur grondig. Snijd de worteltjes eraf en spoel alle grond eraf. De bloemetjes, stengels en blaadjes zijn allemaal eetbaar.
Na het wassen snijd je ze goed fijn, dan verslik je je later niet in de lange stengels.
Snipper de uien en fruit ze in een kleine koekenpan.
Stamp de aardappels fijn en roer er een klontje boter en de sojaroom door tot een smeuïg geheel.

Roer er de gefruite ui door. Snijd de kaas in kleine blokjes en roer ook die erdoor.
Breng op smaak met zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat.
Roer daarna de vogelmuur in gedeeltes erdoor en laat het op middelhoog vuur gedeeltelijk slinken.
Serveer meteen.
Ik serveerde er een vegetarisch 'braadworstje' bij. Je kunt het verder op smaak brengen met gebakken champignons of een jus, maar juist die lichte, frisse smaak komt nu goed tot z'n recht. 
Less is more!
Ben je trouwens met minder personen: ik maakte het recept zo, dat het makkelijk te delen is.
Dit is een uitstekend voorjaarsstamppotje, laat het je goed smaken!


Wil je nog meer recepten met onkruid?

Wat te denken van:
Allemaal overheerlijk en gezond!
Let op dat je deze planten niet plukt vlak langs een drukke weg of op een plek waar honden worden uitgelaten. Een afgesloten (en verwilderde) tuin of park is wel een prima plek.

Laat je me weten als je dit een keer hebt klaargemaakt?
Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt...….






maandag 18 maart 2019

Mijn moestuin (2019) maart

Het is vaker erg mooi, zonnig en warm in februari geweest, maar dat ik al zó vroeg 


de tuintafel schoonmaakte en al zo vaak buiten lunchte, kan ik me toch niet echt meer herinneren. Hitterecords werden gebroken en ik heb in de tweede helft van februari  zeker twaalf keer buiten geluncht en thee gedronken.
Soms met m'n jas nog aan, maar toch heerlijk vitamine D opvangend na de grauwe januarimaand.
De natuur ontwaakt.
De foto's van voorjaarsbloeiers ga ik hier niet delen, maar wát zijn ze mooi: sneeuwklokjes, narcissen, krokusjes.....
Op de tafel heb ik een grote schaal krokusjes gezet die een goede bron van stuifmeel en nectar bieden voor m'n bijen.
In maart is het echter weer snel duidelijk: het is nog lang geen zomer!!
De herfststormen lijken zich van seizoen vergist te hebben.
Hoe dan ook....  we moeten het ermee doen.

Binnen wordt er (bijna) elke dag vers gekookt. 

De vriezer en de kelder moeten leeg. Want voor ik het weet, mag ik weer gaan oogsten en planken en lades vullen.

De laatste courgette is uit de vriezer... Ik had denk ik wel zo'n 40(!) porties courgette ingevroren. Hoewel ze een stuk slapper eruit komen, zijn ze prima te gebruiken in stoofpotten, door de pasta en in soepen. Maar ja.... nu zijn ze op. Net als de sperziebonen en peultjes. Wel heb ik nog wat lente-ui of bosui in potjes liggen 

en nog twee porties rabarber.

Met rabarber heb ik in de herfst en het begin van de winter niet veel gedaan, maar nu.....
ga ik er toch maar gauw taarten van bakken.
In beiden kan ik wel een kilo rabarber kwijt.

Kijk eens! De rabarber komt alweer voorzichtig in rozerode knoppen de grond uit.
Mijn recept van zachte rabarbermuffins bewaar ik nog even tot ik de nieuwe rabarber kan oogsten.
Als je goed kijkt, zie je om de rabarber het onkruid zevenblad.
Voor veel tuinders een regelrechte ramp. Ik vind het niet zo erg, want ik maak er straks weer heerlijke pesto mee.

Ik heb nog nieuws over mijn champignonkweekavontuur:
  Kijk, hoe leuk: hagelwitte, grote, verse champignons!
Ze staan in het donker en regelmatig sproei ik er wat water overheen. 
Mijn moeite wordt beloond!


In de tuin oogst ik nog:

rucola! 
Ik neem ze mee uit de schooltuin en doe een plukje door een lunchsalade of 

serveer ze op een versgebakken broodje. De champignons voor dit broodje komen uit mijn kelder, eigen kweek. Dit heerlijke broodje is makkelijk zelf te maken. Zelf maken? Klik dan  hier.

In de tuin heb ik de laatste pastinaak uitgegraven.....
 Ik ben een foto kwijtgeraakt waar op te zien is dat de onderste punt van de grootste pastinaak (die later afbrak) in een andere aardlaag zat: in plaats van donkerzwart was de punt lichtgrijs, een vettige kleilaag ligt onder mijn vruchtbare bovenlaag.



Deze pastinaken zijn genoeg voor twee maaltijden! Ik maakte een lekkere stamppot met rode uienjus en gefrituurde salieblaadjes èn een romig zoete pasta. Heerlijk!

De aardperen zijn er (juist) niet voor het laatst. Ik laat er altijd een aantal zitten zodat ze weer kunnen doorgroeien: in de nazomer met bloemetjes,  in de winter met nieuw te oogsten knollen.
Te vaak aardperen eten is niet goed voor je. Bovendien: hóe gevarieerd en lekker ik het ook klaarmaak, sommige kinderen vinden het bij voorbaat niet lekker als ze weten dat er aardpeer in zit. Dát is nog eens discriminatie:(.
Maar in maart krijgen de aardpeerknollen alweer wit uitlopende worteltjes.... dan zijn ze niet meer goed om te eten.

Ik noem dit ook een beetje oogsten.
Mijn twee stadse kippetjes zijn eindelijk weer aan de leg.
De oudste is na de broed en het zorgen voor het kuiken Timpie ziek geweest.
De jonge, nieuwe kip moet nog erg wennen aan het eieren leggen.....
En ik? Ik droom er zelfs van.
Twee dagen geleden rende ik 's morgens vroeg naar het kippenhok:
er zouden wel 14 eieren liggen, die ik elke keer over het hoofd had gezien.
Nee, hoor! Het was maar een droom ;)
Maar elke dag één eitje? Daar ben ik al erg blij mee!

Mijn kweepeerboompje, die zelfs al begon uit te lopen door de zonnige dagen in februari, is ook geplant. Van november tot eind maart is het de ideale tijd om fruitbomen te planten.

Nou ja..... samen met tuinbuurman Teun. Teun heeft verstand van bomen en liet me gelijk een stok halen om de boom stevig en recht te laten groeien.

De top was er uitgesnoeid, maar dat betekent niet dat ik een andere tak niet tot hoofdstam kan laten uitgroeien. Een stokje ernaast helpt. En Teun krijgt alvast een potje kweeperenjam, zodat hij kan proeven wat hij heeft helpen planten ;).
De andere kas bij mijn huis, is ook schoongemaakt: ramen gezeemd, onkruid gewied en bemest.
Eén dapper posteleinplantje mocht blijven staan.....
Daarbij zaaide ik  nieuwe postelein en rucola.
Leuke uitdaging: bij postelein moet de grond vochtig blijven, dus al giet het buiten van de regen, ik ga onder mijn paraplu de kas in om water te geven ;)

En verder wordt er met regen zelfs gewoon binnen getuinierd..... ik ben niet voor één gat te vangen.

Kranten  op de grond, grote zak potgrond erbij, kweekbakken van vorig jaar schoongemaakt en volgens mijn goede voornemen: tuinhandschoenen aan.


Wat ik al eerder heb gedaan is kijken wat ik allemaal nog aan zaad heb liggen. 
Belangrijk is de houdbaarheidsdatum, als die verlopen is, kan het zaad een stuk minder kiemkrachtig zijn. 
Als ik zo even snuffel, hoef ik niet heel veel  bij te kopen.....
Eerst maak ik mijn zaadvoorraad op. Wat ik nog mis, vraag ik voor mijn verjaardag of koop ik bij.
Ik dacht vorig jaar goed bezig te zijn geweest. Van de mooiste en grootste pompoenen uit eigen tuin, bewaarde ik het zaad. Ik droogde het voorzichtig en bewaarde het. Maar, o jee! Waarom koos ik een plastic bakje uit om het in te bewaren?! Er zat vocht onder het dekseltje en alle pitten waren beschimmeld :(.  Hoe jammer is dat!
Het is beter om zaad in een papieren envelop te bewaren......


Wel leuk dat ik net genoeg punten had gespaard bij de Natuurwinkel. Van dat extra tientje heb ik gelijk maar weer pompoenzaad gekocht.


Wist je dat je  plantjes in heel veel verschillende soorten potjes kunt zaaien of planten?
Je hoeft er echt geen plastic potjes voor te kopen.
Zó kun je zaaien in wc-rolletjes, in krantenpapier, in blik, in een eierschaal en zelfs in een sinaasappelschil.
Grappig, is het niet?!
Ik gebruikte kartonnen potjes van de moestuintjesactie van vorig jaar en potjes van al vele jaren gebruik.
Met dit als resultaat....
Nou ja, resultaat moet nog gaan groeien, maar de zaadjes zitten in de (vochtige) grond.
Netjes en strak.

De vloerverwarming gaat al lang niet meer aan, de plantjes staan voor het raam en hebben het warmer dan buiten.
Ik ben benieuwd wanneer het nieuwe leven zich laat zien. Geduld.....
Dit groeiproces vind ik altijd zó mooi en zó bijzonder!!

En ondertussen op de schooltuin.....
 zijn de voorbereidingen voor een nieuw tuinseizoen voor groep 5 begonnen.  De paadjes zijn schoon, nu de tuintjes nog.....
Volgens mij hebben de kinderen er zin in! Ik in ieder geval wel!

Leuk dat je meelas en tot de volgende keer!

zaterdag 16 maart 2019

Schuursponsjes zelf maken (breien dus!)

Geloof het of niet, maar ik heb dus zelf  'schuursponsjes' gebreid.
Ik kwam op dit toch wel zotte idee door mijn voornemen om te minimaliseren op plastic.
En van het één komt soms het ander.
Al die gekleurde schuursponsjes van plastic verslijten snel.
Ze zijn niet duur voor je portemonnee, wel voor de planten en dieren om ons heen.
Ze vergroten de hoeveelheid plastic soup die er al is.
Toen ik me dat realiseerde, besloot ik deze sponsjes mijn huis  niet meer binnen te halen. 
En ging ik zelf aan het breien.



Heerlijk zo'n breiwerkje bij de hand, zo af en toe. Mijn projectjes blijven altijd klein: eierwarmers, sloffen en sjaals. En nu dus schuursponsjes!
Het breien doe je met touw: stug, ruw en sterk!

Ik heb wat uitgezocht over soorten touw.
Touw bestaat altijd uit drie of meer strengen  die van dezelfde garens zijn vervaardigd: om elkaar geslagen of paarsgewijs in elkaar gevlochten.
Je hebt touw van kunstvezel (wat ik uiteraard niet gebruik!) en van natuurvezel.
Touw wat wordt gemaakt van natuurvezels wordt genoemd naar de vezel waar het van gemaakt wordt.

Je kunt onderscheid maken tussen harde en zachte natuurvezeltouwen.
Bij harde natuurvezeltouwen horen: 
  • sisal 
  • manilla
  • cocos.
De harde natuurvezels zijn vaak stug, kunnen makkelijk veel vocht opnemen, maar kunnen slecht tegen lage temperaturen, schimmels en grote hitte. Er wordt over breeksterkte gesproken om aan te geven hóe sterk dit touw is.
Bij de zachte vezels horen:
  • jute
  • vlas  of hennep  
  • katoen.
Zachte vezels zijn soepel en zacht maar ook zeer slijtgevoelig.
Katoen, sisal en jute zijn makkelijk overal verkrijgbaar (op de foto zie je een schap van de Action).

In de moestuin gebruikte ik vorig jaar jute. Jute slijt en gaat in de tuin, onder invloed van weersomstandigheden niet zo lang mee.
Met de klos die ik had liggen, breide ik een eerste schuursponsje.
Maar sisaltouw is veel sterker en slijtvast, dus daar maakte ik mijn tweede sponsje van.
Kies zelf uit ervaring of  bovenstaande info je soort touw.

Schuursponsjes breien

Wat heb je nodig:
  • breinaalden nr 6
  • bolletje (sisal)touw
  • stukje oude handdoek van 10 x 7 cm
  • bruin garen 
  • borduurnaald
Hoe ga je aan de slag:
Echt.... dit is zó simpel. Zelfs al kun je niet breien, dan is dit je proeflapje en als je klaar bent heb je een schuursponsje!
Zet 10 steken van het touw op.
Brei recht, in  ribbels tot je een lapje hebt van ongeveer 20 cm.
Het breien gaat stug, maar is wel te doen.
Kant de steken af. Je hebt nu een rechthoekig lapje.
Vouw het lapje dubbel en naai één zijkant en de onderkant met stevig garen vast.

Neem het lapje van een oude handdoek en schuif dit in het ontstane hoesje.
Dit is voor de stevigheid.
Naai nu ook de laatste kant dicht.
In plaats van naaien kun je de zijkanten ook aan elkaar vasthaken. Mij lukte dat niet.....
Als je een langer draadje laat uitsteken, kun je hiervan een lusje maken.
Makkelijk om het sponsje aan op te hangen als het moet drogen na gebruik.
Je kunt ze overigens ook wassen: in de wasmachine op 40 graden of draai 'm mee bovenin de vaatwasser.

Mijn ervaringen in gebruik:
het sponsje is vrij stug en hard en ik moet er wel even aan wennen.
Als je een dunner schuursponsje fijner vindt werken, kun je
een korter lapje breien: tot 10 cm en dan ben je al klaar.
Dit is als flexibel, stevig schuurlapje ook goed te gebruiken.
Of het goed werkt?
Probeer het zelf eens uit.

Ik gebruik geen standaard schoonmaakmiddelen meer, dat is eveneens een verandering.
Nieuwsgierig wat ik dan wel gebruik?
Volgende week verschijnt hierover mijn nieuwste blog.
Koop tot die tijd geen nieuw schoonmaakmiddel,
ik beloof je hierbij dat ik een alternatief heb dat beter, goedkoper en gezonder is.....
So, stay tune...