startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 29 augustus 2022

Keelpijn ijs

Van dit kruidige sorbetijs krijg je geen keelpijn - maak je niet ongerust - het is juist helpend 
bij keelpijn! Gemaakt met rozemarijn in de hoofdrol en dát proef je!
Rozemarijn is verzachtend voor je keel en slijmoplossend.
Hóe gezond wil je het hebben?
Maar niet alleen met keelpijn kun je dit ijs eten, iedereen mag van deze ijskoude snack genieten!
En het is ook nog eens makkelijk te maken zonder ijsmachine.
Heb je nog geen rozemarijn in je tuin?
Kruiden doen het goed in een pot op terras of balkon en rozemarijn is winterhard.
De stengels verhouten en ondanks de mediterrane roots, komt ze onze winters prima door.
Zó kun je nog vaak en lang van dit kruid en dit ijs genieten!



Keelpijn sorbetijs


 Ingrediënten:
  • 6 takjes rozemarijn
  • 450 ml water
  • 150 g lichte rietsuiker
  • 250 ml vlierbloesemchampagne of appelcider of kinderchampagne
  • 2 el citroensap
  • 1 part cantaloupe meloen of galia meloen


Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst een soort sterke thee door vier takjes rozemarijn in het water aan de kook te brengen. Bewaar de overige takjes.  Los de suiker in het water op en kook het rozemarijn suikerwater ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur
  vuur in tot een siroop. Laat afkoelen. Je merkt dat de siroop nog wat dikker wordt.
Voeg de vlierbloesemchampagne (klik) of als je die niet hebt appelcider of een alcoholvrije variant
 zoals kinderchampagne toe. Je kunt ook kiezen voor een niet mousserende, wat zoete, witte wijn.
Voeg ook de twee eetlepels citroensap toe. Gebruik het liefst vers geperst sap wat veel vitamines bevat
 die met het invriezen niet verloren gaan. Zeef het sap voor het toevoegen en roer goed door.
Knip of snijd de naaldjes van een takje rozemarijn fijn en voeg toe. Vermeng alles in een bak of schaal
 en zet in de vriezer. Roer na een uur goed door 
om grove ijskristallen te voorkomen.
Herhaal dit elk uur tot het vier uur in de vriezer staat.
Je kunt het ijs nu gebruiken of nog langer laten staan.

Snijd de meloen in kleine blokjes of gebruik een meloenbolletjesboor voor mooie bolletjes en 
verdeel deze over twee ijscoupes. Schep hierop twee bolletjes keelpijn sorbetijs, 
serveer met het overige takje rozemarijn en proeven maar.
Heb je keelpijn, neem dan kleine hapjes en slik het langzaam door.
Je merkt het effect vrij snel!
Ook heel goed om te eten na een operatie waarbij keel- en/of neusamandelen zijn verwijderd.
Het werkt verkoelend, verzachtend en gaat de zwelling in je keel tegen.

De smaak is kruidig en lijkt op de hoestsiroop die ik makte in combinatie met salie en tijm (klik).
Maar in combinatie met vers fruit is het - hoewel even wennen - een lekker sorbetijs om 
 als dessert van te genieten!
Ook als je geen keelpijn hebt. Wie weet werkt het preventief ;)

In plaats van meloen kun je natuurlijk ook kiezen voor andere vruchten
 zoals kiwi, appel, peer of vijgen.
Laten er nu net allerlei soorten vruchten in mijn tuin groeien.... 
Zelfs een cantaloupe meloen groeit in mijn kas.
Tijd om lekker te experimenteren en intussen hapje voor hapje iets te doen voor je gezondheid...

Ik at dit ijs met vers fruit lekker 's morgens als tussendoortje.
Eigenlijk is elk moment van de dag een goed moment voor dit keelpijn-rozemarijn-sorbetijs!

Nu nog geen zin in? Sla dit idee op voor de herfst, de tijd van beginnende verkoudheden en keelpijn.
Dan komt het vast van pas en lepel je dit fijn en makkelijk weg!

donderdag 25 augustus 2022

Gazpacho

Bij het eerste werkoverleg dit seizoen - waar ik mijn collega's ontmoette
 en geïnspireerd werd voor een nieuw jaar - hoorde ook een gezellig, informeel etentje 
waarbij ieder wat meebracht.
De inhoudelijke inspiratie ging een beetje langs me heen, waar ik vooral door geïnspireerd werd, 
was de grote pan koude Gazpacho van Daphne. Naast de pan soep - die een beetje had gelekt -
 verschenen er allerlei kuipjes, trommels, bakjes en zelfs een basilicumplant uit haar tas.
Vol verbazing keek ik toe: er kwam een bak met stukjes paprika, met blokjes komkommer 
en een bak met croutons uit. Verder lekkere smeerseltjes, brood en natuurlijk die basilicum!
Ik heb zitten smullen.... en schepte nog een keer op!!
Al tijdens het eten googelde ik op 'gazpacho': wát een heerlijk soepje bomvol 
verse groenten en - niet onbelangrijk - ook nog eens super snel klaar!  
Hoewel ik eveneens las dat elke beetje foodblogger een eigen gazpacho moet hebben.
Oeps! Dat had ik dus nog niet en daar ging ik vandaag wat aan doen. 
Heerlijk met mijn zongerijpte tomaten, supervers uit eigen tuin!

Op zo'n warme, klamme dag als vandaag moet je je vooral niet te druk maken,  lekker siësta houden
en relaxen met bijvoorbeeld deze koude soep!
Gazpacho komt uit Spanje en wordt traditioneel gemaakt met brood, azijn en olijfolie. 
Wij kennen 'm vooral met tomaten en dat is natuurlijk helemaal goed! 
Vooral nu het tomatenseizoen is.

Een verfrissende gazpacho bomvol heerlijke, verse seizoensgroenten,
daar snak je deze dagen gewoon naar, toch?!
Ik serveerde de gazpacho als maaltijd samen met brood en een pastasalade.

Je kunt deze soep ook als tapas serveren in mooie glaasjes. Lekker chique op de borrelplank...



Gazpacho

   voor 6 -8 personen

Ingrediënten:
  • 1200 g verse tomaten
  • 1,5  komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (mild)
  • 2 bio meergranen boterhammen
  • 100 ml olijfolie
  • 200 ml tomatensap
  • 4 el rode wijnazijn (klik)
  • versgemalen zeezout
      voor de garnering
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 4 boterhammen 
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie


Hoe maak ik het klaar:
Was de groente, zeker als het vers uit je tuin komt en gebruik alleen onbespoten, liefst biologische producten. 
Week de twee boterhammen in wat water tot ze zacht zijn en laat staan.
Snijd de tomaten in stukken, de komkommer in blokjes. Je hoeft de komkommer niet te schillen. Pel de rode ui en snipper 'm. Verwijder de zaadlijsten uit het pepertje en snijd in ringetjes.
Doe alle groente in een grote pan of kom. Pers de knoflook erboven uit en 

mix met de staafmixer tot een dikke, bijna gladde soep is verkregen.
Voeg het geweekte brood in stukjes toe en mix erdoor.
 Maak de soep dunner met het tomatensap, de olijfolie en de wijnazijn.
Breng op smaak met gerookt paprikapoeder en versgemalen zeezout.
Kijk of je de soep goed vindt qua dikte. Je kunt een extra boterham toevoegen als 
 de soep wat voller mag, je kunt extra olijfolie of tomatensap toevoegen als het dunner mag.
Proef even of je de smaak goed vind. Je kunt ervoor kiezen eerst één teentje knoflook toe te voegen.
Je kunt dan later altijd nog een teentje toevoegen.

Zet de pan met gazpacho minstens een uur in de koelkast, zo kan ze ijskoud worden!

Maak ondertussen de garnering klaar. 
Snijd de boterhammen in blokjes. Verwarm de olie in de pan, samen met een
 in plakjes gesneden knoflookteentje. Voeg de broodblokjes toe, keer regelmatig 
en bak ze goudbruin! Doe in een schaaltje en laat afkoelen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes.
Snijd de komkommer ook in blokjes en doe beide groentes in schaaltjes.

Zet op tafel zodat ieder naar smaak z'n eigen soepje kan garneren.
Serveer de koude gazpacho bij een borrelplank in kleine, sierlijke glaasjes
en verdeel de garnering er over.....
Of serveer in grote kommen - zoals ik deed - als voorgerecht of avondmaaltijd.
Geef er in het laatste geval nog lekker brood zoals ciabatta en wat smeerseltjes bij.


Lekker gegeten?!
Wij wel....  jammer dat het schoon op is.
Daar gaat mijn lunchidee voor morgen ;)
Gelukkig heb ik nog veel meer komkommer, tomaat, ui, peper en knoflook uit de moestuin....


dinsdag 23 augustus 2022

Pesto Rosso

Ben  jij ook dol op pesto rosso, oftewel tomatenpesto?  Ik gebruik 'm regelmatig! 
Die heerlijk hartige smaak combineert goed in allerlei Mediterrane gerechten.
Oorspronkelijk  bedoeld als (spaghetti)saus, smeer je het net zo makkelijk op een wrap 
of beleg je er je broodje mee....
Of, om nog even in zomerse sferen te blijven, zo na de vakantie:
heerlijk bij een glas wijn en een plank vol hapjes!!
Verwar pesto niet met tapenade. Tapenade is vaak op basis van olijven en ansjovis 
 - hoewel mijn vegan versie overheerlijk is... klik - en wat grover van structuur.
Bij je zelfgemaakte pesto kies je natuurlijk zelf hoe glad - of juist niet - ze  mag zijn.

Ik maakte al veel verschillende soorten groene pesto's, dit is de rode variant.
Gebaseerd en geïnspireerd op de overvloedige tomatenoogst uit eigen tuin.
Loop ik even de kleine kas in, dan kom ik zomaar terug met bijna twee kilo tomaten.... 
rood, geurig en smaakvol!
Niets lekkerder dan verse, zongerijpte tomaten! 
En deze smaak zit nu gevangen in een potje.... 


Pesto Rosso

     voor een potje van 275 gram

Ingrediënten:
  • 50 g zongedroogde tomaatjes
  • 40 g pijnboompitten
  • 10 g basilicum
  • 1 - 2 teentjes knoflook
  • 60 g Hollandse harde geitenkaas
  • 1/4 rood pepertje
  • 60 ml olijfolie


Hoe maak ik het klaar:
Voor het gemak heb ik het gewicht van de zongedroogde tomaatjes gebruikt.  Ik gebruikte zelf zo'n tien verse tomaten, sneed ze in parten en droogde ze 15  uur in mijn droogoventje Klik.
Deze tomaatjes heb ik niet in olie geweekt, maar gelijk verwerkt in deze pesto. 
Misschien de reden dat ik  een wat dikkere pesto kreeg.  
Rooster de pijnboompitten kort, dit proef je terug in de pesto.

Maak de knoflookteentjes schoon, was de verse basilicum,
rasp de jongbelegen geitenkaas en verwijder van het rode pepertje de zaadjes.

Doe de tomaatjes en pijnboompitten in een keukenmachine of hakselaar van je staafmixer.
Laat goed fijnmalen.
Voeg dan de knoflook, het stukje peper en de basilicum toe en tot slot de geraspte kaas.
Laat de keukenmachine twee minuten draaien tot een homogene massa verkregen is.
Voeg dan de olijfolie in een straaltje toe.

Wil je een smeuïge, gladde pesto, voeg wat meer olijfolie toe.
Wil je een wat dikkere saus, dan is deze hoeveelheid olie wel voldoende.

Schep de pesto in een schoon potje en dek af met een laagje olie.
Dit maakt de pesto wat langer houdbaar omdat er geen zuurstof bij kan.

Bewaar de pesto rosso in de koelkast, zo blijft ze twee weken houdbaar.
Je kunt de pesto ook invriezen. 
Doe dit in een ijsblokjesvorm, dat is makkelijk in gebruik.


Variaties:

Zoals bij alle zelf-maak-pesto's kun je naar hartenlust variëren. Wat te denken van de volgende variaties?
  • Gebruik in plaats van pijnboompitten eens amandelen voor een andere smaakbeleving
  • Voeg een geroosterde, rode paprika toe in plaats van het pepertje
  • Varieer met de soort kaas

Deze zelfgemaakte pesto smaakt geweldig!
De tomaat, knoflook, basilicum en het pepertje komen allemaal uit eigen tuin.
Hóe geweldig is dat!

Vanavond stond er een lekkere, hartige plaattaart op tafel,
het deeg dik besmeerd met een laag pesto rosso!
Mjummm,  ik weet wel wat lekker is!