Van dit kruidige sorbetijs krijg je geen keelpijn - maak je niet ongerust - het is juist helpend
bij keelpijn! Gemaakt met rozemarijn in de hoofdrol en dát proef je!
Rozemarijn is verzachtend voor je keel en slijmoplossend.
Hóe gezond wil je het hebben?
Maar niet alleen met keelpijn kun je dit ijs eten, iedereen mag van deze ijskoude snack genieten!
En het is ook nog eens makkelijk te maken zonder ijsmachine.
Heb je nog geen rozemarijn in je tuin?
Kruiden doen het goed in een pot op terras of balkon en rozemarijn is winterhard.
De stengels verhouten en ondanks de mediterrane roots, komt ze onze winters prima door.
Zó kun je nog vaak en lang van dit kruid en dit ijs genieten!
Keelpijn sorbetijs
Ingrediënten:
- 6 takjes rozemarijn
- 450 ml water
- 150 g lichte rietsuiker
- 250 ml vlierbloesemchampagne of appelcider of kinderchampagne
- 2 el citroensap
- 1 part cantaloupe meloen of galia meloen
Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst een soort sterke thee door vier takjes rozemarijn in het water aan de kook te brengen. Bewaar de overige takjes. Los de suiker in het water op en kook het rozemarijn suikerwater ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur
vuur in tot een siroop. Laat afkoelen. Je merkt dat de siroop nog wat dikker wordt.
Voeg de vlierbloesemchampagne (klik) of als je die niet hebt appelcider of een alcoholvrije variant
zoals kinderchampagne toe. Je kunt ook kiezen voor een niet mousserende, wat zoete, witte wijn.
Voeg ook de twee eetlepels citroensap toe. Gebruik het liefst vers geperst sap wat veel vitamines bevat
die met het invriezen niet verloren gaan. Zeef het sap voor het toevoegen en roer goed door.
Knip of snijd de naaldjes van een takje rozemarijn fijn en voeg toe. Vermeng alles in een bak of schaal
en zet in de vriezer. Roer na een uur goed door
om grove ijskristallen te voorkomen.
Herhaal dit elk uur tot het vier uur in de vriezer staat.
Je kunt het ijs nu gebruiken of nog langer laten staan.
Snijd de meloen in kleine blokjes of gebruik een meloenbolletjesboor voor mooie bolletjes en
verdeel deze over twee ijscoupes. Schep hierop twee bolletjes keelpijn sorbetijs,
Heb je keelpijn, neem dan kleine hapjes en slik het langzaam door.
Je merkt het effect vrij snel!
Ook heel goed om te eten na een operatie waarbij keel- en/of neusamandelen zijn verwijderd.
Het werkt verkoelend, verzachtend en gaat de zwelling in je keel tegen.
De smaak is kruidig en lijkt op de hoestsiroop die ik makte in combinatie met salie en tijm (klik).
Maar in combinatie met vers fruit is het - hoewel even wennen - een lekker sorbetijs om
als dessert van te genieten!
Ook als je geen keelpijn hebt. Wie weet werkt het preventief ;)
In plaats van meloen kun je natuurlijk ook kiezen voor andere vruchten
zoals kiwi, appel, peer of vijgen.
Laten er nu net allerlei soorten vruchten in mijn tuin groeien....
Zelfs een cantaloupe meloen groeit in mijn kas.
Tijd om lekker te experimenteren en intussen hapje voor hapje iets te doen voor je gezondheid...
Ik at dit ijs met vers fruit lekker 's morgens als tussendoortje.
Nu nog geen zin in? Sla dit idee op voor de herfst, de tijd van beginnende verkoudheden en keelpijn.
Dan komt het vast van pas en lepel je dit fijn en makkelijk weg!