woensdag 1 januari 2020

Hoestsiroop van helende kruiden, suikervrij

Het nieuwe jaar is een feit. Ik hoop dat jij nog geen last hebt van een zere keel, maar het zou zomaar kunnen.....  
Al die vuurwerkdampen in de lucht, al dat zingen en al dat praten om goede wensen uit te spreken......
Mijn dochter kwam vanmorgen met een hoorbaar zere keel uit bed....
Gelukkig had ik een flesje helende hoestsiroop klaar staan.

Want tjonge....…. wát heb ik - inmiddels vorig jaar - vreselijk gehoest!! De uitdrukking 'de longen uit je lijf hoesten' kwam voor mij opeens een stuk dichterbij. Zelfs mijn 16-jarige zoon zei dat ik maar eens naar de dokter moest gaan. Misschien was het vooral uit irritatie omdat ik nog geen zin kon afmaken zonder te hoesten, maar toch.....
Volgens de huisarts was ik niet de enige, er werd ontzettend veel gehoest!

Natuurlijk nam ik honing en zelfgemaakte tijmsiroop, maar m'n  hoest zat dieper. 
Ik had behoefte aan een krachtiger hoestdrank...… 


Met een zware en vervelende hoest is het fijn om te weten dat je er wat tegen kunt doen.
Dus maakte ik zelf deze hoestsiroop met kruiden uit eigen tuin, zowel vers als gedroogd en met gember en honing.

Het grote voordeel van zelf maken is dat je precies weet wat er in zit.


Want waarom zou je bijvoorbeeld alcohol toevoegen aan een hoestdrankje? 
Neem dan gewoon een grog....
En natuurlijk voeg ik geen E-nummers toe.... wat is er mis met een kortere houdbaarheid 
en het bewaren van je drankje in de koelkast?
In het geval van hoestsiroop is het ook nog eens een stuk goedkoper wanneer je je eigen drankje maakt.


Hoestsiroop van helende kruiden, suikervrij

                voor drie flesjes hoestsiroop

Ingrediënten:
  • 20 g gemberschillen of een stuk gember
  • 15 g lavendeltoppen 
  • 60 g salie oftewel een flinke bos
  • 15 g rozemarijn 
  • 40 g tijm 
  • 900 - 1000 ml heet water
  • 300 g honing (of rietsuiker)
Hoe maak ik het klaar:
Per ingrediënt wat ik gebruik, zal ik aangeven wat de goede werking is voor je keel en luchtwegen.
Als je de volgende verhouding ongeveer aanhoudt, maak je in een handomdraai je eigen hoestdrank.
In totaal heb ik 150 gram kruiden genomen. 
De verhoudingen voor mijn hoestdrank zijn simpel. Ik neem verse of gedroogde kruiden zoveel als ik heb. Dan neem ik 6 keer zoveel water en 2 keer zoveel rietsuiker of in dit geval honing.
Begin een dag van tevoren met het zetten van een zeer sterke thee van de kruiden.
Was hiervoor de verse kruiden goed, snijd ze eventueel wat kleiner. Snijd de gember in stukjes en doe alles in een pan. Overgiet met het water en breng aan de kook. Laat 10 minuten doorkoken. Bij erge verkoudheid hang je er al even boven en adem je de damp in.
Laat de pan met kruiden een nacht staan.



Zeef de kruiden de volgende dag eruit. Ik doe dit met behulp van een zeef en een neteldoek.
Meet de hoeveelheid drank weer af en als je suiker gebruikt, voeg je deze nu toe.


Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat het zonder deksel op de pan wat inkoken. Het mag licht stroperig worden, hoewel het niet erg is, als het ook gewoon vloeibaar blijft.
Ik kookte het ongeveer 20 minuten in.
Gebruik je de honing, dan is het beter als deze niet verhit wordt en voeg je deze pas toe als het drankje is afgekoeld tot ongeveer 35 graden.
Daarna giet je het drankje in goed schoongemaakte flesjes met gekleurd glas.
Zet de hoestsiroop op een donkere en koele plaats en bewaar het maximaal 3 maanden.
Neem elke dag 2 eetlepels indien nodig.
Geniet van de sterke smaken en verzachtende werking.

Variatie:
De verhoudingen kun je gerust variëren en vind je andere kruiden die ook geschikt zijn om je weerstand te verhogen, kriebelhoest tegen te gaan of juist vastzittend slijm op te lossen.... voeg ze naar eigen smaak en verhouding toe. Je kunt ook suiker in combinatie met honing toevoegen.
Wat bijvoorbeeld ook erg gezond en helend is, zijn vlierbessen.... en laat ik nu net nog een zakje met vlierbessen in de vriezer vinden. Dat gaat in mijn volgende keeldrank....

Wat is de werking van de verschillende ingrediënten in deze krachtige hoestdrank of keelsiroop?!

Gember (Zingiber officinales):
Shogaol en Gingerol zijn de belangrijkste actieve ingrediënten van gember. Gember helpt goed tegen misselijkheid (handig als je bijna je longen uit je lijf hoest) en is heilzaam bij griep. Gember is goed tegen een pijnlijke keel... Verder stimuleert gember je spijsvertering.....   Op een warm plekje in de tuin kan gember ook in Nederland groeien....

Lavendel (Lavandula):
Lavendel heeft een rustgevende en verlichtende werking en wordt ook wel gebruikt als een antisepticum oftewel een ontsmettend middel.

Salie (Salvia officinalis):
Salvia komt van het Latijnse woord 'salvare' wat genezing of gezondheid betekent. Salie is een sterk antibiotisch kruid en heeft desinfecterende kracht. Het is slijmoplossend en werkt genezend bij een keelontsteking. Lees meer over Salie bij Salie hoestsiroop, ook wanneer je het beter niet kunt gebruiken.

Tijm  (Thymus):
Tijm bevat thymol en dat is goed voor je luchtwegen, verzachtend voor je keel en het is hoestremmend. Je kunt van alleen tijm ook een hoestsiroop maken: zoet en verzachtend en heel geschikt voor kinderen. Het recept vind je hier.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn maakt slijm los en is verzachtend voor je keel

Honing
Geen kruid, maar wel super helend en gezond en het product van mijn eigen bijen...
Gebruik goede, echte honing van de imker. Deze honing verlicht keelinfecties en verzacht en geneest bij hoest. Ook bevat ze veel vitamines en mineralen

Al deze ingrediënten versterken elkaar of vullen elkaar aan, maar als je deze verenigt.... dan krijg je een überkrachtige, superhealthy hoestsiroop voor verschillende soorten hoest.
Klinkt goed, toch?!
Hoewel.... als je stem erg te wensen over laat, klinkt er niks goed.
Dus gauw smeren maar, die keel.
Tijdens de kerstavonddienst, toen ik erg veel moest spreken, had ik een klein flesje van dit helende drankje bij me. Ik nam af en toe een slokje en dit hielp me heel goed de avond door.




Ik wens je een jaar vol gezondheid en mocht je onverhoopt toch last van je keel krijgen.....
dat het dan met een gezonde siroop weer snel over gaat!!

10 opmerkingen:

Marie zei

Klinkt goed die hoestdrank. Ik zou alleen de honing pas toevoegen op het moment dat het drankje tot 35 graden is afgekoeld. Anders mis je de helende eigenschappen van de honing en is het alleen een suiker. Dat is jammer.

Tamar zei

Hoi Marie,
Je hebt helemaal gelijk met het verhitten van honing. Meestal maakte ik deze siroop met rietsuiker en dan dikt het drankje wat in. Maar dat intikken gebeurt met de honing ook niet echt.
Ik ga het even aanpassen. ;)

Unknown zei

Kruiden en thee vanmiddag gekookt en staat nog te trekken. .. Nachtje slapen en dan morgen ga ik verder.
Net wel alvast een klein flesje gemaakt met honing erdoor, zoon heeft behoorlijke keelpijn... Kan ie af en toe een slokje nemen. Dank voor het recept! Groeten Daphne

wolvie12 zei

niet slecht maar de honing en rietsuiker is niet goed omdat het suiker is enkel honing is van natuur rietsuiker niet. dus zou ik een andere oplossing moeten vinden want ik ben diabetes en mag niet te veel suiker gebruiken en ook geen zout. enigste goede suiker is stevia want deze heeft geen invloed op je suikerspiegel al de rest wel. sommige hoestsiropen bevatten ook geen suiker maar net als die bij jouw wel rietsuiker. maar ja zoals steeds fabrieken kijken toch naar niets koop je dan een zonder echt suiker dan is er weer wat anders dat niet goed zit. daarom was ik op internet op zoek naar hoestsiroop. zo zou het kunnen om geen rietsuiker te gebruiken en honing of kan dat niet? bedankt voor je reactie met vriendelijke groet daniel

Tamar zei

Graag gedaan.... hoop dat het je zoon helpt zoals het mij heeft gedaan 😉

Tamar zei

Hoi Daniel,
Ik begrijp dat je op zoek bent naar compleet suikervrije producten. Stevia kun je zeker gebruiken, alleen moet je op het volgende letten:
1. In verhouding gebruik je vele malen minder stevia dan honing of suiker, dus je hoeveelheid eindproduct is minder
2. Suiker is naast een zoetmiddel een conserveermiddel. Dat is stevia niet. Maak kleine hoeveelheden en bewaar in de koelkast. Advies: maximaal 4 weken bewaren.
3. De smaak van stevia kan bitter worden, in combinatie met deze kruiden moet je af en toe maar even proeven

Maar het kan dus wel degelijk! Veel succes en leuk wanneer je laat weten hoe het bij jou geworden is en of het werkt.

Anoniem zei

Het lijkt me een goed recept maar ik weet niet waar ik neteldoeken kan kopen.

Tamar zei

En het zou niet fijn zijn als je het daardoor niet kunt maken ;).
Neteldoek wordt ook wel passeerdoek genoemd en is te bestellen bij bol.com vanaf 7 euro...
Maar veel goedkoper en eenvoudiger is het om een stuk kaasdoek op de markt te kopen. Je kunt de lap zelf in de gewenste maat knippen of scheuren. En een schone, dunne theedoek kan ook dienst doen als neteldoek. Zó moet het je vast lukken.
Succes!!

Anoniem zei

Ik ben nu hoestdrank aan het maken.
Ik wil doe met honing, is de houdbaarheid 4 weken na maken of 4 weken na openen?

Tamar zei

Goede vraag. Omdat je deze hoestdrank niet kokend heet in de fles giet, wordt het deksel ook niet vacuüm getrokken en gaat de houdbaarheid in vanaf het maken. Maar... ik kijk vaak na die datum of het nog goed ruikt en proeft. Vier weken is de veilige grens, maar ik gebruik 'm vaak nog daarna.
Bewaar wel in de koelkast.