Dit is zó leuk! Je eet dit appeltaartje warm en met een lepel.
Want ik bakte, snel en simpel éénpersoons-appeltaartjes in een potje!
En voor de potjes kunnen gewoon lege jampotjes hergebruikt worden. Niks moeilijk!
Ik kocht een paar kisten appels direct bij fruitteler Biem, een oude vriend van de familie. Ga ik op familiebezoek, dan combineer ik dat graag met een bezoekje aan zijn bedrijf. Hij heeft gelukkig nog appels genoeg op voorraad, want in de winkel zijn ze maar wát duur.
Weet je het nieuws nog van de nachtvorst vorig jaar april? Veel appelbloesems waren kapot gevroren, vandaar de mindere oogst en hogere prijzen.
Probeer ook eens je appels of andere producten gelijk bij de teler te kopen. Lokaal, voor een eerlijke (en goedkopere) prijs en is het niet interessant om te zien waar je eten vandaan komt?!
De Elstars waren bij Biem op, maar eigenlijk kunnen alle appels in dit heerlijke taartje. Ik koos deze keer voor Goudreinetten, echte bakappels.
Ik deel het recept hier, aangepast naar een idee uit Landleven.
Appeltaartje in een potje
Voor 6 appeltaartpotjes
Ingrediënten:
- 5 tot 6 appels (ligt aan het formaat)
- handjevol amandelen of hazelnoten
- handvol rozijnen
- 3 tl kaneelpoeder
- citroensap
- 125 g biologisch bloem
- 125 g volkoren meel
- 10 g wijnsteenbakpoeder
- snuf zeezout
- 250 g rietsuiker
- 100 g roomboter
- 6 el havervlokken of havermout
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak de glazen potjes goed schoon, de deksels heb je niet nodig.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
Snijd de appels in blokjes en vul de potjes tot ongeveer
driekwart met stukjes appel.
Snijd de amandelen (de koning onder de noten!) door de helft en leg in elk potje
wat noten, wat rozijntjes en een halve theelepel kaneelpoeder.
Voeg ook wat citroensap toe.
Meng in een aparte kom de soorten meel, het bakpoeder, zout en de suiker goed door elkaar.
Schep in elk potje ongeveer drie eetlepels van dit mengsel.
Leg op elk potje een eetlepel boter.
En maak het af met een eetlepel havermout of havervlokken.
Voor een persoonlijke touch kun je met een glasstift de naam op het potje schrijven.
Of een tekeningetje toevoegen.
Zet de potjes in een ovenschaal of ruim bakblik en zonder dat je nog hoeft te kneden of te mengen, zet je ze in de oven.
Laat ze een uurtje bakken.
Laat de potjes iets afkoelen - let op, glas is heet! - en serveer.
Heerlijk bij een kopje thee, maar ook geschikt als nagerecht.
Serveer dan met een bolletje vanille-ijs, wat vanillevla of gewoon een flinke dot slagroom.
Wát een schattige, lekkere taartjes zijn dit!
Uitermate geschikt voor een privé verwenmomentje!
Dus, dit moet je echt een keer gemaakt hebben!
Laat je me weten hoe het jou smaakt?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten