Nee, het is géén bluf: ik maakte dit oud-Hollandse toetje
met rode bessen uit eigen tuin en eieren van m'n kipjes.
Ik krijg beiden in overvloed, vandaar mijn inspiratie
en vast ook die van onze voorouders.
Hoewel het bessenseizoen al voorbij is, vond ik nog een trosje bessen.
Het bessensap had ik eerder dit jaar gemaakt (klik); ideaal met een overvloed aan bessen.
Ongezoet is ze ook te koop in een biologische winkel of de Ekoplaza.
Eieren worden na de ruiperiode van m'n kipjes weer enthousiast gelegd,
dus toch nog tijd voor dit toetje!
Let op: niet geschikt voor jonge kinderen en zwangere vrouwen, vanwege het rauwe eiwit.
Haagse bluf
voor 6 - 8 personen
Ingrediënten:
- 3 kleine eieren
- 150 g witte, fijne suiker
- drupje citroensap
- 140 ml bessensap (ongezoet)
- (diepvries) fruit zoals frambozen, bramen, bessen
- lange vingers
Hoe maak ik het klaar:
Dit toetje bestaat uit geklopt eiwit, op smaak en kleur gebracht met suiker en bessensap.
Met het maken van meringues heb ik geleerd éérst het eiwit te kloppen en dán pas suiker en kleurstof toe te voegen. Maar hier heb ik het andersom gedaan en het begin vond ik even eng. Ik bedoel... als het mislukt, zou ik dan alles moeten weggooien?
Maarrrr.... ik ben blij!
Kijk eens hoe goed stijf ik het heb gekregen met de mixer?!!
We beginnen nog even bij het begin.
Smeer een ruime kom in met wat citroensap, dit zorgt voor een vetvrije binnenkant.
Scheid de eieren, de dooiers heb je niet nodig.
Doe de eiwitten in de ruime, vetvrije kom.
Voeg het ongezoete bessensap en de suiker in z'n geheel toe.
Hoewel ik in de meeste recepten rietsuiker gebruik, heb ik nu voor een fijnere suiker gekozen:
witte vruchtensuiker (fructose).
Kies gerust voor basterdsuiker, kristalsuiker of poedersuiker als je dat in de kast hebt staan.
Mix de eiwitten samen met het sap en de suiker tot het goed stijf is.
Zó stijf dat als je de kom op de kop houdt, het er niet uit valt.
En dit is me gelukt!!
Eigenlijk is dit alles......
Doe het roze eiwitschuim in mooie (ijs)coupes of serveer het in een smal, hoog glas.
Serveer met wat vers of diepgevroren fruit en steek er een lange vinger in.
Het is heel luchtig en daardoor best machtig, neem vooral niet te veel!
Of geef het eens met vla of ijs.
Heb je wat over?
Je kunt deze Haagse bluf in een paar minuten weer luchtig kloppen met de mixer.
Niet langer bewaren dan een halve dag.
Wat kun je doen met de overgebleven dooiers?
Tja... die mensen in Den Haag. Ze zeggen veel, beloven veel,
maar zit er niet ook veel lucht tussen en bluf bij?!
Wie het weet mag het zeggen.....
Ik hou het bij dit toetje, vandaag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten